Gert-Jan en Janine zijn als eerste Bloemendalers van het gas af

Het pand aan de Korte Kleverlaan (bouwjaar 1910) gaat deels schuil achter een witte bouwkeet. Een van de twee voordeuren staat open; stof en bouwgeluiden wolken naar buiten. Wie het hoofd in de nek legt ziet een fraai geornamenteerde gevel. Is dit het eerste huis in Bloemendaal dat helemaal van het gas af is? Ja dus.

Het welkom is hartelijk en de overgang vanaf de straat groot. Aan de voorzijde wordt nog gestuct en getimmerd; boven de gang dekt bouwplastic de vide-in-wording af. Een paar stappen verder en je staat in een strakke woonkamer met open keuken. Gert-Jan van Casteren maakt koffie, Janine Bekker onderbreekt haar werk achter de laptop om een rondleiding te geven.

Zelf slopen

Hier is in relatief korte tijd heel veel werk verzet. “Eerst huurden we de bovenste twee verdiepingen”, vertelt Janine, terug aan de keukentafel. “Hier op de begane grond zat een fysiotherapiepraktijk.” Het vertrek van de praktijk was voor de toenmalige eigenaar aanleiding om het hele pand in de verkoop te doen en Janine en Gert-Jan grepen hun kans. Ze schakelden een binnenhuisarchitect in om van de twee panden één geheel te maken en besloten zelf te gaan slopen.

“Dat scheelt toch in de kosten”, zegt Gert-Jan. “En we hadden allebei ervaring met verbouwingen.” Een maand of vier gingen ze een dag in de week met de sloophamer aan de slag, geholpen door vrienden. Janine: “We woonden boven. Eerst hebben we de benedenverdieping gestript, daarna de zolder, daarna de verdieping waar we nog woonden. Ons plekje werd steeds kleiner.” De vijf kinderen van het samengestelde gezin zagen intussen de lol wel in van een buitendouche op het dakterras. “We gingen er pas uit toen we wolkjes bliezen van de kou en het hier ook echt niet meer gezond was, met al dat stof.”

Sustainable drive

Inmiddels is het ergste achter de rug en de woning van het gas af. “Dat was niet eens onze oorspronkelijke opzet”, vertelt Gert-Jan. “We hebben wel allebei een sustainable drive, ook voor het toekomstperspectief van onze kinderen. We zien het als een investering in de toekomst om gebruik te maken van duurzame technieken. Voor het milieu, maar ook voor de waarde van het huis.”

Daarbij ‘wordt je niks aangereikt’, ondervonden ze. “We hebben heel erg veel zelf uitgezocht. Googelen, reviews lezen, kritisch doorvragen, warmteverliesberekeningen laten maken… het kost al aardig wat tijd en geld voor je de keuze kan maken of je voor duurzaam gaat of niet. Aannemers die verstand hebben van duurzame technieken zijn vaak vooral met nieuwbouw bezig, niet met huizen als dit. Je moet echt over doorzettingsvermogen beschikken en niet snel genoegen nemen met ‘nee’.”

Mooie casus

Het resultaat van die vastberadenheid? Zeventien zonnepanelen op het dak, bijvoorbeeld (met extra hoog rendement), plus twee voor de zonneboiler. “De zonneboiler verwarmt het water voor de warmtepomp vóór”, legt Gert-Jan uit. Een vondst waar installateur Atag zó van onder de indruk was, dat ze ons extra hebben ondersteund in de realisatie.

“Zij zeiden aanvankelijk: een warmtepomp voor een huis als dit, daar moet je niet aan beginnen. Maar we konden ze overtuigen dat het op deze manier toch zou lukken. Voor hen is dit ook een mooie casus, waarmee ze andere eigenaars van oude huizen over de streep kunnen trekken.”

Vloerverwarming

In alle vloeren is vloerverwarming aangebracht. Zelfs nu nog niet alle ramen van HR++ glas zijn en de buitendeur geregeld open staat, is het binnen comfortabel warm. Janine: “Je moet dan wel zorgen dat de vloerverwarming zijn

warmte kan afgeven. Beneden hebben we een cementen gietvloer, boven ligt PVC. We wilden eigenlijk de ouden eiken vloer terugplaatsen, maar dan zou de warmte in de vloer blijven zitten. Nu betimmeren we de buitenmuur van het terras straks met die mooie houten vloerdelen.”

Georganiseerd en gedigitaliseerd

Ook qua subsidie haalde Gert-Jan alles uit de kast: “We hebben subsidie op de zonnepanelen, op de warmtepomp, de zonneboiler, en op de isolatie. Die aanvragen zijn op een eigentijdse manier ‘simpel’ gemaakt, maar je moet wel behoorlijk georganiseerd en gedigitaliseerd zijn om daar goed mee uit de voeten te kunnen.” Dat het geld kost om je van het gasnet af te laten koppelen, heeft beiden verbaasd. “Dat is afhankelijk van de netbeheerder, maar hier kost het 750 euro. Per adres. Dus bij ons was de rekening 1500 euro.” Voor mensen die in de toekomst van het aardgas af gaan, komt een nieuwe regeling. Naar verwachting vervallen hiermee de kosten voor het verwijderen van een gasaansluiting 1 maart 2021. De regeling moet nog worden uitgewerkt.

Terug naar normaal

Vooral op de eerste verdieping moet er nog aardig wat gebeuren, maar het huis is inmiddels prima leefbaar. Als je bouwgeluiden en stof voor lief kunt nemen. “Het moeilijkste vond ik dat ons leven hierdoor in de hoogste versnelling stond”, zegt Janine. “Je hebt je werk, je kinderen en dan ook nog altijd herrie en mensen over de vloer. Een prettige aannemer en een goede relatie zijn wel twee voorwaarden voor een onderneming als dit.”

“Mensen vragen vaak of we niet inleveren op wooncomfort, nu we van het gas af zijn”, zegt Gert-Jan. “Misschien wel als het 10 graden vriest of wanneer we allemaal achter elkaar uitgebreid zouden gaan staan douchen. Maar een beetje comfort inleveren als bijdrage voor het milieu voelt goed en anders hebben we altijd nog de hoogrendement open haard die kan bijverwarmen. “We sluiten expres niet alles hermetisch af”, vult Janine aan. “Ze zeggen vaak dat dat moet als je een warmtepomp hebt, maar dan wordt het stikbenauwd. Een beetje frisse lucht af en toe is juist gezond.”

Lees ook: