Frank vroeg een energiecoach om advies
Milieubewust is Frank van Alphen al ‘zijn hele leven’. Dus dat er wat moest gebeuren aan de jarendertigwoning die hij in 2007 met zijn vrouw Judith en twee kinderen betrok, dat was duidelijk. “Het huis verkeerde in geweldige staat in die zin dat er sinds de bouw niks meer aan was gedaan”, grapt Frank. Er was geen isolatie, de elektra was zwaar verouderd en de verwarming bestond nog uit gaskachels.
Intussen zit Frank er comfortabel bij aan zijn keuken- annex werktafel in de zonnige uitbouw aan de achterkant van het huis. Met dank aan alle mannen die hij en zijn vrouw rondom de verhuizing inhuurden. “Waar we nu zitten, stond eerst een schuurtje. Heel onhandig”, vertelt Frank. Het schuurtje werd door ‘de mannen’ gesloopt en maakte plaats voor een uitbouw die vooral uit glas bestaat. “Dubbel glas. Maar wel naar de standaarden van toen. Geen HR++, volgens mij.”
Frank liet de spouwmuur isoleren, net als de vloer en het dak. “Onder de vloer kwam steenwol; het dak is van binnenuit geïsoleerd. Dat was eerst een koude vliering waar je tussen de pannen door naar buiten kon kijken, maar daar hebben we kamers laten maken.” De zonnepanelen op het dak liggen er zeker al tien jaar. “Dat zijn nu vijf plaatjes, omdat je vroeger maar één maat had. Dat zou nu waarschijnlijk wel anders en beter kunnen.”
Neutraal advies
Daarmee is het ‘laaghangend fruit’ wel geplukt, volgens Frank. Vanuit de overtuiging dat er meer stappen te zetten zijn, vroeg hij een jaar geleden een energiecoach van Duurzaam Overveen om advies. “Heel prettig om met zo iemand te praten”, vindt hij. “Want zo’n coach heeft niks te verkopen en kent het type huizen, omdat die nu eenmaal veel voorkomen in Overveen.”
Het eerste advies van de energiecoach had betrekking op de vloerisolatie. “Hij heeft Tonzon aangeraden. Dat zou beter werken dan dat ouderwetse steenwol. We vinden de vloer hier echt koud, dus dat lijkt me wel de moeite waard.” Nu Frank sinds kort een dag per week minder werkt, heeft hij zich voorgenomen om die klus zelf te klaren. Hoewel hij er wel tegenop ziet, bekent hij. “Het kan vast ook stukje bij beetje”, praat hij zichzelf moed in. “Zo leuk is het vast niet in die kruipruimte.”
“Heel prettig om met zo iemand te praten. Want zo’n coach heeft niks te verkopen en kent het type huizen, omdat die nu eenmaal veel voorkomen in Overveen.”
Hybride warmtepomp
Een volgend project is de aanschaf van een hybride warmtepomp. “Een paar jaar geleden hoorde je nog van die spookverhalen dat je echt alleen maar aan de warmtepomp kon als je he-le-maal rondom goed geïsoleerd was. Maar een hybride pomp koppel je gewoon aan je cv-installatie. Die kan bijspringen als het op stroom niet helemaal lukt.”
Het vinden van de juiste installatie is nog een zoektocht. Frank bezocht al een informatieavond in Overveen, het Remeha Experience Center in Haarlem en schakelde de offertedienst van de Vereniging Eigen Huis in. Hij is er nog niet uit welke het wordt. “Dat is ook niet zo’n klusje waar je ’s avonds nog zin in hebt. Maar nu ik meer tijd om handen heb, ga ik er de komende maanden werk van maken.”
Folie plakken
Een hele makkelijke tip had de energiecoach trouwens ook, vertelt Frank. De voordeur is van oudsher natuurlijk een koud tochtgat. “De tochtdeuren zijn daar ooit door een eerdere bewoner weggehaald, dus daar hebben we nu een gordijn hangen. Maar het glas-in-lood van de voordeur zelf is ook koud. Ik kreeg de tip om daar van dat simpele krimpfolie van de bouwmarkt achter te plakken. Dat lijkt wel een beetje verschil te maken.”
Tenslotte raadde de energiecoach aan om het dak van buitenaf te isoleren. Of en wanneer dat ervan gaat komen, durft Frank niet te zeggen. “Eén ding tegelijk, dat lijkt me beter.”