Wij helpen de wilde bijen

Bloemendaal is een hotel rijker. Een bijenhotel, de 1e van in totaal 6 hotels. Vanaf zomer 2023 is Gemeente Bloemendaal dit project gestart in samenwerking met Beegrateful. Inwoners hebben zelf de 6 locaties aangedragen.

Elke dorpskern – Aerdenhout, Bennebroek, Bloemendaal, Overveen en Vogelenzang – krijgt een bijenhotel. In Overveen komen er zelfs twee. Het eerste bijenhotel in Overveen – bij het gemeentehuis Bloemendaal – is in juli geopend.

Een vriendelijke omgeving

Bijen vliegen niet heel ver. Maar hebben wel voldoende nectar en stuifmeel nodig tussen maart en november. Bij het gemeentehuis zijn volop inheemse planten en bloemen gezaaid, als onderdeel van het project ‘Duintuinen’. Genoeg te eten dus!
Naast voedsel houden bijen ook van rust, en hebben ze een goede aanvliegroute nodig. Bij voorkeur staat een bijenhotel daarom op goede afstand van een (drukke) weg, met voldoende ruimte eromheen. En dan ook nog het liefste uit de wind, en in de zon!

De wilde bij verdient een hotel

BeeGrateful, een start-up van twee studenten van de Universiteit van Wageningen, heeft de zeshoekige bijenkasten ontwikkeld. Zij onderzochten welke factoren optimaal zijn voor de wilde bij. Wat is bijvoorbeeld de perfecte lengte en diameter van de nestgelegenheid? En wat zijn geschikte locaties? De bijenkasten zijn splintervrij, hebben een waterdicht groen dak en zijn gemaakt van duurzaam hardhout. Kortom, deze bijenkasten mogen met recht bijenhotels worden genoemd!

Meer info kun je vinden op de website van Beegrateful. Hier kun je ook inspiratie opdoen over wat je zelf (in jouw tuin) kunt doen voor de bijen.
Ga naar de pagina Biodiversiteit. Om meer te lezen over wat wij doen en wat u kunt doen om de biodiversiteit in de gemeente te verbeteren.

Lees ook:

5 Dingen om te doen voordat u een offerte aanvraagt…

Uw huis verduurzamen is altijd een goed idee. Maar dat betekent niet dat het handig…

Isoleren? Dan ook ventileren!

In veel huizen is binnen meer fijnstof aanwezig dan buiten; 1 op de 10 woningen…

Top 5 beste woningverbeteringen voor 2023

Een nieuw jaar, een nieuwe ronde met nieuwe kansen. Zeker als het gaat om het…