Help ons de wilde bij helpen

Vanaf juli heeft de gemeente Bloemendaal er 6 nieuwe hotels bij, één in elke dorpskern. Bijenhotels wel te verstaan. En het leuke is, inwoners bepalen de locatie van de bijenhotels. Dus weet u een goede locatie, laat het ons vooral weten. Een ideale locatie is in ieder geval beschut, voedselrijk en zonnig.

Lees onderstaande informatie om te weten waar een locatie nog meer aan moet voldoen. Stuur uw suggestie naar biodiversiteit@bloemendaal.nl.
Het eerste bijenhotel in Overveen dat hangt bij het gemeentehuis is inmiddels geopend; kom gerust eens kijken en doe inspiratie op.

Waar een locatie aan moet voldoen

• Voedselrijke omgeving
Bijen vliegen niet heel ver. Maar hebben wel voldoende nectar en stuifmeel nodig tussen maart en november. Let er bij de locatiekeuze daarom op of er in de directe omgeving voldoende voedsel is.

• Rustige locatie
Bijen houden van rust. Bij voorkeur staat het bijenhotel op minstens 20 meter afstand van woningen, voorbijgangers en de openbare weg.

• Ruimte
De ideale locatie heeft voldoende ruimte rondom de bijenkast voor de aanvliegroute. Zo’n 2 tot 3 meter is prima.

• In de zon, uit de wind
Bijen houden van windstille en zonnige plekjes.

Hoe gaat het plaatsen van de bijenhotels in z’n werk?

  • Elke dorpskern van de gemeente Bloemendaal – Aerdenhout, Bennebroek, Bloemendaal, Overveen en Vogelenzang – krijgt een bijenhotel. In Overveen komen er zelfs twee. Het eerste bijenhotel in Overveen – bij het gemeentehuis Bloemendaal – wordt in juli geopend en fungeert als inspiratie voor de locaties van de andere bijenhotels
  • Inwoners dragen suggesties aan voor een geschikte locatie via biodiversiteit@bloemendaal.nl
  • De gemeente bekijkt de suggesties en maakt een keus
  • De gemeente zorgt ervoor dat de bijenhotels op de juiste manier en hoogte worden opgehangen

De wilde bij verdient een hotel

De bijenkasten zijn zeshoekig en worden om een lantaarnpaal gehangen. BeeGrateful, een start-up van twee studenten van de Universiteit van Wageningen, heeft deze kast ontwikkeld. Zij onderzochten welke factoren optimaal zijn voor de wilde bij. Wat is bijvoorbeeld de perfecte lengte en diameter van de nestgelegenheid? En wat zijn geschikte locaties? De bijenkasten zijn splintervrij, hebben een waterdicht groen dak en zijn gemaakt van duurzaam hardhout. Kortom, deze bijenkasten mogen met recht bijenhotels worden genoemd!

Eerste bijenhotel in Overveen geopend

Het bijenhotel locatie gemeentehuis Bloemendaal in Overveen is inmiddels geopend en fungeert als inspiratie voor de andere locaties. De omgeving van en om het gemeentehuis bleken ideaal voor de wilde bij. De keus voor een eerste locatie in Overveen was daarmee snel gemaakt. Kom gerust een kijkje nemen! En suggesties voor de locatie van het tweede bijenhotel zijn welkom!

Lees ook:

Tip: subsidie isolerende maatregelen tijdelijk verhoogd

Woningeigenaren die minimaal twee energiebesparende isolatiemaatregelen laten uitvoeren, komen in aanmerking voor de Subsidie energiebesparing…

Drie vragen over het aardwarmteonderzoek in Bloemendaal

Misschien hebt u in uw buurt een tractor in de weer gezien met een boorinstallatie…

Wat u moet weten over de houdbaarheidsdatum

Gemiddeld verspillen we jaarlijks maar liefst 34 kilo voedsel. Let wel: per persoon! Vaak prima…