Energiecoaches De Energieke Burger: Volledig energieadvies – helemaal gratis

We berichtten al eerder over Stichting De Energieke Burger en het nuttige werk dat vrijwilligers verrichten in Bennebroek en Vogelenzang. Dit keer kijken we eens hoe dat in z’n werk gaat, zo’n gratis advies van een energiecoach.

“We werken volgens het principe zwaan-kleef-aan”, vertelt Nico Lommerse. Hij is mede-initiatiefnemer, penningmeester én een van de elf energiecoaches van De Energieke Burger. “Ik maak jou enthousiast, jij vertelt het aan drie anderen, enzovoort. We bestaan nu bijna een jaar en hebben, schat ik, al zo’n 200 huishoudens geholpen om duurzame stappen te zetten. Sommige mensen hebben al best veel gedaan qua isolatie en dergelijke. Maar onlangs kwam ik bij zo iemand over de vloer en kon ik toch nog vijftien andere maatregelen adviseren. Dat is toch leuk.”

‘Je kunt nog veel meer doen’

Zo iemand is ook Jeanette Eesman, (niet helemaal) toevallig Nico’s buurvrouw. “Ik had al aardig een duurzame koers uitgezet, vond ik. Met zonnepanelen op mijn dak en, supergaaf, een grote waterzak  in de kruipruimte waarmee ik nu de wc doorspoel en de tuin kan besproeien. Ik had het daarover met Nico en hij zei toen: ‘Maar je kunt nog veel meer doen’. Dat maakte me nieuwsgierig en nu doen we ook een energie-adviestraject.”

Nico: “Wie zich aanmeldt via onze website, of de site van DeBespaarbon.nl, krijgt eerst een link toegestuurd naar een database van HOOM, een landelijke kennisorganisatie. De bewoner vult de gegevens in, voor zover hij of zij die kent; de energiecoach vult aan met zijn kennis. Wanneer dat is gebeurd, hebben we vaak eerst nog een aanvullend gesprek, om de scan door te nemen. Daarna maak ik een analyse en een advies over de te nemen maatregelen. Die kom ik thuis bij de aanvrager doornemen. Netjes op anderhalve meter nu, natuurlijk.”

Alles via één adviseur

“Fantastisch”, vindt Jeanette deze aanpak. “Eerst vond ik de online scan niet helemaal helder, maar toen Nico deze met me doornam, was het zo gebeurd. Als je dat vergelijkt met een andere gemeente waar ik eerder een dergelijk advies had aangevraagd… Daar kreeg ik na de eerste scan vijf of zes adviseurs op mijn dak, voor elk onderdeel een. Toen dacht ik: ja doei, daar ga ik niet aan beginnen.”

De energiecoaches van De Energieke Burger zijn allemaal goed ingevoerd en delen hun kennis met elkaar, verklaart Nico de brede aanpak. “We hebben allemaal een andere achtergrond en hebben er gewoon heel veel lol in om elkaar verder te helpen. We hebben een koffertje samengesteld met allerlei meetapparatuur en een chatgroep waarin we actuele technologische problemen bespreken. Zoals nu bijvoorbeeld over recirculatie, in verband met de coronacrisis.”

Blije mensen

Ook de burgemeester van Bloemendaal heeft inmiddels een energieadvies gekregen van De Energieke Burger. Sterker nog, hij ging zelf enthousiast aan de slag met de warmtebeeldcamera. “Je maakt alleen maar blije mensen”, zegt Nico. “Dat is het mooie. Ik doe dit werk echt om wat terug te doen voor de maatschappij. Binnenkort ga ik met pensioen, dan kan ik er nog meer tijd in stoppen. Die tijd kan ik goed gebruiken, want je gaat met zo’n adviestraject een langdurige relatie aan met mensen.”

Stappenplan

Jeanette: “Nico adviseerde mij om mijn voordeur en garage te laten isoleren en isolatiefolie te plakken op twee kleine raampjes die nog geen dubbel glas hebben. Binnenkort begint de aannemer. Op de langere termijn gaan we samen kijken wat ik het beste kan doen wanneer mijn cv aan vervanging toe is.”

Wat dat betreft zit Jeanette natuurlijk comfortabel dicht bij het vuur, met Nico als buurman. Maar ook bij andere ‘cliënten’ houdt Nico een vinger aan de pols. “Het is een mooie stok achter de deur als ik aankondig dat ik over een half jaar weer contact opneem om in de koude periode een warmtescan te maken. ‘Oh, Nico komt terug’, denken mensen dan. ‘Laten we toch maar gauw die offerte aanvragen.’”

Lees ook:

Voorzetwanden die goed isoleren en minder ruimte kosten

Heeft u enkelsteens muren of is uw spouw ongeschikt voor ‘gewone’ isolatie? Dan zijn voorzetwanden…

Regionale Energiestrategie (RES): wat moet ik daarmee?

In Nederland – maar ook in de Provincie Noord-Holland en onze regio – wordt veel…

Gezocht: autodelers

Hebt u uw auto weggedaan en maakt u gebruik van Greenwheels of een ander autodeelplatform?…