Buren René en Wilfred zoeken samen naar vernieuwingen

Ze kennen elkaar uit de buurt, in Bloemendaal, via hun vrouwen. Beiden hebben ze een technische achtergrond: René Reijnhart is fysicus, Wilfred de Boer is ICT’er. Misschien hebben ze er daarom ‘gewoon lol in’ om samen te zoeken naar manieren om nieuwe technologie in te zetten voor energiebesparing. Vooral de lucht-lucht warmtepomp is een aanschaf waar ze vrij vrolijk van worden.

René heeft al twintig jaar een Panasonic airco in huis. “Ik ben een beetje Amerikaans georiënteerd, want mijn vrouw komt daar vandaan”, legt hij uit. “En een Amerikaan gaat dood zonder airconditioning”, lacht Wilfred. “Vanaf het moment dat warmtepompen in het nieuws kwamen, zijn wij ons daarop gaan oriënteren”, gaat René onverstoorbaar verder. “Drie jaar geleden hadden ze zelfs op bouw- en installatiebeurzen nog amper van warmtepompen gehoord. Maar een lucht-lucht warmtepomp is eigenlijk gewoon een omgekeerde airco, ook wel een ‘inverter’ genaamd. Toen ik mijn airco kocht was dat een vrij nieuw systeem, nu is die bijna ouderwets.”

Inverter = lucht-lucht warmtepomp

Wilfred: “Aircoboeren communiceren dat helemaal niet. Die zeggen: ‘Wij vriezen en koelen; voor verwarming heb je je cv-ketel op gas.’ Maar een inverter, een lucht-lucht warmtepomp dus, is heel efficiënt: in de zomer koelt de binnenunit de kamer en de buitenunit voert warmte  af naar buiten; in de winter is het net andersom.”

Het grote voordeel van dit systeem is dat je niet eerst je hele huis rondom hoeft te laten isoleren, benadrukt Wilfred. “Dat is voor oude huizen vaak zo’n grote investering dat veel mensen daar niet aan willen beginnen. Naast een lucht-lucht warmtepomp hou je gewoon je cv-installatie, en je breidt het aantal binnen/buiten-units geleidelijk uit, naar behoefte en draagkracht. Met slimme thermostaatknoppen, bijvoorbeeld van het merk Tado, kun je heel efficiënt de temperatuur per kamer regelen. Je radiatoren gebruik je alleen nog wanneer en waar het nodig is.”

“De gasbesparing is enorm”, beaamt René. “Ik gebruik de cv-ketel, behalve wanneer het vriest, bijna alleen nog voor warm water. Dus ik ben me nu aan het oriënteren op een zonneboiler. En op panelen, op termijn.”

 

“Een lucht-lucht warmtepomp is eigenlijk gewoon een omgekeerde airco. De gasbesparing is enorm”

 

Minder gas, meer stroom

Hoe enthousiast de heren ook zijn, ze willen geen jubelverhalen ophangen over de terugverdientijd. “De opstartkosten zijn best stevig”, zegt Wilfred. René rekent voor: “Je kunt een combinatie buiten-/binnenunit van 3.5 kW kopen vanaf  zo’n 800 euro. Daarmee kun je een gemiddelde woonkamer prima verwarmen en koelen. Voor de  keuken en gang is een 2.5kW combinatie waarschijnlijk genoeg. Bij elkaar zit je dan rond de
1750 euro, inclusief leidingwerk, maar exclusief installatiekosten.”

Wilfred: “Wij hebben de installatie zelf gedaan, behalve de ingebruikstelling, die door een erkend bedrijf moet gebeuren. Maar dat kan niet iedereen.” “Voor boven zou ik ook twee units nemen, elk van 2,5 kW”, vervolgt René zijn rekensom. “Daarmee gaat je gasrekening drastisch omlaag, maar je gebruikt méér elektriciteit. Maar ja, we willen toch van het gas af, hè? ”

Ondanks het hogere elektriciteitsverbruik blijven de totale kosten onder die van een gasgestookte CV. Een voordeel dat in de toekomst verder zal oplopen, onder meer door de stijgende gasprijzen.

Comfortabele voordelen

Nog een paar voordelen van de airco inverter alias lucht-lucht warmtepomp willen ze nog noemen: in de winter heb je de verwarmde kamers in tien minuten op temperatuur. (‘Kijk maar’, laat Wilfred op een andere Tado-tabel zien). Volgens de vrouw van René verspreidt de binnenunit bovendien een prettige warmte die comfortabeler aanvoelt dan de diffuse hitte van radiatoren.

Het systeem haalt daarnaast vocht uit de lucht als het gebruikt wordt als airco. Het lost dus en passant ook eventuele vocht- of schimmelproblemen in huis op. En tenslotte: met het type zomer dat we de laatste jaren hadden, is het wel heel erg lekker wanneer je je huis ook kunt koelen.

Slimme radiatorknoppen

Het hoogste rendement voor je portemonnee is zonder meer isoleren, zeggen beiden. Op zijn telefoon tovert Wilfred tabellen tevoorschijn, gegenereerd door zijn Tado radiatorknoppen: “Kijk, in 2015 heb ik dubbel glas genomen: hop! Daar keldert de energierekening van 4000 naar 2725 euro per jaar.” “Die knoppen zijn geweldig”, vindt ook René. “Meten is weten.” Op zijn fonkelnieuwe iPad laat hij zien dat je ze kunt bestellen voor zo’n 60 euro per knop. “Die verdien je zeker in anderhalf tot twee jaar tijd terug.”

Lees ook: