Bloemendaalzetstappen-banner-Compostdag

De juiste plant op de juiste plek

Bedenk waar je de planten wilt zetten. Succes hangt af van de juiste plant op de juiste plek. Hieronder vind je informatie over de individuele planten om je te helpen met bepalen wat je waar gaat zetten.

Moeten ze in de zon of schaduw staan, hebben ze arme of juist humusrijke grond nodig, kunnen ze tegen droogte of vocht, hoe hoog worden ze en wanneer bloeien ze?  Zet de planten eerst met pot en al op de plek die je voor ogen hebt om te zorgen dat je een mooie afwisseling van bladsoorten hebt. Dan ziet je tuin er ook leuk uit als de planten niet in bloei staan. Als je tevreden bent ga je planten.

Het planten

Breng compost aan en meng dat met de tuingrond, eventueel ook in het plantgat. Graaf een ruim gat, dompel de plant met pot en al onder in een emmer water, haal de plant uit de pot, maak eventuele wortels rondom de kluit los en zet de plant net zo diep in de grond als hij in de pot stond. Zorg dat de plan de eerste tijd voldoende water heeft en houd dat ook in de gaten in droge periodes.

Onderhoud

Onderhoud je tuin door onkruid weg te halen. Gooi In de herfst wat blad tussen de planten en knip alleen de uitgebloeide bloemen af die je niet mooi vindt. In maart knip je de rest af. Sommige planten blijven ’s winters te zien, anderen lijken verdwenen te zijn. Wacht rustig af of tot ze weer boven komen, voordat je ze vervangt door andere planten.

Planten die we aanraden

Wilt u een echte bijdrage leveren aan de biodiversiteit in uw omgeving, kies dan voor zogenoemde inheemse soorten. Dat zijn planten die van nature al eeuwen in de omgeving voorkomen en zich optimaal aan de bodem en de omstandigheden hebben aangepast. Ook insecten zijn hierbij het meest gebaat, omdat zij zich in deze soorten hebben ‘gespecialiseerd’.  Lees hier meer over inheemse planten.

Top 5 meest populaire planten

Deze planten delen wij uit:

Deze bruinbladige zenegroen staat het liefst op een zonnige plek in en wordt vaak als bodembedekker gebruikt omdat hij maximaal 15 centimeter hoog wordt. Hij bloeit van mei tot juli met prachtige blauwe bloemen en het blad wordt in de winter mooi groenbruin. De bodem moet niet te droog zijn.