Rob en Yvonne wonen duurzaam, zonder technologie

Als het gaat over verduurzaming van je woning, dan komt het gesprek al snel op technologische verhandelingen over warmteterugwinsystemen, rendementsvergelijkingen van zonnepanelen of de energieopbrengst van de warmtepomp. Niet bij Rob en Yvonne Hinse uit Bennebroek. Hun ‘huisje’, zoals ze het zelf liefkozend noemen, heeft een opvallend laag energieverbruik voor een vrijstaande woning. Technologische hoogstandjes komen daar niet aan te pas.

Wie bij Rob en Yvonne over de drempel stapt, stapt in een warm nest. Letterlijk, met deze zomerhitte, maar vooral ook figuurlijk. Er is koffie en zelfgebakken boterkoek van Yvonne en kleurig geschilderd timmerwerk van Rob: de schouw, de lambrisering, de kasten, de muren, vrijwel alles eigenlijk. En van beiden hangen schilderijen aan de muur, afgewisseld met foto’s van kinderen en kleinkinderen.

Zo weinig? Hoe doe je dat?

Vorig jaar bezocht Rob een Koplopersavond in het dorpshuis in Vogelenzang, vertelt hij op hun terras in de achtertuin vol zonnebloemen. “Daar ging het over energiebesparing in je huis. Dat van ons is uit 1891. Toen ik ons energieverbruik noemde, viel dat enorm op. ‘Hoe doe je dat?’, vroegen de energiecoaches. We verbruiken zo’n 1.100 kuub gas en 500 kilowatt stroom per jaar. Dat is blijkbaar niet veel.”

Prima isolatie

Een rondgang door het huis leert dat de algemene trend van gestaag stijgend energieverbruik in de afgelopen decennia, hier geen voet aan de grond heeft gekregen. In de woonkamer geen radiatoren, maar een gaskachel. Rob: “Boven staat er ook een, maar die is stuk. Het oude stroplafond in de woonkamer heb ik eruit gesloopt, zodat je de oude balken weer ziet: veel mooier. En zo hebben we boven lekker vloerverwarming, want nu bestaat het plafond feitelijk gewoon uit planken. De warmte kan zó naar boven.”

Ook qua isolatie hier geen nieuwerwets gedoe. “We hebben geen spouwmuren, maar twee enkelsteens muren, pal tegen elkaar aan. Daar zijn we eigenlijk wel blij mee, want dan kan er ook geen koude lucht tussen. In 1978 heb ik overal latten tegen de muur gezet met glaswoldekens erachter en gipsplaten of schrootjes ervoor. Prima isolatie. Zit door het hele huis.” Rob wijst op de tochtstrips onder de deuren. “Scheelt ook. En drie jaar geleden hebben we overal dubbel glas laten plaatsen door een kennis.”

 

“Ons huis is uit 1891. Toen ik ons energieverbruik noemde, viel dat enorm op. ‘Hoe doe je dat?’, vroegen de energiecoaches…”

 

Zelfreinigende keuken

“De keuken is zelfreinigend”, zegt Rob. Lachend: “Als hij vies is, reinigen we ‘m zelf.” Boven de kookplaat geen afzuigkap, maar een zelf getimmerde houten kap, met een schuif bovenin. “Als je kookt, zet je ‘m even open.” Er hangt een nieuwe boiler aan de muur (“De vorige was stuk.”) en er staat een koffiezetapparaat en een tafelmodel koelkast. “Zonder vriesvak”, zegt Yvonne. “Dat kost alleen maar stroom. We hadden eerst ook een vriezertje, maar die hebben we weggedaan. We hebben de Albert Heijn vlakbij, dus waarom zou je? We kopen steeds voor drie dagen eten en gooien nooit wat weg.”

Wasrek in de kamer

De was gaat nu natuurlijk buiten op het klaprekje, maar voor minder mooi weer heeft Rob een rek onder het trappenhuis getimmerd, pal tegenover de kachel. “Kijk, met een touwtje laat je ‘m zakken.” “Er kan een volle machine aan was op”, glimlacht Yvonne tevreden. “En als je het uithangt voor je naar bed gaat, zetten we het luikje bij de trap open. Dan ontstaat er trek naar boven en is het zó droog.” Het luikje is een raampje tussen trappenhuis en woonkamer. “De kleinkinderen spelen hier poppenkast door”, laat Rob zien vanaf de trap. “Dat deden wij ook toen onze eigen kinderen klein waren.”

Gouden tip

De vloer trekt soms wel wat koud op, vertellen ze. Rob: “Maar pas had de watermeterman een gouden tip. Je propt gewoon wat oude kranten in die gratis plastic zakken die je voor je plasticafval krijgt en daar duw je geleidelijk je kruipruimte mee vol. Handig toch? En we zitten hier op een enorme zandlaag, dus we hebben nooit last van vocht.”

Huurpanelen

Zonnepanelen zouden ze nog wel willen. “Mooi als je je eigen elektriciteit kan opwekken. Maar ja, op onze leeftijd ga je geen duizenden euro’s meer investeren”, vindt Rob. “Pas hoorden we van een kennis dat hij zonnepanelen huurde”, vult Yvonne aan. “Geweldig! Hij verdiende er zelfs op, door de stroom die hij kon terugleveren.” Rob: “Ja, zo willen wij het ook wel. Daar moet ik meer van weten. Want dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn.”

Eind 2018 schreef de Consumentenbond dit artikel over het huren van zonnepanelen.

Lees ook: