Banner-1000x341-pixels--biodiversiteit

Zaterdag 14 oktober: 'Tegel eruit, plant erin' Bennebroek en Vogelenzang

Bewoners van Bennebroek en Vogelenzang kunnen op zaterdag 14 oktober tegels inleveren én ontvangen gratis planten en compost. 

Het klimaat verandert. Ook in gemeente Bloemendaal merken we daar steeds meer de gevolgen van. Een groene tuin zorgt voor verkoeling, opvang van (regen)water én verrijkt de biodiversiteit. Een groene tuin is dus niet alleen fijn voor uzelf, maar ook voor veel dieren. Samen maken we het verschil en zorgen we voor een groene en klimaatbestendige omgeving.

Doet u ook mee?

Op zaterdag 14 oktober 2023 kunnen inwoners van Bennebroek en Vogelenzang tussen 10.00 en 13.00 uur tegels omruilen voor gratis planten en compost.

Tegels inleveren:
Bennebroek: Kerklaan 6
Vogelenzang: Deken Zondaglaan bij de Coôp of bij de Gravin Sophialaan in Vogelenzang.
Let op: in Vogelenzang tot 12 uur tegels inleveren, zodat u tot 1:00 uur planten kunt ophalen in Bennebroek.

In ruil voor de tegels ontvangt u een tegoedbon voor planten of compost die u kunt ophalen op de Kerklaan in Bennebroek.

Wilt u dichter bij huis uw tegels inleveren en heeft u samen met uw buren meerdere tegels, dan kunt u een big bag aanvragen. Een big bag is een stevige zak waar ongeveer 162 stoeptegels (ofwel 14m2) in passen. Big bags aanvragen kan via: biodiversiteit@bloemendaal.nl.

Bloemendaalzetstappen-Tegeleruit-Bennebroek_1.pg

Wat regelt de gemeente Bloemendaal?

 • Big Bags voor het afvoeren van de tegels
 • Mooie (bloeiende) vaste planten die geschikt zijn voor uw buurt
 • Compost voor extra voeding van de planten
 • Een regentonactie
 • Gratis tuinadvies
 • Lekkere koffie, thee en chocolademelk
 • Kinderen kunnen een creatieve activiteit doen

Hoeveel plantjes krijgt u van ons?

Dat hangt af van het aantal tegels dat u inlevert. Dit zijn de ruilregels:

1 tot 10 tegels - 1 plant per tegel
11 tot 20 tegels - 1 plant per 2 tegels
21 tot 50 tegels - 1 plant per 4 tegels

Per adres kunnen maximaal 50 tegels ingeleverd worden.

Bloemendaalzetstappen-tegelwippen2

Activiteiten en acties 14 oktober

Op het plein bij het Servicepunt aan de Kerklaan 6 van 10:00 en 13:00 uur.

Regenton actie
Via TonTon Regenton kunt u met 100 euro korting een regenton aanschaffen. Het Hoogheemraadschap van Rijnland en de gemeente Bloemendaal hebben hiervoor de handen ineen geslagen. De regenton wordt op afspraak bij u thuis geplaatst en aangesloten. Aanmelden kan via de website tontonregenton.nl. Geef bij het aanmeldformulier aan dat het om het ‘Project tegel eruit, plant erin Bennebroek’ gaat (sluiting 10 november).

Rotary Club Bloemendaal-Caprera
Jaarlijks werken veel rotary clubs in ons land mee aan de End Polio Tulpenactie. Met de verkoop van deze speciale tulpenbollen op 14 oktober steunt Rotary Bloemendaal-Caprera de strijd tegen polio. In één doosje zitten 25 tulpenbollen. De prijs hiervan bedraagt € 15,-. Kijk voor meer informatie op de website.

Tips van Groei & Bloei
De vereniging voor liefhebbers van tuinen beantwoordt al uw vragen over het beplanten en onderhouden van uw tuin. Kijk voor meer informatie op groei.nl.

Huurders kunnen ook meedoen
PréWonen ondersteunt deze actie. Heeft u vragen over mogelijkheden voor vergroening bij uw huis of heeft u een leuk idee voor de buurt, dan kunt u contact opnemen met uw Consulent Leefbaarheid Nourdine Farouk via nourdinefarouk@prewonen.nl.

Welzijn Bloemendaal
Vrijwilligers van Welzijn Bloemendaal zijn bereid u te helpen en delen koekjes uit.

En verder..
Natuurlijk is er ook aan de kinderen gedacht (leuke creatieve activiteit) en staat er heerlijke koffie, thee en chocolademelk voor u klaar.

Meer informatie

Waar mogen de tegels vandaan komen?

 • Uit uw voor- en achtertuin
 • Bij de voorgevel langs uw eigen huis. Iedereen mag anderhalve stoeptegel (45 cm) langs de hele gevel weghalen en daar een geveltuintje van maken. Het geveltuintje mag niet doorlopen naar de buren, tenzij u daar toestemming voor heeft. Er moet wel 1,5 meter loopbreedte op de stoep overblijven. Vraag hiervoor voorafgaand toestemming via de website bloemendaal.nl.
 • Ziet u een betegeld stukje openbaar groen dat groener kan en wilt u dat onderhouden? Dan kunt u dat stukje adopteren. Bespreek hiervoor de mogelijkheden met de groenbeheerder. U kunt hiervoor een aanvraag indienen via: bloemendaal.nl.
 • Ook mag u als bewoner een boomspiegel (de ruimte rond een boom) adopteren en daar zelf plantjes in zetten. Kijk voor de voorwaarden op bloemendaal.nl.

Heeft u nog vragen?

Neem contact op via: biodiversiteit@bloemendaal.nl

Doe mee met Sociaal Tuinieren!

Sociaal Tuinieren houdt in dat vrijwilligers privétuinen opknappen en onderhouden bij ouderen en kwetsbare mensen die dat zelf niet (meer) kunnen, vanwege gezondheidsproblemen of een gebrek aan financiële middelen en sociaal netwerk.

Sociaal Tuinieren begint altijd met een eenmalige make-over door een groep vrijwilligers.  Tijdens een feestelijke projectdag pakken ze meerdere verwaarloosde en versteende tuinen in één buurt aan.  Onder deskundige begeleiding wordt er gewied en gesnoeid en worden er zoveel mogelijk tegels verwijderd. Daarna wordt er onderhoudsarm en diervriendelijk groen aangeplant. De bewoners dragen hun steentje bij, bijvoorbeeld door koffie met iets lekkers te serveren aan de vrijwilligers. Na de eenmalige make-over helpen vrijwilligers uit de buurt met het onderhoud van hun tuin.

Zo werkt Sociaal Tuinieren aan het doorbreken van sociaal isolement en ontstaan er prachtige contacten tussen mensen die elkaar anders niet snel zouden ontmoeten. Tegelijkertijd zorgt het voor meer groen en biodiversiteit in de wijk en een nette, veilige en aantrekkelijke leefomgeving.

Wilt u meehelpen om Bennebroek een beetje groener te maken?
Stichting present wil op 14 oktober zoveel mogelijk mensen helpen hun tuin te verduurzamen. De dag zal van 10:00 uur tot ongeveer 15:00 uur duren.

Partners

Voor dit evenement werken we intensief samen met deze organisaties: