Yolanthe is blij met haar hybride warmtepomp

De energierekening van Yolanthe Zwaak uit Aerdenhout was door de prijsstijgingen flink opgelopen: bijna 700 euro per maand betaalde ze. Om die kosten wat te drukken, zette ze de thermostaat een graadje lager. “Maar ik ben bijna 78, ik was het zat om het steeds net te koud te hebben.” Een hybride warmtepomp bracht uitkomst. “Zo’n Quatt is echt te gek.”

Yolanthe is laaiend enthousiast over haar nieuwe aanschaf: een hybride warmtepomp van Quatt. En dat niet alleen, ook over het hele aankoopproces niets dan lof uit haar mond. “Ik heb iemand laten komen en alles werd netjes geregeld. Je hoeft zelf niets te doen, zo heb ik het graag.”

Quatt is een jong Amsterdams bedrijf dat niet alleen zijn zaakjes, maar ook zijn PR goed op orde heeft. “Ze maken veel reclame, dus ik kwam ze steeds tegen”, vertelt kunstenares Zwaak in haar woonkamer, waar eigen werk de wanden siert. Al haar hele leven maakt ze schilderijen, boven heeft ze een fantastisch atelier. Maar naar de kunstacademie mocht ze destijds niet van haar ouders. “Welnee, dat was toen ondenkbaar.”

Kubieke meters

Sinds haar man overleed, twee jaar geleden, woont ze alleen in de ruime vrijstaande woning. “Nou, niet helemaal vrijstaand”, corrigeert ze. “Mijn garage zit vast aan die van de buren.” Hoe dan ook een flinke hoeveelheid kubieke meters om te verwarmen. “Bij de bouw van het huis, halverwege de jaren tachtig, is het voorzien van dubbel glas en vloerverwarming. Achttien jaar geleden hebben we een uitbouw laten maken. Toen zijn er nieuwe isolatie glas-puien geplaatst én nieuwe vloerverwarming.

De rest van de ramen en de isolatie is nog uit de jaren tachtig. Omdat er zo hier en daar vochtplekken op de muren verschenen, durfde ze ook niet méér te isoleren, vertelt ze. “Het vocht moet wel weg kunnen.” Sinds een maand draait ze haar thermostaat weer naar 20 graden, daarmee hoopt ze ook het vocht en de eerste voorzichtige schimmelplekken te verdrijven.

Vooronderzoekje

Yolanthe:“Half januari kwam er iemand langs om de situatie op te nemen. Die man wist eigenlijk alles op voorhand al, want ze doen online een heleboel vooronderzoek.” Als klant kun je ook alles online aanvragen, maar zij had toch liever dat iemand langskwam. “Dat kost je 100 euro. Maar als je daarna een warmtepomp koopt, krijg je dat bedrag weer terug.”

Uiteindelijk kocht ze niet één, maar twee warmtepompen. “Dat was het advies. Dan ben je zo’n 9.000 euro kwijt, maar die jongens van Quatt regelen ook de subsidieaanvraag voor je. Het Rijk betaalt een stevig deel terug.” Hoeveel precies, dat heeft ze niet helemaal scherp. “Ik geloof dat de ISDE-subsidie kan oplopen tot ongeveer een derde van het totaalbedrag. Van de gemeente kreeg ik 250 euro subsidie; die heb ik zelf aangevraagd.”

 

“Een hybride warmtepomp bracht uitkomst. Zo’n Quatt is echt te gek!”

 

Goed design

De twee buitenunits van de warmtepomp staan op het platte dak van de garage. Jammer eigenlijk, vindt Yolanthe, “Ik vind ze best mooi, het is een goed design.”

Terugkijkend op het aanvraag- en installatieproces blaast ze verder op de loftrompet. “Alles klopte en alles was op tijd. Half februari, een maand na het advies, kwam er om negen uur ’s morgens een Tesla voorrijden en om half drie was het klaar. Hadden ze ook nog het afval opgeruimd en gesorteerd.”

En de stookkosten? Weegt de besparing op tegen het graadje extra? “Ja hoor, kijk maar”, zegt Yolanthe en toont een appje op haar telefoon. ‘Je hebt bespaard: €195,70’  is daar te lezen. “Nou, dat is niet verkeerd, toch, voor één maand?”

Lees ook: