Autodelen, goed idee

Nu we massaal zijn gaan thuiswerken om de verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk tegen te gaan, is het aantal autokilometers flink afgenomen. Ziet u uw auto tegenwoordig ook vooral van de buitenkant? Misschien is dit dan het moment om over te stappen op een vorm van autodelen. Dat kan op verschillende manieren.

Greenwheels

Greenwheels is wellicht de bekendste aanbieder van deelauto’s. In Bloemendaal en Overveen zijn er elk twee opstapplaatsen, in Haarlem 42 en in Nederland in totaal ruim 1.850. U reserveert online of via een app een auto tegen een instaptarief van 0 tot 25 euro per maand, plus 225 euro borg. Daarna worden de kosten berekend per uur of dag, plus de gereden kilometers. Daar tegenover staat dat u geen verzekerings- of onderhoudskosten heeft, geen wegenbelasting betaalt en nooit meer hoeft te zoeken naar een parkeerplaats. Greenwheels kan worden gekoppeld aan uw OV-kaart of uw NS Business Card, wat het systeem nog gebruiksvriendelijker maakt. U kunt overigens ook een speciale Greenwheels-kaart aanvragen; deze kost 25 euro.

SnappCar

Een auto huren van, of verhuren aan uw buren kan via SnappCar. Particulieren bieden hun eigen auto via de website van Snappcar te huur aan voor bedragen tussen de 25 euro per dag voor een Kia Picanto tot zo’n 225 euro voor een Tesla Model X. De eerste 100 tot 300 gereden kilometers worden niet extra doorberekend. Aanbieders en huurders worden goed gescreend, zodat er geen misbruik gemaakt kan worden van het onderlinge vertrouwen. Het aanbod via SnappCar is inmiddels behoorlijk groot: alleen al in Overveen bieden 184 autobezitters hun auto te huur aan, in Aerdenhout 92, in Bennebroek 13, in Vogelenzang 12 en Bloemendaal 164. Keuze genoeg dus.

iZoof

In verschillende steden wordt geëxperimenteerd met elektrisch autodelen voor, door en met bewoners. Zo lopen er in Haarlem sinds 2018 proefprojecten met iZoof, een burgerinitiatief dat projecten met elektrische deelauto’s van de grond tilt. Bewoners kunnen zich aanmelden als autodeler of als AutoMaatje, een vrijwilliger die zorgt voor de schoonmaak van de deelauto’s, nieuwe deelnemers op weg helpt, of aanspreekpunt is in de buurt. Het autodelen gaat via een app. De abonnementskosten variëren van 5 tot 25 euro per maand, afhankelijk van de gebruiksfrequentie. Het uurtarief varieert tussen 5 en 7,5 euro; het dagtarief van 50 tot 60 euro.

Schonere lucht, meer ruimte op straat

Het is misschien even schakelen, het idee dat er niet langer altijd een eigen auto voor de deur staat. Maar autodelen leidt wel tot minder vervuiling en (veel) meer ruimte op straat. In het pre-coronatijdsperk stond de gemiddelde auto al 90 procent van de tijd stil. Voorlopig zal dat percentage nóg hoger liggen. Dat stemt misschien tot nadenken…

Lees ook:

Aardgasalternatieven – deel 5: windenergie

Uiterlijk in 2050 moet Nederland van het aardgas af zijn. Dat betekent dat ook de…

Grote auto versus kleine auto

Wist u dat grotere auto’s veel meer (dure) brandstof gebruiken dan kleine auto’s? Waarschijnlijk wel.…

Help! Mijn energiecontract loopt af!

De snel stijgende energieprijzen veroorzaken een run op isolerende maatregelen én grijze haren over de…