Peter en zijn buren willen gezamenlijk isoleren

Het enthousiasme van Peter Adamse werkt aanstekelijk. In 1980 werd hij nog voor gek verklaard toen hij zelfgebouwde zonnecollectoren op zijn dak zette voor warmwatervoorziening. Nu krijgt hij zijn buren enthousiast om te isoleren en energie te besparen.

“Waar gaan we zitten, jongens, die bank is veel te klein!” “Kom maar op schoot.” “Kijk nou, de mannen hier en de vrouwen daar, gezellig hoor.” Het is een vrolijke chaos in de kleine voortuin van Peter en Ineke Adamse. Het clubje buren dat regelmatig om tafel kruipt met koffie en een biertje om gezamenlijke isolatieplannen te bespreken, wil wel met z’n allen op de foto. Nou ja, bijna met z’n allen. “Zo zien ze tenminste dat we het echt samen gaan doen.”

Leuk collectief

“Er is een hartstikke leuk collectief ontstaan”, zegt Laurens van Denderen even later bij Peter aan de eettafel. “Peter wilde zijn kruipruimte isoleren en hij heeft er tijd voor om daar goed in te duiken. Dus toen hij met het voorstel kwam om dat als buren gezamenlijk te doen, en daardoor goedkoper, waren we al snel vóór.” “Het is prettig als het eerst goed voor je uitgezocht wordt”, zegt ook buurman Arnold van Bakel. “Wij wonen hier veertig jaar en dan ga je niet hals over kop allerlei ingrepen aan je huis doen.”

En die kruipruimte-isolatie, hoe bevalt die? “Ha! Nou…”, zegt Peter en het blijft een halve seconde stil. “Die is er dus nog niet.” Hij legt uit hoe dat zo kwam. “Ik zag een aanbieding van een Fries bedrijf, die korrels in de kruipruimte zou spuiten. We zouden korting krijgen als we het met een rijtje buren tegelijk zouden doen, maar evengoed kwam het op 800 euro per gezin. Maar wat bleek toen? Er zat ruimte tussen de kruipruimtes van de verschillende huizen. Dus als je daar spul in gaat spuiten, dan blijf je aan de gang, want dan gaat het van de ene kruipruimte naar de volgende. Daar verzint dat bedrijf wel wat op, dacht ik. Maar toen stond er vervolgens in de offerte: ‘De ruimte tussen de verschillende huizen moet zijn afgeblokt.’ Mochten we het zelf gaan oplossen!”

Alarmbellen

Bij Peter gingen de alarmbellen af en hij maande zijn buren om de offerte voorlopig niet te ondertekenen. De oud-werktuigbouwkundige ging dit eerst eens haarfijn uitzoeken. De Friese aanbieder bleek geen zin te hebben in kritische vragen en liet Peter weten dat ze beter een andere aanbieder konden gaan zoeken. Kort daarop kreeg hij een TNO-rapport in handen waarin werd vastgesteld dat bodemisolatie van de kruipruimte sowieso geen effect heeft. Een lang verhaal kort: de warmte lekt weg via de buitenmuren, door verdamping en ventilatie en via de fundatiebalken. In een powerpoint die Peter voor de buren heeft opgesteld, staat alles haarfijn uitgelegd, maar dat voert hier wat ver.

 

“We pakken steeds een thema als we bij elkaar komen”, zegt Peter. “Een nieuwe ketel, bijvoorbeeld, daar kunnen we elkaar ook verder mee helpen. Geweldig om te zien dat anderen ook enthousiast raken. Wij gaan voorlopig nog wel even door.”

 

Comfortabeler

“Ik ken mensen die wel vloerisolatie hebben en zij zeggen wel dat het comfortabeler voelt”, zegt Laurens. “Ja, je wint al aan comfort door te zorgen dat het vocht uit de kruipruimte wordt tegengehouden ”, beaamt Peter. “Met folie, bijvoorbeeld. Daar heb ik ook een offerte voor aangevraagd. Maar dat is wat anders dan isolatie. Ik heb zelf met mensen gesproken die de onderkant van de buitenmuur hebben geïsoleerd door piepschuim tegen de gevel in te graven. Dat schijnt echt te helpen. Misschien kunnen we een combinatie doen van folie en piepschuim.”

Bijvangst

De burengroep is er, kortom, nog niet uit. Ook het Duurzaam Bouwloket kon niet helpen, volgens Peter: “Hun antwoord was zó vaag, daar konden we niks mee.” Maar er is wel heel wat in gang gezet. Laurens, net als Peter zonnepanelenbezitter, was al aangestoken door het duurzaamheidsvirus en is op de school waar hij werkt al enige jaren bezig met projecten over verduurzaming. “Die generatie staat heel erg open voor dit onderwerp. Logisch ook, het gaat om hun toekomst.” En zelfs Arnold gaat misschien wel aan de zonnepanelen. “Ja hoor, prima. En we gaan in elk geval de ruiten vervangen.”

Lees ook: