Pepijn werkt aan de verduurzaming van zijn huurwoning

Waar het gaat over de verduurzaming van woningen, ligt – ook in deze nieuwsbrief – het accent vaak op huiseigenaren. Zij beslissen tenslotte zelf. Maar ook (ver)huurders hebben belang bij een comfortabele en energiezuinige woning. Pepijn Meyer zu Schlochtern kijkt uit op de zonnepanelen van zijn overburen. Die wilde hij ook wel, kaartte hij aan bij verhuurder Brederode Wonen.

“Kijk”, wijst Pepijn uit het slaapkamerraam van zijn bovenwoning aan de Donkerelaan in Bloemendaal. “Die panelen liggen ook op het dak van een huurwoning. Dus ik dacht: ik stuur de woonbaas eens een mailtje.” Inmiddels is hij bij Brederode op bezoek geweest en weet Pepijn dat de panelen een stevige stap dichterbij zijn gekomen. Maar daarover later meer.

Onverwacht urgent

Pepijn lijkt niet helemaal te passen in zijn kleine appartement: door zijn lange lijf, zijn achternaam, zijn hipsterachtige uitstraling, en vooral ook: door de rolstoel bij de eettafel. In een bovenwoning inderdaad. Hier zit een verhaal achter, dat voel je meteen. En ja, het verhaal heeft te maken met een ernstig ongeval met een paraglider, een lange revalidatie in Heliomare en een urgentieverklaring voor een sociale huurwoning. Dus daar zit hij dan. Die trap is lastig, maar het gáát.

Pepijn: “Ik heb veel in het buitenland gezeten, in communities gewoond. Voor het avontuur én uit idealisme. In Uruguay heb ik een community helpen opbouwen”, vertelt hij.“Door die ervaringen realiseer je je veel meer hoeveel energie we in Nederland verbruiken en wat daar allemaal voor nodig is. Als mensen dat eenmaal zien, gaan ze andere keuzes maken.”

Andere keuzes

Dus staat bij Pepijn de thermostaat op 18 graden, draait hij de radiatoren op de lage zolderverdieping nooit open (“De warmte gaat toch vanzelf omhoog”) en is zijn kamer helderwit geschilderd. Met een grote spiegel aan de muur, zodat hij ook in de winter overdag geen kunstlicht nodig heeft. Ook kocht hij een zuinige douchekop en schreef hij dus dat mailtje over die zonnepanelen.

“Door die ervaringen realiseer je je veel meer hoeveel energie we in Nederland verbruiken en wat daar allemaal voor nodig is. Als mensen dat eenmaal zien, gaan ze andere keuzes maken.”

“Dat verzoek krijgen we vaker”, reageert John Minnema van team onderhoud van Brederode Wonen, hemelsbreed nog geen 500 meter verderop. “Mensen denken soms dat ze kunnen bijverdienen door de huidige regeling voor het terugleveren van energie aan het net. Maar ze vergeten dan dat je voor een kleine eengezinswoning al gauw 5000 euro verder bent voordat er panelen op het dak liggen.” Natuurlijk zijn er ook mensen die ‘intrinsiek gemotiveerd’ zijn, zoals dat heet. Zij doen het, zoals Pepijn, voor het milieu. Net als Brederode Wonen. En om die reden is er nu een kersverse regeling. Daarover later meer.

Gemiddeld label B

John Minnema van Brederode Wonen laat de planning zien voor de ‘energetische aanpak’ van de huurwoningen.

Eerst wil John benadrukken dat woningcorporaties nog een flinke klus te klaren hebben op het gebied van verduurzaming van hun woningbezit. “Koepelorganisatie Aedes heeft met het Rijk afgesproken dat alle woningen van de 230 Nederlandse woningcorporaties in 2021 gemiddeld energielabel B hebben. Even voor de duidelijkheid: dat gaan we niet halen. Wij niet en andere corporaties ook niet. Maar we doen wel ons best.”

“Kijk”, wijst hij op een schema aan de muur in het souterrain van de villa waar Brederode Wonen huist, onder een negental sociale huurappartementen. “Dit is de planning voor de komende tien jaar. Inmiddels hebben we vier complexen aangepakt, dat zijn 80 van onze 1600 woningen. Vaak gaat het daarbij om vervanging van de ramen, dak- en spouwmuurisolatie, vervanging van de cv-ketel, aanleg van mechanische ventilatie. Het complex waar Pepijn woont is in 2026 aan de beurt.”

Panelen huren

Zodra de huurwoningen up-to-date zijn qua duurzaamheid, óf wanneer ze voor de komende vijf jaar nog niet staan ingepland voor de ‘energetische aanpak’, kunnen de huurders  vanaf nu zonnepanelen huren via de Amsterdamse firma Lens. Brederode Wonen sloot zó kort geleden een contract met hen af, dat de inkt nog amper zal zijn opgedroogd. Maar, en dat is een voorwaarde, onderstreept John, er moeten minstens 50 huurders mee willen doen, anders kan het niet uit.

Een vergelijkbare voorwaarde geldt trouwens voor de voorafgaande verduurzaming van de woningen. John: “Zeventig procent van de huurders van een complex of straat moet akkoord gaan met de aanpassingen. Tot nu toe gaat dat goed. Op informatiemarkten krijgen huurders individuele voorlichting en we gaan ook bij mensen langs om de voordelen te bespreken.” Zoiets zal wellicht ook de firma Lens gaan doen, vermoedt John.

Pepijn wacht daar overigens liever niet op. “Ik heb al aangeboden dat ik hier in de buurt zelf het gesprek wel aan wil gaan met de buren. Mensen moeten weten dat het nu kan, en de voordelen kennen. En als ik niet genoeg mensen meekrijg, dan doe ik het desnoods zelf. Het dak is er perfect voor.”

Lees ook: