Gijs en Tamara verbruiken veel minder gas

Ze kochten hun huis in 2013, ‘op een dieptepunt van de huizenmarkt’. Een beetje overhaast, misschien. “Vrienden vroegen zich af: waar zijn jullie aan begonnen?” lacht Gijs Bierenbroodspot. Toch hebben zijn vrouw Tamara en hij er geen moment spijt van gehad. Zeker nu de laatste renovatie bijna klaar is, ‘is het net een echt huis geworden’.

Op de keukenvloer zijn de lijmribbels van de tegels nog te zien. Daar komt binnenkort een pvc-vloer, voor optimale warmtedoorgifte van de vloerverwarming die onder het beton schuilgaat. “Dat wordt echt prachtig”, verwacht Gijs. Nadat Tamara een kop thee heeft gebracht, gaat ze met een pot verf en een kwast richting hal. De binnenkant van een houten servieskast moet nog worden afgeschilderd. “Morgen moet ik werken, dus ik doe het nu maar.”

Intussen vertelt Gijs over hun woongeschiedenis in het vrijstaande huis in Aerdenhout. “Het is een heerlijk huis om te wonen, op een fantastische plek. Maar van buiten was het toch een beetje Centre Parcs, met die houten betimmering en dat halmplaten dak met bitumen. Echt jaren vijftig.”

Champignons onder het kleed

Kort na aankoop moesten Gijs en Tamara meteen flink aan de bak. “Een deel van het huis zit onder straatniveau. De muren waren daar niet goed tegen beschermd: het vocht trok er zo in. De champignons zaten onder het vloerkleed in het souterrain. Dat was wel even schrikken.” Ze besloten meteen dat verwarming van onderaf het probleem waarschijnlijk het best zou verhelpen. De aanleg van vloerverwarming was een gouden greep, vindt Gijs nu. “Toen leefde de gedachte nog helemaal niet om een warmtepomp te nemen. Maar nu we een hybride systeem hebben laten installeren, bleek die vloerverwarming een ideale aanloop.”

Meteen bij de verhuizing hadden ze een nieuwe cv-ketel gekocht, die in 2021 al kapot ging. Na gesteggel over de garantieregeling besloot Gijs het onderhoudscontract met ‘de grote landelijke  speler’ op te zeggen en een nieuwe  ketel te kopen ‘met het oog op ooit een warmtepomp’. Dat moment kwam sneller dan voorzien.

Pannendak en zonnepanelen

Gijs: “Ik wilde heel graag een pannendak en zonnepanelen. Uiteindelijk is dat uitgelopen op een tweede ingrijpende renovatie, waar we in mei mee zijn begonnen.” Kort samengevat: de enkelsteens muren aan de zijkanten van het huis kregen isolatie aan de buitenzijde; de buitenmuren onder straatniveau werden uitgegraven en geïsoleerd met dikke Kingspan-platen en asfaltpapier; de ramen werden hier en daar vergroot en vervangen door houten kozijnen met HR++ isolatieglas én het dak werd optimaal geïsoleerd. “Toen het dak eraf ging, zagen we meteen dat de spouwmuren aan de kopse kanten van het huis niet volledig gevuld waren. Dat hadden we een jaar of vier geleden laten doen, maar dat moeten we nu laten bijvullen.”

 

“Ik wilde heel graag een pannendak en zonnepanelen. Uiteindelijk is dat uitgelopen op een tweede ingrijpende renovatie, waar we in mei mee zijn begonnen

 

Meer stroom, minder gas

De bestaande dakconstructie bleek niet sterk genoeg voor pannen en panelen, dus die werd verzwaard. Nu liggen er achttien zonnepanelen op de lang verwachte dakpannen. Of het genoeg is voor hun eigen stroomvoorzienig, is nog niet duidelijk. Daarvoor ligt de installatie er nog te kort. “Ons jaarverbruik ligt ergens tussen de 3.000 en 3.500 kWh”, schat Gijs. “Dat komt ook doordat ik thuis werk. Als ik ons maandverbruik vergelijk met vorig jaar, lijkt het erop dat de warmtepomp deze maand 130 kWh verbruikt heeft. Dat valt me heel erg mee. Ons gasverbruik is van 203 kuub vorig jaar in deze maand naar 28 kuub nu.”

Over de installatie van de warmtepomp is Gijs dik tevreden. De installateur adviseerde een geïntegreerd systeem: de vorig jaar aangeschafte cv-ketel moest er dus weer uit. “Geen probleem”, vindt Gijs. “Ik heb ‘m prima kunnen verkopen via Marktplaats.” De cv springt bij als het systeem moeite heeft om de gewenste temperatuur te halen, legt hij uit. “Maar tot dusverre is dat niet gebeurd. We kregen het advies om de temperatuur van de vloerverwarming constant te houden. Dat voelt wat tegennatuurlijk, maar spaart veel energie. Vooral ook doordat de temperatuur van het verwarmingswater veel lager is dan bij klassieke radiatoren. Bij ons staat het systeem ingesteld op 32 graden en dat kan zelfs nog lager.”

Infiltratiekratten

Tenslotte wil Gijs nog even de infiltratiekratten benoemen die in de bodem van de tuin zijn geplaatst. “Stel je een paar hele grote Heinekenkratten voor”, legt hij uit. “Voorheen liep regenwater vanaf het dak via een ingewikkeld systeem met drie regenpijpen zo het riool in. Nu wordt het water die kratten in geleid, waarna het vertraagd in de bodem wordt opgenomen. Zo wordt het riool minder belast en krijg je toch geen natte plekken in je tuin. Ik verwacht overigens dat dit binnen niet al te lange tijd verplicht wordt.”

Meer weten over de zogenoemde bergingseis en hoe u kunt vaststellen hoe waterdoorlatend de bodem in uw eigen tuin is? Kijk deze video.

Lees ook: