Top 5 beste woningverbeteringen voor 2023

Een nieuw jaar, een nieuwe ronde met nieuwe kansen. Zeker als het gaat om het verbeteren van uw woning. Want naast een verbetering van comfort, ziet u het ook direct terug in een verlaging van uw energiekosten. En we hebben nog meer goed nieuws: dankzij de landelijke subsidie voor isolatie kunt u tot 30 procent van de kosten terugkrijgen. We zetten onze persoonlijke top 5 met de beste woningverbeteringen voor 2023 voor u onder elkaar.

1. Spouwmuurisolatie

Zeker bij een vrijstaande of twee-onder-een-kap woning is het isoleren van de spouwmuren een absolute aanrader. Niet in de laatste plaats omdat u er geen kamers voor leeg hoeft te halen en u niet dagenlang in de rommel zit. Spouwmuurisolatie is vaak in minder dan een dag gerealiseerd en heeft een terugverdientijd van minder dan 5 jaar. Geen wonder dat spouwmuurisolatie bij de regionale isolatieactie eind 2022 van alle aanvragen het meest populair was.

2. Dak- en/of vloerisolatie

Bij veel Bloemendaalse woningen verdwijnt een groot deel van de warmte via het dak. Een goede dakisolatie is als een deken over uw woning. Warmte stijgt op; als deze vervolgens niet vervliegt door kieren en gaten, blijft het binnen behaaglijk warm zonder dat uw energierekening door het dak gaat. De terugverdientijd ligt inmiddels op tussen de 3 en 7 jaar. Ook komt er in veel woningen via de vloer kou en optrekkend vocht het huis binnen. Geïsoleerde vloeren houden 10 tot 15 procent meer warmte vast dan niet geïsoleerde vloeren. Lees hier waar u bij het kiezen van vloerisolatie op moet letten.

3. Zonnepanelen

Per 1 januari 2023 is de btw op zonnepanelen verlaagd naar 0 procent. Wie nu nog geen zonnepanelen heeft, raden we aan om met spoed te onderzoeken of het dak hiervoor geschikt is. Laat u niet afschrikken door het feit dat de salderingsregeling vanaf 2025 in stappen wordt afgebouwd. Milieu Centraal berekende dat zonnepanelen die u dit jaar aanschaft na zo’n 7 jaar zijn terugverdiend.

4. HR++ glas

Als de kozijnen in een woning nog goed zijn, is het een goed idee om te onderzoeken wat HR++ glas oplevert. Zelfs als u nu al (deels) dubbel glas heeft. Want HR++ glas houdt 75 procent meer warmte binnen dan gewoon dubbel glas. Zeker in de ruimtes waar u het meeste stookt, is HR++ glas een zeer effectieve manier om uw energierekening te drukken. Afhankelijk van de situatie en uw gastarief verdient HR++ glas zich soms al in vijf jaar terug.

5. Hybride warmtepomp

In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, is voor een hybride warmtepomp geen supergoed geïsoleerde huis nodig. Wel wordt de besparing hoger wanneer de woning beter is geïsoleerd. Ook is het vaak mogelijk om gewoon de bestaande radiatoren te gebruiken. En wie een relatief nieuwe cv-ketel heeft, kan vaak gewoon een warmtepomp bijplaatsen en direct een hoop gas besparen. Aangezien vanaf 2026 cv-ketels niet langer simpelweg mogen worden vervangen door een nieuw exemplaar, adviseren we u om nu al op onderzoek uit te gaan. Raadpleeg daarbij zeker ook even de Warmtepompverkenner.

Lees ook:

Houtstook: zo zorgt u voor minder geur- en rookoverlast

De een stookt de openhaard op voor de “gezelligheid”, de ander heeft een houtkachel om…

Hoe zonnig is de toekomst van zonnepanelen?

Het afgelopen jaar begonnen enkele energieleveranciers extra kosten te rekenen voor stroom die afkomstig was…

Help ons de wilde bij helpen

Vanaf juli heeft de gemeente Bloemendaal er 6 nieuwe hotels bij, één in elke dorpskern.…