Bloemendaalzetstappen-zelf-stappen-zetten

Welke slimme stappen kan ik zetten?

Een lagere energierekening en een comfortabeler huis bereikt u door uw woning te verbeteren, zelf energie op te wekken en slimmer met energie om te gaan. En dat hoeft niet altijd gepaard te gaan met een uitgebreide verbouwing. Hieronder vindt u een overzicht van de stappen die u zelf kunt nemen.

Stappen-om-mijn-woning-te-verbeteren

Woning verbeteren

Een woning verbeteren kan op veel manieren. Maar hier, bij Bloemendaal zet Stappen, besteden we aandacht aan woningverbeteringen die leiden tot besparingen. Door deze maatregelen krijgt u een lagere energierekening en een lagere CO2-uitstoot. Uw huis wordt toekomstbestendig en u draagt bij aan een beter klimaat.

Geen geld, tijd of zin om grote investeringen doen? Ook met kleine ingrepen die niet veel kosten kunt u al meer besparen dan u denkt, zeker op de langere termijn. Want een jaarlijkse besparing van een paar tientjes telt in de loop van de tijd op tot een besparing van een paar honderd euro. En wat die ecologische voetafdruk betreft: ook daarvoor geldt dat je met veel kleine stappen een heel eind komt.

Stappen-om-zelf-energie-op-te-wekken

Energie opwekken

Op, onder of vlakbij uw eigen woning energie opwekken heeft de toekomst. Net als participeren in een lokaal energie-alternatief. Wat een paar jaar geleden nog een groene hobby was van een selecte groep koplopers, wordt steeds eenvoudiger, en daardoor – heel toepasselijk- mainstream. Warmte en elektriciteit uit zon en wind, bodem en lucht: duurzamer wordt het niet. Want wat er ook gebeurt, deze energiebronnen raken nooit ‘op’.

Aanvankelijk vergt het even een investering, maar de terugverdientijd is steeds korter geworden door de stijgende prijzen van olie en gas en de dalende prijzen van panelen en pompen. Geen zin in ‘dat gedoe’ en toch liever groene energie? Er zijn natuurlijk duurzame energieleveranciers, maar een stukje windmolen of zonnedak kopen heeft ook wel iets.

Stappen-om-slimmer-met-energie-om-te-gaan

Slimmer met energie omgaan

Het leuke van de meeste van deze tips is dat ze niks kosten. Sommige tips vergen een eenmalige investering, die u vaak relatief snel terugverdient door de energiebesparing die ze opleveren. Er zijn dus geen goede redenen te bedenken om onderstaande adviezen niet op z’n minst even door te nemen.

Een paar open deuren noemen we hier niet eens, zoals bijvoorbeeld ramen en buitendeuren sluiten wanneer het koud is en er niet gelucht hoeft te worden. Dat doet u natuurlijk al. Maar ook het sluiten van de binnendeuren levert een besparing op: dan hoeft u alleen de ruimte(s) te verwarmen waar u bent. Zo simpel kan het zijn.

Stappen voor meer natuur rondom mijn woning

Meer natuur rondom huis en in de buurt

Bloemendaal is een groene gemeente die rijk is aan verschillende landschappen, tuinen, groene woonwijken en mooie landgoederen. Met de biodiversiteit in Bloemendaal zit het wel goed, zou je denken. Voor een deel is dat waar. Maar er zijn ook ontwikkelingen die de biodiversiteit in onze gemeente bedreigen. Als we niks doen zou de biodiversiteit ook in onze gemeente kunnen verslechteren. Met de volgende tips kunt u zelf een positieve bijdrage leveren.