Rob en Francisca namen een duurzaam bouwontwerp over

Ze kochten niet alleen een bouwperceel op een prachtige plek aan de voet van de Bloemendaalse duinen, maar ook het bijbehorend ontwerp voor een ronduit duurzaam huis. De vorige eigenaar belandde in een scheiding en kon zijn gedroomde woning niet realiseren. Nu wonen Francisca Kramer en Rob Oudkerk er sinds een klein jaar.

Rob had het in voorbereiding op het gesprek nog even opgezocht: Kingspan TEK panelen. Daarvan is het casco van hun huis gebouwd. Of nee, eigenlijk bestaat het Kingspan TEK Bouwsysteem uit SIP-panelen, ziet hij nu hij de site er weer bij pakt. “SIP staat voor Structural Insulated Panels oftewel constructief isolerende sandwichpanelen. Dit betekent dat de isolerende en dragende functie van het bouwmateriaal worden gecombineerd”, leest hij voor. “Het zijn houten panelen met een soort schuim ertussen”, legt Rob uit. “Polyurethaan, heet dat. Dan heb je dus een stuk minder bouwmateriaal nodig en die platen isoleren als een dolle.”

Het bouwsysteem is prefab, dus het casco staat in een paar dagen. “In theorie dan”, nuanceert Francisca. “Onze aannemer hanteerde een geheel eigen werkwijze die zacht gezegd nogal voor wat vertraging en andere problemen heeft gezorgd. Inmiddels is hij failliet.”

Steeds de duurzame optie

Zouden ze zelf ook voor een duurzaam ontwerp gekozen hebben, als ze bij nul hadden moeten beginnen? “Wel zo veel mogelijk energieneutraal in elk geval”, zegt Francisca. “Bij alle keuzes die ons zijn voorgelegd, hebben we zelf ook steeds voor de duurzame optie gekozen. We hadden nog een vergunning voor gas omdat de bouwvergunning er al langer lag. Veel goedkoper dan een warmtepomp met warmteterugwininstallatie, zoals we die nu hebben. Maar om er nou weer een ouderwetse cv-ketel in te zetten? Daarvan dachten we: ‘Dat kunnen we niet maken.’” “Kan gewoon niet meer”, beaamt Rob stellig.

En zo kwamen er onder meer een hybride warmtepomp, HR+++ ramen, vloerverwarming en dertien extra grote zonnepanelen op het dak. “Helemaal computergestuurd”, weet Rob. “Als er een vogel op een paneel poept, neemt een andere het over. Gelukkig maar, want ik was niet van plan om ze te gaan schrobben. Je kan er trouwens niet bij ook: dan moet je met een hoogwerker het dak op”


“De panelen liggen de hele dag in de volle zon en op mooie dagen zien we op de app dat er echt een hele hoop stroom wordt opgewekt. Leuk is dat.”

 

Bizar goed geïsoleerd

“Robs grote zorg was dat het onvoldoende comfortabel zou zijn in huis”, vertelt Francisca. “Maar het is zo bizar goed geïsoleerd, dat we het in het begin vooral te warm hadden. De verwarming is per kamer te regelen, maar dat systeem is nog niet goed afgesteld.” Rob: “Peperduur is het allemaal wel, vind ik. Je krijgt er relatief weinig subsidie op. Dat vind ik geen goede stimulans om te verduurzamen Als je minder geld hebt, krijg je het niet voor elkaar om dit allemaal zo aan te leggen.”

WTW met CO2-indicator

Wat het kostenplaatje ook opdreef, was de hoogtechnologische warmteterugwininstallatie (WTW), met CO2-indicator. Dit mechanische ventilatiesysteem maakt gebruik van de warmte van de af te voeren lucht. Zo is er minder energie nodig voor het verwarmen (of koelen) van de verse buitenlucht die door het systeem in de woning wordt gebracht.

“Wij hadden eerst onze vraagtekens bij dat hele systeem”, zegt Francisca, “Maar in zo’n goed geïsoleerd huis heb je natuurlijk wel goede ventilatie nodig. Toen mijn zus laatst op bezoek was, toverde zij een klimaatmetertje uit haar tas waarmee je onder andere vocht en stofdeeltjes in de lucht kunt meten. Toen bleek dat we een perfect binnenklimaat hebben. En ik moet zeggen: ik ben het hele jaar nog niet ziek geweest, terwijl ik best gevoelige longen heb. Dus blijkbaar klopt het toch dat die luchtbalans altijd zo optimaal mogelijk is. Hoewel de vochtafvoer in de badkamer soms wat minder is, omdat het systeem vooral reageert op het CO2-gehalte van de lucht en niet zozeer op het vochtgehalte.”

Lastig van al deze nieuwe technologie in huis is dat het je afhankelijk maakt van kennis van anderen. Rob: “We weten er zelf vrij weinig van. Tot twee keer toe ging de printplaat van de warmtepomp kapot en dan moet je toch wachten tot iemand het komt repareren. En hopen dat het dan goed gaat. Want er is nog niet zo heel veel expertise, hebben we gemerkt. Dat is wel een groot nadeel.”

Een hele hoop stroom

Hoeveel energie ze precies gaan besparen dankzij alle isolatie, weten ze nog niet. De eerste jaarafrekening moet nog komen. “Volgens de berekeningen voorzien we sowieso in onze eigen energie”, zegt Rob. “De panelen liggen de hele dag in de volle zon en op mooie dagen zien we op de app dat er echt een hele hoop stroom wordt opgewekt. Leuk is dat.”

In principe is de investering in alle duurzame technologie in acht tot tien jaar terugverdiend. Rob: “Maar of we daar zelf nog plezier van gaan hebben, weet ik niet. Want voor die tijd willen we waarschijnlijk weer terug naar Amsterdam.” “Jawel”, zegt Francisca, “Maar die lage energierekening is natuurlijk nu al leuk.”

Lees ook: