Henk ziet dat steeds meer huiseigenaren interesse hebben in een warmtepomp
Het landelijk gemiddelde van woningen die niet of matig zijn geïsoleerd ligt op zestien procent. In Bloemendaal is het twee keer zo hoog. Wethouder Henk Wijkhuisen ziet dat als een goede reden om vaart te maken met verduurzamen, bijvoorbeeld door een (hybride) warmtepomp te laten plaatsen.
‘De slechtst geïsoleerde huizen staan in Heemstede en Bloemendaal’, kopte RTL Nieuws afgelopen december. Onze gemeente heeft naar verhouding de meeste woningen met energielabel E, F of G, blijkt uit onderzoek van milieuorganisatie Natuur & Milieu. Dat komt doordat veel huizen vóór 1945 zijn gebouwd en door het grote aantal vrijstaande en twee-onder-een-kapwoningen.
Het lijstje van Natuur & Milieu is niet iets om trots op te zijn, beaamt Henk Wijkhuisen, wethouder Klimaat & Energie. “Ik denk dat veel huiseigenaren de pijn van de opgelopen energierekeningen voelen, zeker wie geen vast energiecontract heeft. Zelfs als je het geld makkelijk kunt missen, blijft de urgentie om je huis te verduurzamen groot, want klimaatverandering raakt ons allemaal. Kijk alleen maar naar de stijging van de zeespiegel en de grotere extremen in droogte en wateroverlast. Het is natuurlijk aan burgers om hun eigen keuzes te maken, maar de overheid wil verduurzamen actief stimuleren, bijvoorbeeld via subsidieregelingen.”
Nieuwe standaard voor verwarmen
Subsidies kunnen ook hand in hand gaan met strengere regelgeving. Zo wordt vanaf 1 januari 2026 de (hybride) warmtepomp landelijk de standaard voor het verwarmen van woningen. Bij het vervangen van een cv-ketel ben je vanaf die datum verplicht een warmtepomp te laten installeren. Om dat praktisch haalbaar te maken, werkt de overheid aan de randvoorwaarden, zoals voldoende en goed opgeleide vakmensen. Grote Europese en Nederlandse bedrijven schalen intussen de productie van warmtepompen op. Het overschakelen naar duurzame bronnen speelt immers in de hele EU, omdat de aangesloten landen niet meer afhankelijk willen zijn van Russisch gas.
“Het is natuurlijk aan burgers om hun eigen keuzes te maken, maar de overheid wil verduurzamen actief stimuleren, bijvoorbeeld via subsidieregelingen.“
Bewonersavonden
Onder huiseigenaren begint het animo voor de warmtepomp te groeien. Uit gemeenten als Bilthoven, Zeist en Bloemendaal komen inmiddels per hoofd van de bevolking de meeste subsidieaanvragen binnen. “Tegelijkertijd leven er nog veel vragen,” heeft de wethouder gemerkt. “Begrijpelijk, want voor een aardgasland als Nederland is het wennen om over te schakelen naar omgevingswarmte als bron. Over een paar jaar weten we denk ik niet beter, maar om mensen te helpen tot weloverwogen keuzes te komen, organiseert de gemeente Bloemendaal in alle wijken bewonersavonden. Daar komen alle ins en outs aan bod, van techniek tot kosten en subsidies.”
Bij de eerste twee bewonersavonden in Aerdenhout waren tientallen huiseigenaren aanwezig. Bij de laatste in Overveen zelfs bijna honderd. Henk: “Zij wilden bijvoorbeeld weten voor welk type woningen de warmtepomp een logische toepassing is en wat de verschillen zijn tussen een hybride en een volledig elektrische warmtepomp. Mijn ervaring is dat veel inwoners enthousiast zijn om aan de slag te gaan met het verduurzamen van hun huis, alleen weten ze niet altijd hoe en kunnen de kosten een drempel vormen. Door jezelf goed te oriënteren, in dit geval over de warmtepomp, krijg je meer inzicht en kun je bijtijds in actie komen om in 2026 aan de regels te voldoen. Per wijk ontvangen huishoudens een uitnodiging in de brievenbus voor de bewonersavond. Kom dan vooral luisteren en vragen stellen.”
Nagaan of uw woning geschikt is voor een (hybride) warmtepomp?
Vul de online warmtepompverkenner in op bloemendaalzetstappen.nl/warmtepompverkenner