Roland en Leontien: “Een groen dak brengt meer dan verkoeling”

Sinds 1 juli 2023 kunnen inwoners van de gemeente Bloemendaal subsidie aanvragen voor de aanleg van een sedumdak op hun woning. Dat kwam goed uit, vond Roland Teerenstra, die net met zijn gezin vanuit Haarlem-Noord naar de andere kant van het spoor was verhuisd. Want dat was hij toch al van plan. Na wat correspondentie over vierkante meters, schreef Roland aan de gemeente: “Jullie mogen ook even langskomen om te zien hoe mooi het is geworden.” Dat lieten we ons geen twee keer zeggen.

Roland heeft er wel zin in, in zo’n vraaggesprek voor een duurzaamheidskrant van hun nieuwe gemeente. Want je zou het niet zeggen als je de strak gestylede woonkamer van Roland en zijn vrouw Leontien ziet, maar ze wonen hier nog maar sinds januari. Sterker nog: amper een half jaar geleden ging hier ‘de hamer in de gevel’, zoals Roland de start van de uitbouw aan de achterzijde omschrijft. De Bloemendaalse drie-onder-een-kap woning uit 1924 was door eerdere bewoners liefdevol gerenoveerd, maar de kleine ramen aan de achterzijde op het oosten maakten de woonkamer nogal somber. “Het huis moest nog worden aangepast aan de eisen van deze tijd”.

Sedumdak

Maar eerst even over dat sedumdak. Roland had keurig de maten van het dak op de uitbouw en de schuur doorgegeven voor de subsidieaanvraag: 18 vierkante meter. Foto’s erbij, factuur van de aannemer. Toen kwam de gemeentelijke reactie: “De schuur telt niet mee, in verband met de extra functie van het verkoelen van woonruimte in de zomer, is deze subsidie momenteel alleen beschikbaar voor woongebouwen.”

Het ging Roland dan ook vooral om de koeling van buiten. “Bitumen daken stralen enorm veel hitte af als de zon erop schijnt”, weet hij. “Als we overal dat soort zwarte oppervlaktes groen zouden maken, zouden we met elkaar de opwarming van de aarde een beetje kunnen tegengaan.” Bovendien is het goed voor allerlei kleine beestjes die in het groen kunnen wonen. Bijkomend voordeel is dat een groen dak vanuit de slaapkamer van hun dochter natuurlijk een stuk gezelliger uitzicht biedt.

 

“Als we overal dat soort zwarte oppervlaktes groen zouden maken, zouden we met elkaar de opwarming van de aarde een beetje kunnen tegengaan.”

 

Duurzame keuzes

Uiteindelijk kwam het goed met de subsidie. Ook zonder het schuurdak mee te rekenen kwam Roland aan de benodigde vierkante meters om in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming in de kosten. Maar nogmaals: het gaat Roland en Leontien vooral om de duurzaamheid. In veel van de keuzes die ze maken houden ze hier rekening mee. Zo is hun fraai ingerichte woonkamer een warm pleidooi voor een bewuste aankoop van spullen. “Tachtig procent van wat je hier ziet is tweedehands”, vertelt Roland. “Leontien weet precies wat ze wil en kan met eindeloos geduld speuren op Marktplaats.”

“Ik hou van tijdloos design”, lacht Leontien. “Ik ben interieurontwerper en -adviseur, dus ook voor mijn klanten zoek ik vaak naar passende vintage meubelen.” De keuken in de ruime uitbouw die het stel de afgelopen maanden liet plaatsen, is eigen ontwerp. “Notenhout”, zegt Leontien. Die materiaalkeuze past precies bij het vintage dressoir, de eettafel, het behang, bij alles eigenlijk.

Overgangsgeneratie

Leontien: “Het keukentje dat in het huis zat toen we het kochten was echt veel te klein. Onze buren zagen er tegenop dat we gingen verbouwen, want je ziet hier aan de lopende band containers in de straat staan van nieuwe bewoners die de boel leegtrekken. Maar ja, wij zijn van een overgangsgeneratie. De huizen moeten vaak nog aangepast aan de eisen van deze tijd: goeie isolatie, elektrisch koken, noem maar op. Voor de generatie die nu de grotere huizen verkoopt, speelden dat soort afwegingen helemaal niet. Gelukkig verliep de verbouwing heel voorspoedig en snel.”

Meteen na aankoop van de woning lieten Roland en Leontien vijftien zonnepanelen installeren. Het dak en de vloer waren al geïsoleerd, voor de royale uitbouw kozen ze voor gasbeton en vloerverwarming. Ook alle ramen werden vervangen. Roland: “Beneden hebben we overal isolatieglas laten aanbrengen. Op de bovenverdieping hebben we gekozen voor vacuümglas. Dat heeft dezelfde isolatiewaarde als HR++, maar is heel dun, zodat je je oorspronkelijke kozijnen kunt behouden.” Leontien vult aan: “Er zat glas-in-lood op de overloop. Op zich houden we daar wel van, maar dit was een soort lelijk patchwork, heel donker. Met dat vacuümglas is het veel lichter geworden.”

Glasisolatie

Aan spouwmuurisolatie hebben ze zich niet gewaagd. “Daar verschillen de meningen over”, zegt Roland. “Je kan vochtproblemen krijgen. En de spouw was erg smal, dus dat maakt het lastig om isolatie aan te brengen. Doordat we veel grote ramen hebben en de enige kant van het huis die vooral uit muur bestaat op het zuiden ligt, hebben we ons gericht op glasisolatie.” De tijd dat ze hier wonen is te kort om precies te kunnen zeggen hoe de energierekening uitpakt, maar Roland schat dat hun gasverbruik op jaarbasis onder de 1000 kuub zal blijven. “Voor een hoekhuis is dat echt niet veel.”

 

De subsidie groene daken is nog aan te vragen tot 1 december 2023. Op dit moment zijn er 28 aanvragen goedgekeurd en is er al 816 m2 aan groen dak bij gekomen in de gemeente.

Vraag hier een subsidie groen dak aan

Lees ook: