Vers en lokaal, rechtsreeks uit de eigen buurt

Buurderij Hart is verhuisd van Heemstede naar Bennebroek. Wat is dat eigenlijk, een Buurderij? En waar kunnen klanten voortaan terecht in Bennebroek? Vijf vragen aan Rogier Tan, een van de Buurderij-Verantwoordelijken in deze regio.

Kun je uitleggen wat dat is, een Buurderij?

“Een Buurderij is een online boerenmarkt, onder de koepel van het project Boeren & Buren. Er zijn inmiddels al 140 Buurderijen in Nederland en België. Daar verkopen boeren, telers en ambachtelijke producenten met respect voor de aarde hun producten aan mensen in de regio. Klanten bestellen online en halen hun producten in een vast tijdslot af op een van de afhaalpunten. Daardoor hoeven fruit, groenten en andere voedingsmiddelen niet meer dan twintig kilometer vervoerd te worden voor ze op het bord belanden. Dat is uiteraard goed voor milieu en klimaat.”

Jij bent Buurderij-Verantwoordelijke. Wat houdt dat in?

“Buurderij-Verantwoordelijken onderhouden contact met de producenten, bouwen een lokaal netwerk op en zorgen voor een gevarieerd assortiment van eten en drinken uit onze eigen omgeving.”

Wat kun je zoal bestellen bij jullie?

“We hebben een heel breed assortiment. Seizoensgroenten en -fruit natuurlijk, maar ook vlees, zuivel en allerlei bijzondere producten en culinaire hoogstandjes. Zo verkopen we bijvoorbeeld thee van Groen Vitaal uit Santpoort en chocopasta van No Sugar Daddies uit Heemstede. Zelf maak ik appelsap van de appels uit mijn boomgaard Appel van Opa. Die verkopen we ook. Het leuke is: elke ondernemer heeft zijn eigen verhaal.”

Buurderij Hart is extra speciaal. Vertel eens?

“Deze Buurderij is voortgekomen uit een samenwerking met de Hartekamp Groep. In Bakkerij ’t Kleine Hart werken mensen met een verstandelijke beperking. Zo komen ze in contact met andere buurtbewoners. De bakkerij verhuist van Heemstede naar Bennebroek en daarmee verhuist de Buurderij mee. Zij weten tenslotte inmiddels wat het is om een Buurderij te bestieren. Door mee te helpen met het klaarzetten van de boodschappen en klanten te ontvangen, doen de cliënten van de Hartekamp Groep volwaardig mee in de maatschappij. Ik vind het machtig mooi dat we op deze manier extra impact kunnen maken.

Waar kunnen mensen hun bestelde producten voortaan ophalen?

“Op woensdag is iedereen tussen 11.30 en 14.00 welkom op De Ruyterlaan 141 in Bennebroek. Maar mensen uit de omgeving kunnen ook op twee plekken in Haarlem terecht. We zijn inmiddels bezig met een vierde locatie. Alle informatie hierover vind je op de website van Boeren & Buren.”

Lees ook:

Repareren kun je leren

We zijn er bijna aan gewend geraakt: als er iets stuk gaat, een huishoudelijk apparaat…

Koplopers gezocht

Veel bestaande woningen in de gemeente Bloemendaal kunnen een stuk energiezuiniger worden. Maar hoe doe…

Bespaartip: slimme thermostaat bespaart

In steeds meer huizen wordt de verwarming met behulp van een slimme thermostaat aangestuurd. Maar…