Bloemendaalzetstappen-banner-laadpalen2

Samen stappen zetten naar goede laadmogelijkheden voor auto’s in Bloemendaal

In de gemeente Bloemendaal rijden mensen steeds vaker in een elektrische auto. De komende jaren neemt dit aantal verder toe. Bloemendaal juicht dit toe en stimuleert elektrisch rijden met een netwerk van openbare laadpalen. Op dit moment zijn er in de gemeente 45 openbare laadpalen met 86 laadpunten (exclusief de laadplekken aan de kop van de Zeeweg). Om aan de toekomstige laadvraag te voldoen, zijn naar verwachting in 2030, 250 openbare laadpalen (500 oplaadpunten) nodig in de gemeente. Over de locaties waar deze laadpalen stap voor stap komen, kunt u meedenken.

Bloemendaalzetstappen-laadpalen5

Elektrisch rijden is een belangrijke manier om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. In de gemeente Bloemendaal rijden steeds meer mensen elektrisch. Er zijn dus steeds meer laadpalen nodig. Op eigen terrein, maar ook meer openbare plekken. Niet iedereen kan namelijk op eigen terrein een laadpaal plaatsen. Een goed dekkend netwerk van laadpalen zorgt er ook voor dat het voor mensen aantrekkelijk is om voor elektrisch rijden te kiezen.

Plankaart laadpalen als startpunt

De gemeente Bloemendaal heeft een plankaart laadpalen gemaakt voor nieuwe openbare laadpalen. U kent uw eigen wijk het beste en daarom vragen wij u om een reactie te geven op deze voorgestelde locaties voor een laadpaal. Op basis van de reacties wordt besloten of aanpassingen op de plankaart nodig zijn en of een geplande laadpaalplek wordt verplaatst.

U kon tot 7 november 2023 reageren op de plankaart laadpalen

We koppelen de resultaten begin 2024 terug.

Eind juli 2023 reden er meer dan 390.000 elektrische auto’s in Nederland.
(Bron: RVO)

De verwachting is dat vanaf 2025 alleen nog elektrische auto’s zakelijk geleaset kunnen worden.
(Bron: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat)

Gemeente Bloemendaal zet in op 500 openbare oplaadpunten in 2030.
(Bron: Visie opladen elektrische voertuigen)

In de 2030 moeten er in Nederland in totaal zo’n 1,8 miljoen laadpalen beschikbaar zijn.
(Bron: Klimaatakkoord)

Vanaf 2035 mogen er in Nederland alleen nog auto’s worden verkocht die uitstootvrij zijn.
(Bron: Europese Commissie)

Planning uitbreiden laadpalen

Fase 1 - Ophalen reacties
Op basis van een prognosekaart is een plankaart opgesteld waarop locaties zijn aangewezen. Inwoners van de gemeente Bloemendaal kunnen tot 7 november reageren op deze plankaart. Deze inbreng wordt gebruikt om de plankaart verder te verbeteren en om eventueel locaties te verplaatsen.

Fase 2 – Verbeteren en terugkoppelen
In december 2023 geven we via deze websitepagina een terugkoppeling over de plankaart laadpalen. In het eerste kwartaal van 2024 publiceren we de definitieve plankaart laadpalen op deze website.

Fase 3 – Plaatsen laadpalen
De nieuwe laadpalen worden niet in één keer neergezet. Pas nadat een bewoner een aanvraag indient die voldoet aan de plaatsingscriteria, wordt de laadpaal op basis van de plankaart geplaatst.

Voordat een nieuwe laadpaal wordt geplaatst, wordt een verkeersbesluit genomen en gepubliceerd in het gemeenteblad. Vanaf het moment van publicatie heeft u 6 weken de tijd om eventueel een bezwaar in te dienen.

Veelgestelde vragen

Contact

Voor aanvullende informatie over openbare laadpalen in de gemeente Bloemendaal kunt u uw vraag of opmerking mailen naar laadpalen@bloemendaal.nl.

Wanneer u een vraag heeft over een specifieke laadpaal, wilt u dan het nummer vermelden (te zien als u de locatie op de kaart aanklikt)?