Aty en Jan investeren in de toekomst

Aty de Groot en haar man Jan Warbout uit Vogelenzang hebben geen kinderen, maar ze ‘willen toch iets nalaten aan de mensen na hen’. Zo introduceert Jan hun verduurzamingsproject: ze besloten hun woning uit 1984 van het gas af te gaan halen. Ze sloten een aflossingsvrije hypotheek af op het afbetaalde huis en gaan voortvarend aan de slag. Over een jaar komen we nog eens terug om te horen of alles zo is verlopen als gehoopt en gepland.

De boorfirma heeft een primeurtje: vandaag wordt voor het eerst een kleinere boormachine gebruikt. “Die hebben ze zelf ontwikkeld”, vertelt Jan. “De vorige woog 23 ton, deze ‘maar’ 18 ton. Maar ja, hij moet ook wel een gat van 180 meter diep kunnen boren.” Op die diepte ligt relatief warm water in de bodem opgeslagen, dat door de warmtepomp verder wordt opgewarmd tot ongeveer 55 graden. “Dat is voldoende om ons huis mee te verwarmen en te douchen”, legt Jan uit.

Zijn radiatoren laat hij vervangen door moderne convectoren, die speciaal geschikt zijn voor verwarmingswater op een lagere temperatuur. Jan: “We hebben nog een ouderwetse convectorput bij het raam. Die verliest nu z’n functie, want dat werkt niet met een lage watertemperatuur.” Hoe het dan moet met de ‘koudeval’ vanaf het grote raam, daar is hij nog niet helemaal uit. “Misschien moet er dan een convector vóór het raam komen.”

Samen leren

Alles bij elkaar is het soms best een puzzel, je huis all electric maken. Gelukkig heeft Jan een goede verstandhouding met Richard Bakker van de firma Vader, de installateur in het dorp. “Richard is nu bezig met de overstap van ‘ouderwetse’ cv-installaties naar warmtepompen”, vertelt Jan. “Toen hij van ons plan met onze woning hoorde, en ik hem voorstelde om de installatie bij ons te doen, zag hij dat meteen zitten. Hij heeft zelf nog beperkte ervaring met de aanleg, maar hij werkt samen met  Nefit/Bosch, dus als klant ben je gegarandeerd van een vakkundige afhandeling.”

Uiteraard was de warmtepomp niet stap één in het project. Voordat je daar aan begint, moet je eerst je isolatie op orde hebben, weet ook Jan. “Ik heb heel veel van de website van Milieu Centraal gehaald”, vertelt hij. “Daar vind je heel veel informatie over wat je allemaal moet aanpakken, en over subsidiemogelijkheden.” Zo zijn de ramen net allemaal vervangen door HR++ glas, komt er Tonzon vloerisolatie in de kruipruimte, en vloerverwarming in de woonkamer en in de hal. Zonnepanelen hadden ze al: 31 stuks.

 

“Bijkomend voordeel van dit water-watersysteem is dat je er in de zomer mee kunt koelen. Dat komt steeds vaker van pas, met die hete zomers.

 

Geen dakisolatie

Dakisolatie? Ja, dat is wel een dingetje. “Ik heb drie firma’s laten kijken”, zegt Jan. “Maar ze wilden het alle drie niet doen.”  Hoezo niet? Is er iets met het dak? “Nee”, lacht de gepensioneerde actieveling, “ik heb daar een hele grote treinbaan liggen. Met alles erop en eraan: treinen, mensjes, stationnetjes, bergen, tunnels. Die ga ik niet afbreken. En ik wil niet dat werkmannen hun gereedschap erop laten vallen.” De oplossing voor dit duivelse dilemma: een (geïsoleerd) luik in het trapgat. “Het is hier alleen koud als het buiten vriest”, zegt Jan nuchter. “En zo houden we de kou boven.”

Ook voor koeling

Nog even terug naar de warmtepomp. Het is natuurlijk niet niks, zo’n gat van 180 meter laten boren in je voortuin. Jan heeft wel even een hybride systeem overwogen, waarbij je je cv-installatie behoudt voor bijverwarming, maar dat vond hij ‘wat halfslachtig’. Jan: “Bijkomend voordeel van dit water-watersysteem is dat je er in de zomer mee kunt koelen. Dat komt steeds vaker van pas, met die hete zomers.”

De Energieke Burger volgt de verduurzaming van Jans woning met belangstelling. Ooit volgde Jan zelf de training om energiecoach te worden, maar hij zag toch af van de aanzienlijke tijdsinvestering. Hij zat ook al in het bestuur van het dorpshuis en een dag heeft maar 24 uur, ook voor een pensionado. En nu dit projectje er nog bij… dat krijgt voorrang. “Ik hoop straks bij een energielabel A uit te komen”, zegt hij. We zijn benieuwd. Dus we komen nog eens terug.

Lees ook: