Jeroens energierekening is nog maar zo’n 100 euro per jaar

Jeroens energierekening is zo’n 100 euro per jaar
Duurzaamheid was 28 jaar geleden, toen Jeroen Buis met zijn partner in de Platanenlaan in Bloemendaal kwam wonen, nog geen issue. Het huis uit 1928 was ‘nog in originele staat’, zoals een makelaar dat graag uitdrukt. Stukje bij beetje werd de tussenwoning eerst comfortabel en later vrijwel energieneutraal.

“Stom achteraf, dat je niet meteen alles goed aanpakt als je in een nieuw huis komt”, zegt Jeroen. “Maar toen was ik nog helemaal niet bezig met CO2-uitstoot. Niemand trouwens.” De eerste ingreep was destijds dan ook: gaskachel eruit, cv-ketel erin. Pas later begon Jeroen met zijn sommetjes: “Ik rekende van elke ingreep het rendement uit en de terugverdientijd.”
Dubbel glas en dakisolatie leverden onderaan de streep de eerste mooie cijfers op. “Het was hier amper warm te stoken, waardoor isolatie in 6 of 7 jaar terugverdiend was. We hebben de vliering uit het huis gehaald, zodat we vanuit de slaapkamer zó naar buiten konden kijken. Maar dat betekent ook dat je warmte wegvliegt. In 2005 verbruikten we 2.000 kuub gas en 5.000 kWh aan elektriciteit; de energierekening was ongeveer 2.500 euro per jaar. Nu zitten we op zo’n 100 euro per jaar.”

Geen weggegooid geld

Daar moest wel het een en ander voor gebeuren. “Alles bij elkaar hebben we voor zo’n 40.000 euro geïnvesteerd”, schat Jeroen. “Dat klopt ongeveer met het onderzoek dat het Planbureau voor de Leefomgeving pas publiceerde. Maar wat daar niet helemaal aan klopt, is de terugverdientijd. Die zou zo’n 30 jaar zijn, volgens het PBL. Daardoor zouden maar weinig mensen beginnen aan het verduurzamen van hun woning. Maar dan vergeet je dat isolatie meteen geld oplevert, doordat je stookkosten omlaag gaan. En dat je huis meer waard wordt wanneer je investeert in duurzaamheid.”

Grondig doorgerekend

Doorzettingsvermogen, een flinke dosis onderzoeksdrift en hier en daar wat eigenwijsheid zijn handige eigenschappen voor huiseigenaren die hun woning willen verduurzamen, merkte Jeroen. Voor elke nieuwe ingreep (elke paar jaar wat), dook hij het internet op, liet hij zich grondig informeren en rekende hij alles door. “Ik heb wiskunde gestudeerd, dat scheelt.” Vijftien jaar geleden liet hij de buitenmuren isoleren; zonnepanelen kocht hij zeven jaar geleden via een landelijke inkoopactie. “We waren in één klap onze elektriciteitsrekening kwijt. Per saldo kregen we geld terug.”

Helemaal van het gas af was niet de handigste optie voor zijn huis, rekende Jeroen uit. Een warmtepomp of een zonneboiler is heel efficiënt om water te verwarmen tot een graad of 35, 40. Maar om te douchen moet je het verwarmen tot een graad of 70 in verband met bijvoorbeeld legionella. Daarvoor is met de huidige technologie een HR-ketel echt nog het efficiëntst.”

 

“Stom achteraf, dat je niet meteen alles goed aanpakt als je in een nieuw huis komt…”

 

Nooit zomaar een warmtepomp

“Je leest soms horrorverhalen over mensen die een warmtepomp hebben laten plaatsen ‘vanwege de duurzaamheid’ en vervolgens hun energierekening zagen verdubbelen. En ze hadden het nog hartstikke koud ook. Dat komt doordat ze de maatregelen niet in de juiste volgorde troffen. Eerst rondom isoleren, dan zonnepanelen op je dak. Ik wil iedereen adviseren om de cv-ketel daarna een jaar op maximaal 50 graden te zetten om te zien of je je huis warm kunt krijgen op een lagere temperatuur. Vaak heb je daar een aanvullende warmtebron voor nodig.”
Bij Jeroen werd dat vloerverwarming. “Installateurs zullen je vaak vertellen dat vloerverwarming niet kan wanneer je een houten vloer hebt, maar dat is niet waar. Wanneer je een goed toegankelijke kruipruimte hebt, kun je tussen de balken in de ondervloer de buizen laten aanleggen. Dichter op elkaar dan normaal, omdat het water dat je gebruikt een relatief lage temperatuur heeft. Maar het kán wel. En daaronder kun je een isolatielaag aanbrengen. De installateur heeft hier drie dagen onder de vloer gelegen en nu kunnen we op onze sokken door het huis lopen.”

Lucht-water warmtepomp

Na de vloerisolatie was het tijd voor de laatste stap: de warmtepomp. Jeroen sloeg weer aan het rekenen en koos voor een lucht-watervariant. “Daar hoef je geen put voor te slaan, zoals bij een water-watervariant. Dat geeft maar een hoop gelazer en verdien je niet terug. Bij een lucht-lucht warmtepomp, een omgekeerde airconditioner eigenlijk, moet je per kamer units gaan ophangen. Bij ons gebruikt een zogeheten combiblok de buitenlucht om water mee te verwarmen, dat gewoon door onze oude radiatoren gaat. En door de vloerverwarming.”

Vragen? Stuur een mailtje!

Alles bij elkaar vindt Jeroen het jammer dat je als consument vaak tegenstrijdige of incomplete informatie krijgt. “Voor de beste oplossing voor jouw huis moet je vaak diep graven op internet. Niet iedereen wil of kan dat. Ik heb een tijdje overwogen om een informatiewebsite te maken met duidelijke informatie, maar dat kost me toch te veel tijd. Ik vind het wel heel leuk om mensen verder te helpen met wat ik weet. Daarom doe ik ook weer mee met de Duurzame Huizenroute. En lezers mogen me ook best een mailtje sturen wanneer ze vragen hebben.”

Lees ook: