Duurzaam tuinmeubilair: dat zit toch net wat lekkerder

Heerlijk toch, weer lekker in de tuin zitten? Is uw tuinset aan vervanging toe, zoekt u een leuk tuinbankje voor de voortuin, of zo’n ouderwetse schommelbank? Ook voor tuinmeubilair bestaan – uiteraard – duurzame en minder duurzame keuzes. We zetten ze voor u op een rij.

1. Het begint bij duurzaam materiaal

Hout

Gaat u voor hout, dan is (liefst Europees) hardhout met een milieukeurmerk zoals FSC of PEFC de milieuvriendelijkste optie. Dit hout komt uit duurzaam beheerde bossen én gaat lang mee. Gemodificeerd naaldhout – met keurmerk – is ook goed bestand tegen het buitenklimaat. Uit geïmpregneerd hout kunnen echter schadelijke stoffen vrijkomen. Een KOMO-keurmerk geeft aan dat de kans op weglekken van chemicaliën minimaal is. Op de website van Milieu Centraal leest u meer over het kiezen van duurzaam hout.

Bamboe

Rotan en bamboe zijn eveneens natuurlijke materialen. Vooral bamboe, een razendsnel groeiende grassoort, is een duurzame materiaalkeuze voor tuinmeubilair. Rotan (een harde soort liaan) is vooral geschikt voor meubels die binnen worden gebruikt.

Kunststof

Het hoofdbestanddeel van kunststof tuinmeubelen is meestal hard plastic. Loungesets zijn vaak gemaakt van textileen (polyester met pvc) of Wicker (gevlochten kunststof) in een metalen frame. Deze meubels zijn erg sterk en onderhoudsarm, maar niet ongevoelig voor slijtage en breuk. Een kapot kunststof tuinmeubel is niet meer te repareren. Wanneer u ze aan het einde van hun levensduur naar de milieustraat brengt, kunnen ze wel gerecycled worden. Tot een parkbankje bijvoorbeeld, of weer een nieuwe tuinset.

Metaal

Aluminium is sterk en licht, maar de productie kost veel energie. Dat laatste geldt ook voor de productie van staal. Wanneer u metalen meubelen goed verzorgt (bijvoorbeeld door ze te lakken of regelmatig in de (auto)wax te zetten), gaan ze wel heel lang mee.

2. Aandacht verlengt de levensduur

Het is een open deur, maar voor tuinmeubels schiet het er makkelijk bij in: wanneer u uw meubels goed onderhoudt, gaan ze aanmerkelijk langer mee. Als u er ruimte voor heeft om ze in de winter binnen te stallen of af te dekken, scheelt dat al enorm. Van regelmatig schoonmaken en het materiaal beschermd houden met verf, olie of wax, blijft uw meubilair ook langer fris. Vooral opdrogen in de felle zon kan snel tot scheuren leiden in het materiaal of de beschermlaag.

3. Kies eens tweedehands

Op Marktplaats of weggeefsites als Gratis Af te Halen vindt u vaak leuke en originele meubels die nog heel prima zijn of na een opknapbeurt nog jaren vooruit kunnen. Soms gaat het hierbij ook om restpartijen die nog nieuw zijn en via deze sites een tweede kans krijgen. Het geeft een extra goed gevoel als u hier vindt wat u zoekt: leuk, goedkoop én duurzaam.

4. Onbruikbaar meubilair

Is uw tuinmeubilair niet meer bruikbaar? Dan is het verstandig om goed te kijken wat voor materiaal het is. Geïmpregneerd hout bevat biociden, zware metalen of teren en koolwaterstoffen (bielzen). Verbranden is daarom af te raden. Geïmpregneerd hout wordt bij de milieustraat apart gehouden. Plastic, steen en metalen worden zoveel mogelijk gerecycled.  Maak een afspraak bij de milieustraat op de Brouwerskolkweg 2, zodat uw afgedankte meubilair op de juiste manier wordt behandeld.

 

 

 

Lees ook:

Zelf composteren in 3 stappen

Groente-, fruit- en tuinafval (gft) kunt u scheiden of u kunt ervoor kiezen om er…

Klimaatroute: Gratis energieadvies aan huis

Heeft u een brief van de gemeente ontvangen over Klimaatroute? Dan belt ergens in de…

Wat u moet weten over de houdbaarheidsdatum

Gemiddeld verspillen we jaarlijks maar liefst 34 kilo voedsel. Let wel: per persoon! Vaak prima…