Wiebe en Nel zijn aardgasvrij dankzij PVT-panelen
Je hebt warmtepompen en warmtepompen. Maar de warmtepomp van Wiebe Anema en Nel Boerman in Bennebroek is toch nog tamelijk uitzonderlijk: een volledig elektrische, inclusief boiler. Gevoed door twaalf zonnepanelen én zes PVT-panelen. En niet alleen voor de verwarming, maar ook voor warm tapwater. De gehele installatie staat in een kast, op de overloop op de eerste verdieping.
Toen Wiebe en Nel in 2020 samen de woning aan de fraaie Van Verschuer Brantslaan kochten, waren hun doelen ambitieus: helemaal van aardgas, elektra en water af. Off-grid, zoals dat ook wel heet.
Mogelijkheden onderzoeken
Er kwam een deskundige over de vloer, maar de bevindingen waren niet erg hoopgevend. Met twaalf zonnepanelen en flink wat isolatiemaatregelen zou de investering uitkomen op 35.000 euro, met subsidie al verrekend. Wiebe: “Precies het bedrag dat Urgenda noemde voor het volledig energieneutraal maken van je woning. Toevallig? En het slechte nieuws was ook nog dat we ondanks dat bedrag niet de nul op de meter zouden bereiken.”
Wiebe legde zich daar niet bij neer en deed zelf uitgebreid onderzoek. Nel: “Ja, en als er wat er te vinden is, dan vindt Wiebe het.”
Aardgasvrij met De Energieke Burger
In hun zoektocht kwamen ze ook in contact met energiecoach Nico Lommerse van De Energieke Burger. Die vertelde hen over de combinatie van warmtepomp en boiler met PVT-panelen. Deze panelen wekken zowel elektriciteit als warmte op. Er is geen grondboring voor nodig en ook geen buitenunit. Daar kozen ze uiteindelijk voor en zo kon het gas worden afgesloten. Het aardgasverbruik lag tot dan op zo’n 1.200 m3 per jaar.
Elektra afsluiten is vooralsnog toekomstmuziek. Wiebe: “Het hangt vooral af van welk soort winter we gaan krijgen. Wat zonnepanelen betreft zitten we goed. We hebben afgelopen jaar tot nu toe 2.600 kWh meer teruggegeven aan het net dan zelf verbruikt. Als je dat overschot in een accu zou kunnen stoppen, kwamen we de winter waarschijnlijk wel door. Maar die hebben we niet en bovendien zijn accu’s momenteel nog veel te duur.”
Iets goeds doen voor de wereld
Al met al hebben heeft het stel toch zo’n 35.000 euro inclusief overheidssubsidies in hun huis geïnvesteerd, met name in apparatuur. Hiervoor hadden ze het platte dak en de vloer al voldoende geïsoleerd.
Wiebe en Nel – beiden 70-plussers – doen de investeringen in hun huis vooral ‘voor het milieu en om zo dicht mogelijk bij de natuur te kunnen komen’, al is de terugverdientijd van hun investering dankzij de hoge energieprijzen inmiddels behoorlijk korter geworden.
Nel: “Maar ook al verdienen we het geld niet terug, we vinden het toch de moeite waard om iets goeds te doen voor de wereld. Duurzaamheidsbewustzijn, dat hebben we eigenlijk al ons leven lang. ”
De Energieke Burger is een ervaren vrijwilligersorganisatie met technische expertise. Alle leden wonen in de gemeente Bloemendaal en zijn ervaringsdeskundigen op het gebied van verduurzaming. Kijk op de site van De Energieke Burger om een afspraak te maken voor gratis en gedegen advies.