Bloemendaalzetstappen-banner-laadpalen2

Samen stappen zetten naar goede laadmogelijkheden voor auto's in Bloemendaal

Steeds meer mensen in onze gemeente rijden elektrisch of zijn dat van plan. Dat is een positieve ontwikkeling. Het is een milieuvriendelijke manier van rijden en zorgt voor een schonere en stillere leefomgeving. De toename van elektrisch rijden vraagt om meer laadpalen in de openbare ruimte, aangezien mensen niet altijd op eigen terrein kunnen parkeren.

Op dit moment zijn er in de gemeente 58 openbare laadpalen met 116 laadpunten. Dit is exclusief de laadplekken aan de kop van de Zeeweg. Om aan de toekomstige laadvraag te voldoen, is het plan het aantal openbare laadpalen vóór 2030 uit te breiden naar 250 openbare laadpalen met in totaal 500 oplaadpunten (2 per paal). Over de locaties waar deze laadpalen stap voor stap komen, kunt u meedenken.

Plankaart voor laadpalen is verbeterd

De gemeente Bloemendaal heeft een plankaart laadpalen gemaakt voor nieuwe openbare laadpalen. Van 27 september tot 7 november 2023 konden inwoners reageren op de voorgestelde plekken in hun buurt. Hierop zijn 260 reacties binnengekomen. De gemeente heeft alle voorgestelde suggesties onderzocht. Daarvan zijn 22 nieuwe locaties geschikt bevonden en toegevoegd aan de plankaart laadpalen. De overige voorgestelde locaties voldeden niet aan de criteria.

U kunt tot 3 juni reageren op de aangepaste kaart met de 22 nieuwe locaties

Op basis van de beoordelingen wordt de plankaart definitief gemaakt en op deze pagina gepubliceerd. We verwachten dat dit medio 2024 zal zijn.

 

 

De plekken op de plankaart zijn bepaald op basis van een aantal criteria

Er is rekening gehouden met verkeersveiligheid, de stoepbreedte, lantaarnpalen, waterafvoer, boomwortels, capaciteit van het netwerk, zicht, doorgang en ondergrondse elektriciteitskabels. Daarnaast hebben we gekeken naar een goede spreiding van alle laadpalen, zodat in de toekomst alle Bloemendalers hun elektrische auto in de buurt van hun woning kunnen opladen. Er is daarbij gebruik gemaakt van prognoses en actuele laaddata.

Eind juli 2023 reden er meer dan 390.000 elektrische auto’s in Nederland.
(Bron: RVO)

De verwachting is dat vanaf 2025 alleen nog elektrische auto’s zakelijk geleaset kunnen worden.
(Bron: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat)

Gemeente Bloemendaal zet in op 500 openbare oplaadpunten in 2030.
(Bron: Visie opladen elektrische voertuigen)

In de 2030 moeten er in Nederland in totaal zo’n 1,8 miljoen laadpalen beschikbaar zijn.
(Bron: Klimaatakkoord)

Vanaf 2035 mogen er in Nederland alleen nog auto’s worden verkocht die uitstootvrij zijn.
(Bron: Europese Commissie)

Planning uitbreiden laadpalen

Fase 1 - Ophalen reacties
Op basis van een prognosekaart is een plankaart opgesteld waarop locaties zijn aangewezen. Inwoners van de gemeente Bloemendaal konden van 27 september tot 7 november 2023 reageren op deze plankaart. Deze inbreng wis gebruikt om de plankaart verder te verbeteren en om eventueel locaties te verplaatsen.

Fase 2A – Verbeteren en terugkoppelen
In het voorjaar van 2024 geven we via deze websitepagina een terugkoppeling over de plankaart laadpalen. We geven inwoners opnieuw de mogelijkheid te reageren op de aangepaste versie.

Fase 2B – Participatie - vervolg
De reacties van inwoners op de aangepaste plankaart worden beoordeeld. Rond de zomer van 2024 publiceren we de definitieve plankaart laadpalen op deze website.

Fase 3 – Plaatsen laadpalen
De nieuwe laadpalen worden niet in één keer neergezet. Pas nadat een bewoner een aanvraag indient die voldoet aan de plaatsingscriteria, wordt de laadpaal op basis van de plankaart geplaatst.

Voordat een nieuwe laadpaal wordt geplaatst, wordt een verkeersbesluit genomen en gepubliceerd in het gemeenteblad. Vanaf het moment van publicatie heeft u 6 weken de tijd om eventueel een bezwaar in te dienen.

Veelgestelde vragen

Contact

Voor aanvullende informatie over openbare laadpalen in de gemeente Bloemendaal kunt u uw vraag of opmerking mailen naar laadpalen@bloemendaal.nl.

Wanneer u een vraag heeft over een specifieke laadpaal, wilt u dan het nummer vermelden (te zien als u de locatie op de kaart aanklikt)?