Drie vragen waarmee u een onafhankelijk adviseur herkent

Alles wat u weten wilt over verduurzaming van uw woning is te vinden op internet. Maar wie geen tijd of zin heeft om zelf op zoek te gaan naar precies de juiste informatie kan ook een adviseur in de arm nemen.


Een adviseur die u bijvoorbeeld precies vertelt welke besparingsmaatregelen het meest effectief zijn, scheelt tijd en uiteindelijk wellicht ook geld. Maar hoe weet u zeker dat het advies echt onafhankelijk is en niet wordt ingegeven door economische belangenverstrengeling? Dit zijn de drie vragen die u sowieso moet stellen.

1. Welke overwegingen neemt u mee bij de totstandkoming van uw advies?

Wanneer u een aannemer vraagt wat u het beste kunt doen om uw woning te verduurzamen, zal deze misschien adviseren om uw woning zodanig te verbouwen dat u in een klap energielabel A of B heeft. Een adviseur van een installatiebedrijf zal wellicht aansturen op een warmtepomp of zonnepanelen. Een isolatiebedrijf adviseert al gauw om iets te doen aan de spouwmuren, de zolder of de kruipruimte.

Een onafhankelijk adviseur maakt het niet uit welke keuzes u maakt. Hij of zij ontvangt geen provisie van uitvoerders en werkt alleen op basis van uw wensen, planning en budget een plan uit. Soms zal een onafhankelijk adviseur zelfs adviseren om nog even niets te doen. Bijvoorbeeld omdat uw ramen pas over drie jaar aan vervanging toe zijn, of omdat u een nieuwe badkamer overweegt. In zo’n geval kan het voordeliger en duurzamer zijn om het plaatsen van HR++ glas of een zonneboiler uit te stellen, zodat deze maatregelen dan meegenomen kunnen worden.

2. Verkoopt u energiebesparende maatregelen of werkt u samen met een bouw- of installatiebedrijf?

Geeft iemand specifiek aan dat hij optreedt als onafhankelijk adviseur? In dat geval mag u ervan uitgaan dat dit zo is. Het voegt dan weinig toe om hier expliciet naar te vragen: wanneer deze vermelding niet zou kloppen, dan zou deze persoon bij navraag evengoed een misleidend antwoord geven. In de praktijk zal dit niet snel voorkomen.

Wanneer een adviseur niet specifiek vermeldt of hij of zij onafhankelijk is, kan het zin hebben om ernaar te vragen. Het kan dan zijn dat er een samenwerking bestaat met een bouw- of installatiebedrijf. Daar is op zich niks mis mee, maar het is wel van belang dat u weet dat het advies niet onafhankelijk is.

3. Bent u aangesloten bij een koepelorganisatie en kan ik bij u ook betalen voor een onafhankelijk advies?

Vraag of uw adviseur aangesloten is bij een koepelorganisatie als FedEC of een regionaal initiatief als bijvoorbeeld Stichting Huizenaanpak. Is dat het geval, dan mag u ervan uitgaan dat het advies onafhankelijk is. Als vuistregel geldt hierbij: alle leden van dergelijke organisaties zijn onafhankelijk, maar niet alle onafhankelijke adviseurs zijn lid van dergelijke organisaties.

Aan een onafhankelijk advies hangt uiteraard ook een prijskaartje. Gemiddeld kost een maatwerkadvies 200 tot 300 euro, afhankelijk van de ‘complexiteit’ van uw woning en uw specifieke wensen. Vraag uw adviseur of hij een offerte uitbrengt voor  het adviestraject en daarnaast voor uitvoering van werkzaamheden.

Lees ook:

Hybride warmtepomp: kan het net het wel aan?

Gemeente Bloemendaal stimuleert de overstap op een (hybride) warmtepomp met een extra subsidie van 250…

Save the date: startbijeenkomsten De Energieke Burger

De Energieke Burger – dé onafhankelijke vrijwilligersorganisatie die inwoners van Bloemendaal helpt bij het verduurzamen…

Gezocht: autodelers

Hebt u uw auto weggedaan en maakt u gebruik van Greenwheels of een ander autodeelplatform?…