Bloemendaalzetstappen-banner-Groen-dak

Subsidie Groene Daken

Ga ook voor een groen dak en vraag subsidie aan!

De gemeente Bloemendaal juicht vergroening toe. Vanaf 1 juli 2023 kunnen inwoners daarom subsidie aanvragen voor het aanleggen van een groen dak. Een groen dak maakt de gemeente (nog) groener, zorgt voor meer biodiversiteit en helpt bij het tegengaan van de gevolgen van klimaatverandering. Zo vangt een groen dak regenwater af en werkt het verkoelend op hete dagen. De gemeente heeft in totaal  €50.000 beschikbaar gesteld. De subsidie kan tot uiterlijk 1 december van dit jaar worden aangevraagd via het aanvraagformulier.

Wat is een groen dak?

Een groen dak is een dak met plantjes erop in plaats van dakpannen of bitumen dakbedekking. Mooi voor het oog én goed voor uw woning en de natuur. Een groen dak biedt isolatie, zorgt voor meer biodiversiteit en vangt regenwater af. Veel groene daken bestaan uit sedum. Dit is een onderhoudsarme vetplant die tegen verschillende weersomstandigheden kan. Het is ook een lichtgewicht plantje en daardoor zeer geschikt als beplanting op het dak. Behalve sedum zijn ook andere planten mogelijk. Het is aan te raden altijd vooraf advies van een expert in te winnen. 

Hier kunt u de subsidie voor gebruiken

U kunt de subsidie gebruiken voor de materiaalkosten. Bijvoorbeeld de plantjes en bijbehorende hulpmiddelen, zoals een beschermdoek en een drainagelaag. De hoogte van de subsidie is standaard €25 per m2 met een maximum van €1.000 per adres. De subsidie bedraagt maximaal 50% van de totale materiaalkosten.  Een VvE kan in totaal €5.000 subsidie per aanvraag krijgen. In sommige gevallen kunt u €35 per m2 krijgen. U leest er alles over in de voorwaarden.

De belangrijkste voorwaarden op een rij

  • Particuliere huiseigenaren, VvE’s en particuliere huurders die toestemming hebben van de verhuurder kunnen een aanvraag doen.
  • Het groen dak heeft een minimale oppervlakte van 10 m².
  • Het dak hoort bij een bestaande woning in de gemeente Bloemendaal; de subsidie geldt niet voor een nog te bouwen woning of voor het dak van een losstaande garage of schuur.
  • De subsidie is alleen bedoeld voor materiaalkosten, zoals plantjes en hulpmiddelen.
  • De subsidie kan ook worden aangevraagd als het groen dak door uzelf en zonder professionele partij / hovenier wordt gerealiseerd.
  • Het groen dak moet minstens 5 jaar blijven liggen.

Lees hier alle voorwaarden voor deze subsidie

Voorbeelden van groene daken

Een groen dak kan niet alleen worden gerealiseerd op daken die plat zijn. Bovendien kunt u - naast sedum - ook kiezen voor kruiden, wilde bloemen, bloembollen of bijvoorbeeld gras. Op die manier kunt u uw groen dak naadloos laten aansluiten op uw tuin of de omgeving. Ter inspiratie hier een paar voorbeelden.

 

"Een groen dak geeft een enorme isolatiewaarde en in een periode met hitte zorgt het voor koelte in huis. Bovendien draag je direct bij aan de biodiversiteit."

Henk Wijkhuisen - wethouder Klimaat & Energie

(interview 'Groene daken krijgen subsidie in gemeente Bloemendaal' - Haarlem 105)

Vijf veel gestelde vragen

3 Tips bij het aanleggen en onderhoud

  1. Om de kosten te drukken, kunt u eraan denken om zelf een groen dak aan te leggen. Hieronder vindt u een instructievideo met een stappenplan maar op youtube zijn nog veel meer filmpjes te vinden (zoekterm: 'zelf je groen dak aanleggen').
  2. Kiest u voor een professional, overweeg dan een leverancier met GroenKeur. Stichting Bouw Research (SBR) heeft een richtlijn opgesteld voor groene daken.
  3. Controleer elk jaar of de afvoer nog goed werkt en haal onkruid weg.
Play Video

Heeft u vragen?

Neem contact op via duurzaam@bloemendaal.nl