Bloemendaalzetstappen-banner-Groen-dak2

Subsidie Groene Daken

Het is weer mogelijk om subsidie aan te vragen!

Vanaf 15 april 2024 kunnen inwoners van Bloemendaal weer subsidie aanvragen voor het aanleggen van een groen dak. Na het succes van vorig jaar is besloten om de regeling te verruimen. Naast je woonhuis, is subsidie voor een groen dak nu ook beschikbaar voor op je garage, schuur of bedrijfspand, zowel voor kleine als grotere oppervlakken.

Wat is een groen dak?

Een groen dak is een dak met plantjes erop in plaats van dakpannen of andere dakbedekking. Veel groene daken bestaan uit sedum. Dit is een onderhoudsarme vetplant die tegen verschillende weersomstandigheden kan. Het is ook een lichtgewicht plantje en daardoor zeer geschikt als beplanting op het dak. Behalve sedum zijn ook andere planten mogelijk. Het is aan te raden altijd vooraf advies van een expert in te winnen.

Waarom een groen dak aanleggen?

Een groen dak is mooi om naar te kijken, zorgt voor vergroening en helpt bij het verbeteren van de biodiversiteit. Ook belangrijk, het draagt bij aan een beter leefklimaat en de klimaatbestendigheid van onze gemeente. Een groen dak houdt regenwater vast, geeft extra isolatie en werkt verkoelend op warme dagen. Het kan dus ook bijdragen aan energiebesparing. Ook kun je een groen dak combineren met bijvoorbeeld zonnepanelen. Nog een extra pluspunt; de levensduur van een groen dak zal, indien goed aangelegd, langer zijn doordat de dakbedekking minder snel verouderd door UV-straling.

Voorbeelden van groene daken

Een groen dak kan niet alleen worden gerealiseerd op daken die plat zijn. Bovendien kunt u - naast sedum - ook kiezen voor kruiden, wilde bloemen, bloembollen of bijvoorbeeld gras. Op die manier kunt u uw groen dak naadloos laten aansluiten op uw tuin of de omgeving. Ter inspiratie hier een paar voorbeelden.

 

"Een groen dak geeft een enorme isolatiewaarde en in een periode met hitte zorgt het voor koelte in huis. Bovendien draag je direct bij aan de biodiversiteit."

Roland en Leontien Teerenstra

(interview 'Een groene dak brengt meer dan verkoeling')

Hoe zit dat precies met de subsidie

De subsidie kan aangevraagd worden tot en met 30 november 2024. In tegenstelling tot vorig jaar is het nu wél mogelijk om subsidie aan te vragen voor een groen dak op uw schuur, garage of bedrijfspand in de gemeente. Gebruik de subsidie voor de materiaalkosten, zoals voor de plantjes en andere hulpmiddelen. De subsidie bedraagt maximaal 50% van de totale materiaalkosten, met een maximum van €1000,- per adres. Lees meer over de voorwaarden op het aanvraagformulier.

Lees hier alle voorwaarde subsidieregeling Groene Daken Bloemendaal 2024

Vijf veel gestelde vragen

3 Tips bij het aanleggen en onderhoud

  1. Om de kosten te drukken, kunt u eraan denken om zelf een groen dak aan te leggen. Hieronder vindt u een instructievideo met een stappenplan maar op youtube zijn nog veel meer filmpjes te vinden (zoekterm: 'zelf je groen dak aanleggen').
  2. Kiest u voor een professional, overweeg dan een leverancier met GroenKeur. Stichting Bouw Research (SBR) heeft een richtlijn opgesteld voor groene daken.
  3. Controleer elk jaar of de afvoer nog goed werkt en haal onkruid weg.
Play Video

Heeft u vragen?

Neem contact op via duurzaam@bloemendaal.nl