6 Manieren om uw CO2-voetafdruk verminderen

Met een gemiddelde CO2-voetafdruk van zo’n 9.000 kilo CO2 per persoon per jaar, horen wij Nederlanders – helaas – bij de wereldtop. Maar wist u dat u deze voetafdruk kunt halveren, zonder in de kou te hoeven zitten of leuke dingen te laten schieten? We geven zes tips.

Een gemiddeld huishouden (2,2 personen) in Nederland is goed voor 19.500 CO2-uitstoot per jaar. Hierin wordt alles meegenomen: energie in huis, vervoer, vakanties, kleding, eten en spullen die we ieder jaar kopen. Hoeveel dit is? Ter vergelijk: om deze CO2-uitstoot te neutraliseren, is zo’n 4 hectare bos nodig met bijna duizend bomen. Het mag duidelijk zijn dat er op dit moment veel meer CO2 wordt uitgestoten dan er wordt opgenomen.

Meten is weten

Wat veroorzaakt de meeste CO2-uitstoot? In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, nemen eten en drinken het grootste deel voor rekening. Niet zelden komt wat op ons bord ligt van ver en is de productie ervan zeer intensief. Ons dagelijks vervoer neemt met 20 procent een solide tweede plek in, waarbij met name autogebruik zwaar meetelt. Spullen en kleding zijn goed voor 17 procent. Ook hier geldt dat hier veel energie en grondstoffen worden verbruikt en dat het vaak aan de andere kant van de wereld wordt geproduceerd. Onze woning, het energieverbruik en vliegen zijn elk verantwoordelijk voor ca. 10 procent van onze CO2-uitstoot.

Het goede nieuws is dat we ons CO2-uitstoot kunnen halveren, zonder dat dit ten koste gaat van onze kwaliteit van leven. We geven zes tips:

1. Eenmaal per week vlees eten

Veel mensen eten nu eenmaal per week vegetarisch en op de andere dagen vlees of vis. Maar stel dat u dat zou omdraaien? Met name vlees is een grote CO2-veroorzaker en u kunt op die manier meer dan 500 kilo CO2 aan uitstoot per jaar verminderen. Lees hier meer over de voordelen van meer plantaardig eten.

2. Steden bezoeken met trein of bus

Als u voor een bezoek aan Europese steden zoals Parijs, Berlijn, Londen of Wenen niet vliegt maar de bus of trein neemt, vermindert uw CO2-uitstoot voor vervoer met een factor 9 en bespaart u 400 kilo CO2 per jaar. En het is vaak nog een stuk ontspannender ook. Lees hier meer over duurzaam reizen.

3. Uw autogebruik halveren

Door uw autogebruik te halveren, bijvoorbeeld door voor kortere ritten de fiets of het ov te gebruiken, kunt u maar liefst 1.200 kilo CO2 per jaar minderen. Een tweede auto inruilen voor een tweedehands elektrische auto of een deelauto in de buurt zorgt voor nog minder uitstoot.

4. De woning isoleren

Een woning die matig geïsoleerd is, is oncomfortabel, duur om te verwarmen en veroorzaakt hiermee veel CO2-uitstoot. Met isolatie bespaart u al snel 2.000 kilo CO2 per jaar en een heleboel geld. Kijk hier welke verbeteringen zich het snelst terugverdienen.

5. Minder aardgas gebruiken

De verwarming (te hoog) aan laten staan als er niemand is of ongebruikte kamers in huis verwarmen kost geld en veroorzaakt onnodig veel CO2-uitstoot. En dat geldt ook voor onnodig lang douchen en apparaten en lampen die ongebruikt aanstaan. Door sluipverbruik te verminderen, een slimme thermostaat te installeren of op een andere manier te besparen, verlaagt u de uitstoot met 600 kilo CO2 per jaar. Wie nog slimmer wil verwarmen, onderzoekt de mogelijkheden van een hybride warmtepomp en verlaagt het aardgasverbruik verder.

6. Minder spullen kopen en meer lenen of huren

De impact van (te) veel spullen is enorm en kan tot de helft worden teruggebracht, een besparing van zo’n 350 kilo aan CO2 per jaar. En ook als het gaat om het gebruik van onze spullen of het afscheid ervan, is nog een en ander te verbeteren. Lees hier hoe u op een andere manier naar spullen kunt kijken.

Meer weten over uw CO2-voetafdruk en wat u kunt doen om deze te verminderen? Check dan even de pagina over Klimaatklappers van Milieu Centraal en doe daar de test.

Lees ook:

Duurzaam tuinmeubilair: dat zit toch net wat lekkerder

Heerlijk toch, weer lekker in de tuin zitten? Is uw tuinset aan vervanging toe, zoekt…

Wat u moet weten over waterstof voor uw woning

Het klinkt zo veelbelovend, de mogelijkheden van waterstof als bron van schone energie. En op…

Dynamisch energiecontract: iets voor u?

Door de hoge energieprijzen zijn veel mensen kritischer naar hun energierekening gaan kijken. Niet alleen…