Eerste hulp bij keuzestress: Zes tips om aanbieders te vergelijken

Mensen die hun huis gaan verduurzamen, hebben vaak veel ambitie om het zo energieneutraal mogelijk te maken. Goed vooruitdenken en vragen stellen is verstandig. Hoe lang wilt u nog in deze woning blijven wonen? Hoe kan het comfort worden verbeterd en waarmee krijgt u straks een hogere verkoopprijs?

Natuurlijk heeft het z’n voordelen om zelf de handen uit de mouwen te steken bij de verduurzaming van uw woning. Het eindresultaat is extra bevredigend wanneer u het zelf tot stand heeft gebracht. Helaas is niet iedereen gezegend met twee rechterhanden en tijd in overvloed. In dat geval moet u dus wel degelijk derden in schakelen. En dat is vaak lastig. Want hoe vergelijkt u het aanbod? De volgende richtlijnen kunnen hierbij helpen:

  1. Vergelijk bij ‘enkelvoudige opdrachten’ (zoals nieuwe ramen, muur- of vloerisolatie) niet alleen de prijs, maar doe ook een quickscan van de offerte; welk materiaal wordt er gebruikt? Voor hoeveel vierkante meter is er geoffreerd? Zitten hier onderling grote prijsverschillen in, dan is het raadzaam om door te vragen.

  2. Vergelijk bij complexe verbouwingen de offertes van aannemers op de uitvraag, zoals dat heet. In gesprekken vooraf kunnen andere accenten worden gelegd, of er worden bij een volgende aannemer werkzaamheden aan de lijst toegevoegd. Hou er ook rekening mee dat niet alle aannemers even goed luisteren. Let dus op dat u geen appels met peren vergelijkt.

  3. Laat voor een grote opdracht vooraf een bestek maken; bij kleine opdrachten is een checklist van uw wensen voldoende. Dit wederom voor een realistische vergelijking.

  4. Luister naar uw buikgevoel: wat is uw indruk van de aanbieder? Dit is net zo’n belangrijke afweging als de prijs.

  5. Vraag referenties op van aanbieders en bel ze na: hoe waren hun ervaringen?

  6. Hoe groter de opdracht is, hoe meer tijd en moeite u in de vergelijking van het aanbod zou moeten steken.

Ook aan de slag? Er zijn tal van onafhankelijke adviseurs die u kunnen begeleiden bij het aanvragen van offertes en het toekomstbestendig maken van uw woning,  zoals bijvoorbeeld de Huizendokter.

Lees ook:

Hoe werkt een lucht-luchtwarmtepomp?

Vanaf 2026 wordt de verkoop van cv-ketels aan banden gelegd. In een serie artikelen gaan…

Duurzaamheidskrant Bloemendaal 2021

De Duurzaamheidskrant Bloemendaal – editie 2021 – is begin dit jaar onder zo’n 11.000 huishoudens…

Woensdag 6 oktober: online bijeenkomst Transitievisie Warmte

In 2050 gebruiken we in Nederland geen aardgas meer. Dan worden alle woningen zonder aardgas…