Rogier vraagt bij het verduurzamen van zijn woning door over appels en peren
Wanneer u, net als Rogier Tan en zijn vrouw Nicky Derksen, een huis heeft uit de jaren twintig, dan is de kans groot dat uw woning beter scoort op ‘sfeer’ dan op ‘duurzaamheid’. Voor Rogiers huis aan de Rijnegomlaan in Aerdenhout geldt dat in elk geval. Of eigenlijk: dat wás zo. Al sinds hij er in 1996 kwam wonen, heeft hij gezocht naar duurzame aanpassingen. Maar dat vergt wel doorzettingsvermogen, merkte hij.
De herfstzon schijnt uitbundig door de grote ramen in de uitbouw aan de achterzijde van het huis: HR++ glas. “Dat hebben we er meteen in laten zetten,” vertelt Rogier. Ook het dak is geïsoleerd, de cv-ketel is zuinig en er liggen al jaren zonnepanelen op het dak. “Die hebben we al zo’n tien jaar geleden via een gezamenlijke inkoopactie van de gemeente geplaatst. Daarbij ben ik ervan uitgegaan dat de gemeente haar best had gedaan om de beste prijs-kwaliteit verhouding te vinden en hebben we gewoon gezegd: doe ons er maar drie.”
Quick win
In de afgelopen jaren hebben die panelen al zo’n 6.000 Kwh aan energie opgeleverd, zegt de meter. Niet weinig, maar een quick win was het niet, vindt Rogier. “Mensen denken dat vaak van zonnepanelen. En tegenwoordig zijn panelen efficiënter en goedkoper, maar als je echt een quick win wil, iets wat simpel is, niet veel kost en een relatief grote besparing oplevert, dan moet je radiatorfolie achter je radiatoren plakken.”
Schelpen in de kruipruimte
Rogier is een eigenwijs type, zegt hij over zichzelf. En dan kan het knap lastig zijn om keuzes te maken in het verduurzamen van je woning. Zo heeft hij al jaren schelpen in zijn kruipruimte, die hun nut inmiddels hebben bewezen in het tegengaan van optrekkend vocht. “Maar we willen nu een volgende stap maken, richting nog wat meer comfort, dus nu zijn de buitenmuren aan de beurt. En we willen op inductie gaan koken. Eigenlijk zouden we het liefst helemaal van het gas af gaan.” Maar het offertetraject is voor een kritische doorvrager als Rogier vaak een frustrerende bezigheid.
Hij ergert zich aan de verwarring die offertes kunnen veroorzaken. “Ik vraag altijd drie offertes op en wil daarbij geen appels met peren vergelijken”, zegt de man die zich op zijn eigen website ‘pommelier’ noemt, fijnproever en verkoper van (duurzame) vruchtensappen. Toch krijg je op één en dezelfde vraag nogal eens onvergelijkbare antwoorden, merkt hij. Neem bijvoorbeeld de offertes voor het ombouwen van de groepenkast om op inductie te kunnen gaan koken. Die varieerden van 500 tot 2300 euro. “Dan moet je daar weer achteraan gaan bellen”, verzucht Rogier. “Want daar moet toch ergens een verschil in zitten, behalve in de prijs. Terwijl ik bij wijze van spreken gewoon wil weten wat een kilo appels kost.”
“Als je echt een quick win wil, iets wat simpel is, niet veel kost en een relatief grote besparing oplevert, dan moet je radiatorfolie achter je radiatoren plakken.”
Tegenstrijdige adviezen
En zo vergaat het de verduurzamer van de eigen woning vaker. In Rogiers geval bleek ook een panklare oplossing voor het isoleren van de buitenmuren niet zomaar voorhanden. “Eén aanbieder wilde dat we alle schelpen weer uit de kruipruimte zouden laten verwijderen, zodat hij met zijn product voor een complete woningisolatie zou kunnen zorgen. Een andere wist te vertellen dat het met onze ‘dampdichte’ muren, die aan de buitenkant al decennia lang laag over laag geschilderd zijn, wel héél moeilijk ging worden om te isoleren. ‘U kunt de verf beter laten verwijderen’, werd ons gezegd. Dat bleek én heel duur én geen garantie te bieden op succes.
Een derde aanbieder keek met een cameraatje in de spouwmuur en zei toen: ‘Ja hoor, spouwmuurisolatie kan prima!’ “Maar jullie kunnen ongeveer een meter van de spouwmuur zien”, had Rogier tegengeworpen. “Hoe weten jullie dan dat er elders in de muur geen blokkades zitten?” Want als je ergens, al is het maar in een klein stukje van de spouw, géén isolatie aan kunt brengen, dan ontstaat een zogenoemde ‘koudebrug’, met tocht en vocht tot gevolg. Dat wil je gegarandeerd niet. Maar garantie bieden, dat kon de aanbieder niet.
“We hebben nu besloten”, zegt Rogier met pretlichtjes in zijn ogen, “dat we komende winter de verwarming maar eens een graadje hoger gaan zetten en er nog eens rustig over gaan nadenken wat we het beste kunnen doen. En als iemand met vergelijkbare problemen worstelt en een oplossing weet, dan ga ik daar graag over in gesprek.”
3 Tips van Rogier:
- Plak folie achter de radiatoren: kleine moeite, veel besparing.
- Ga met uw buren praten. Het kan helpen om in gesprek te gaan met iemand met een vergelijkbare woning die ook energiebesparende maatregelen wil nemen. Meer mensen weten altijd meer dan één.
- Vraag altijd ten minste drie offertes op en vergelijk appels met appels.