Martijn zou het liefst helemaal gasloos wonen

Zijn grootouders woonden er, zijn vader en moeder woonden er, en nu wonen Martijn Thijssen en zijn vrouw zelf alweer zo’n jaar of dertig in hun jaren 30-huis in Overveen. De kinderen zijn inmiddels uitgevlogen, maar Martijn en Jacqueline genieten nog volop van hun comfortabele woning, die ‘bijna van het gas af’ is, maar dat misschien nooit helemáál zal zijn.

“Ik heb dit huis mijn hele leven al zien veranderen”, vertelt Martijn op de bank in de ruime en lichte aanbouw aan de achterzijde. “Toen wij het kochten van mijn ouders, hebben we weer wat ‘moderniseringen’ uit de jaren 70 teruggedraaid. De en-suite-deuren terug laten plaatsen, bijvoorbeeld. Met glas-in-lood dat we hebben laten namaken van de deuren die nog op de eerste verdieping zaten. Dat oorspronkelijke zijn we later weer mooi gaan vinden.”

De serredeur staat open, maar ondanks de bewolking en de relatief koele buitentemperatuur kun je voelen hoe warm het hier binnen op een zomerdag kan zijn. “Vandaag heb ik net een paar semi-transparante doeken binnengekregen voor op die ramen”, wijst Martijn naar de schuine dakramen die de overgang van de uitbouw markeren. “Die moeten de zonnewarmte een beetje tegenhouden. In de winter is de warmte juist lekker, dus dan halen we ze er weer af.”

Lucht-lucht warmtepomp

Naast de dakramen hangt een airco-unit: een ‘invertible’, die zowel koele als warme lucht kan blazen. “Dat is zo’n beetje het sluitstuk van ons verduurzamingsverhaal”, zegt Martijn. “Die hangt er sinds april. Maar als we ‘m vijf keer aan hebben gehad om te koelen, is dat veel. We hebben ‘m vooral gekocht als aanvulling op de verwarming, om gas te besparen.”

Een invertible airco is dan ook niks anders dan een lucht-lucht warmtepomp. Martijn hoopt dat hij het huis hiermee wél warm kan krijgen op stroom in plaats van gas. Want de hybride warmtepomp die hij vier jaar geleden kocht is ronduit een teleurstelling. Je zou er zeventig procent gas mee besparen, was hem verteld.  “Ik schat dat we maximaal 25 procent minder gas zijn gaan verbruiken. Terwijl deze uitbouw, die goed is ingepakt, met HR++ glas en alles, destijds een gasbesparing opleverde van wel dertig procent. En toen kregen we er nota bene behoorlijk wat vierkante meters bij én het comfort van de woning verbeterde voelbaar.”

 

“Niet alle zonnepanelen zijn al helemaal terugverdiend, maar daar gaat het ons niet om. Veel belangrijker is het dat je zo veel mogelijk in je eigen energiebehoefte kunt voorzien. Dat geeft een heel goed gevoel.

 

Geen vloerverwarming

Aan de isolatie kan het niet liggen, denkt Martijn, die is op orde. Spouwmuren, dubbel glas, vloerisolatie, dakisolatie. “Maar toch krijgen we het hier echt haast niet warm zonder dat de cv-ketel moet bijspringen. Die pomp kostte een smak geld, 4.500 euro, maar het levert te weinig op. Ik vind dat echt raar.” De oorzaak? “Misschien zou het beter werken met lagetemperatuur-radiatoren? Wij hebben bewust niet gekozen voor vloerverwarming, omdat je dan geen lekkere kleden op de vloer kunt leggen. Dat is minder gezellig, én je krijgt dan een vervelende akoestiek. Er zijn ook wel wandradiatoren die geschikt zijn voor de warmtepomp, maar dat is weer zo’n investering en wie zegt me dat dat wél werkt? Ik ben echt een beetje wantrouwig geworden door die warmtepomp. Dat vind ik jammer.”

Duurzaam Overveen tipte Martijn om bij te verwarmen met de invertable airco. “Ze zeiden ook nog iets over wat andere aanpassingen, zoals de instellingen van de ketel, dat dat kon helpen, maar daar moet ik nog achteraan. En eigenlijk vind ik dat de installateur zoiets zelf meteen moet regelen, toch?” Bijverwarmen met infraroodpanelen heeft hij ook al geprobeerd. “Maar die dingen vreten écht veel stroom, daar schrok ik van.” Al met al, vindt hij, is verduurzamen soms best een kwestie van vallen en opstaan. “Je bent een beetje aan de cowboys overgeleverd. Ons gesoebat met de leverancier van de hybride warmtepomp heb ik op een gegeven moment gewoon maar opgegeven.”

Gratis stroom

Maar mopperen doet hij niet, laat daar geen misverstand over bestaan. Met hun achttien zonnepanelen en zonneboiler op het dak zijn ze inmiddels al aardig zelfvoorzienend. De keuken is sinds het najaar all electric en ook hun eigen auto kunnen ze opladen met ‘gratis stroom’. Dat ze dan misschien nooit helemaal van het gas af kunnen, nou ja, dat is dan maar zo. “Niet alle zonnepanelen zijn al helemaal terugverdiend, maar daar gaat het ons niet om. Veel belangrijker is het dat je zo veel mogelijk in je eigen energiebehoefte kunt voorzien. Dat geeft een heel goed gevoel.”

Lees ook: