Henk en Gea gaan voor een hoger energielabel

Terwijl Henk Weijers vertelt over de ingrepen die hij in de loop der jaren heeft gedaan om hun woning te verduurzamen, is Gea net bezig met de aanvraag van een nieuw energielabel. “Als je dat vóór 31 december regelt, kost het nog een tientje ofzo. Daarna wordt het 190 euro.”

Nu heeft het hoekhuis aan de Schoollaan in Bennebroek nog label F, weet Henk. “Maar ik denk wel dat we een aantal stappen omhoog zullen gaan.” Dat kan ook haast niet anders. Ramen, muren, dak en vloer: alles is volop geïsoleerd sinds ze hier kwamen wonen, in 1976 alweer. Op het dak liggen sinds vorige maand tien zonnepanelen, waarmee ze volgens de berekeningen straks vrijwel helemaal in hun eigen elektriciteitsbehoefte kunnen voorzien. Het gasgebruik ging van ‘soms 3.000 kuub per jaar’ terug naar zo’n 1.100 kuub.

Niet meer hakken, niet meer lakken

“En kijk”, zegt Henk terwijl hij een offerte over tafel schuift: “Dit wordt de laatste stap: een nieuwe voordeur met isolatieglas en op de bovenverdieping een verhuisraam. Ook van kunststof met isolatieglas.” Dan is het wel zo’n beetje klaar, denkt hij. “Hier beneden hebben we de dubbele beglazing laten vervangen door kunststof kozijnen met HR+ glas. Aan de voorkant is er extra geluidsisolatiefolie aangebracht. We wonen in een drukke straat, maar je hoort geen verkeer meer. Boven is ook alles dubbel glas, en straks dus ook van kunststof.”

 

“Nu ben je met pensioen en kun je nooit meer houthakken of je kozijnen schilderen, zei iemand tegen me. Haha, nou, ik heb genoeg te doen, hoor.”

 

Ook de houtkachel is vervangen. Door een gaskachel met namaakhoutblokken. “Hij lijkt precies op de kachel die we eerst hadden. Maar deze stoot geen fijnstof uit.” Henk werd er pas nog mee geplaagd, vertelt hij lachend: “Nu ben je met pensioen en kun je nooit meer houthakken of je kozijnen schilderen, zei iemand tegen me. Haha, nou, ik heb genoeg te doen, hoor. Ik ben altijd aan het klussen.” De isolatie van het dak en de vloer deed Henk ook zelf. “Dat komt door mijn vak. Ik ben metaaldraaier. Dat leer je ook door gewoon goed te kijken en het te proberen.”

In de vriezer

Niet alleen de lagere energierekening is een belangrijke drijfveer voor de isolatiemaatregelen, ook de impact op het milieu. “Voor mij speelt het milieu altijd een rol”, zegt Henk vol overtuiging. “Ik heb een eigen volkstuin en teel mijn eigen groente.”

Henk laat een Wattmeter zien om de hoeveelheid elektriciteit te meten. “Die kreeg ik te leen van een energiecoach bij De Energieke Burger. Hij gaf me deze mee om te meten hoeveel stroom onze oude vriezer gebruikt. Omgerekend voor zo’n 35 euro per jaar. Dan is het niet de moeite om hem te vervangen voor een energiezuinige, zei hij.”

De Energieke Burger

Henk bezocht meerdere informatieavonden van De Energieke Burger. “Dat heeft me wel in de versnelling gezet”, lacht hij. Maar niet alle adviezen vond hij zelf uitvoerbaar. “Er was ook iemand uit Vogelenzang die aardwarmte genomen had. Dat is voor ons niet haalbaar.”

Tot dusverre staat wat Henk betreft de spouwmuurisolatie bovenaan het lijstje rendabele ingrepen. “Dat kostte destijds ongeveer 2.200 gulden. Dat zal nu wel een stuk duurder zijn, maar het is echt de moeite waard. Je voelt het meteen en je gasrekening gaat flink omlaag.”

Het is nog te vroeg om iets te zeggen over hoe de zonnepanelen bevallen. Op zijn telefoon ziet hij precies hoeveel energie ze opwekken. “Maar december is natuurlijk niet de beste maand.”

Lees ook: