Duurzaam op reis

De zomervakantie al aan het plannen? En wilt u de klimaatimpact van uw reis beperken? Met deze vijf vuistregels komt u een heel eind (maar misschien minder ver dan u gewend bent).

1. De impact van vliegen is groter dan u denkt

Mensen onderschatten vaak de uitstoot van broeikasgassen door vliegverkeer. Soms hoor je redeneringen als: ‘Ik eet meestal vegetarisch, dan mag ik toch wel op vliegvakantie?’. Maar met een retourtje Bali bent u verantwoordelijk voor de uitstoot van een hoeveelheid broeikasgassen die vergelijkbaar is met vijf jaar lang dagelijks een stukje vlees op uw bord. En dat geldt niet voor het vliegtuig als geheel, maar omgerekend naar de uitstoot per passagier. Toch vliegen, geef dan bij het boeken van uw ticket aan dat u de CO2-uitstoot wilt compenseren.

2. Trein- en busreizen zijn een milieuvriendelijk alternatief

In Europa zijn treinreizen vooralsnog relatief duur, maar daar wordt aan gewerkt. De Europese Unie wil binnen een paar jaar het aantal langeafstandstreinverbindingen aanzienlijk uitbreiden en de kosten verlagen. Intussen is er al een fijnmazig netwerk voor busreizen. Het is misschien even wennen, maar lang niet alle busreizen zijn bestemd voor lawaaiige studenten en de reis is vaak comfortabeler (en soms een stuk gezelliger) dan wanneer u uw eigen auto gebruikt.

3. Rij zuinig

De klimaatimpact van elektrische en hybride auto’s is uiteraard al aanmerkelijk lager dan die van auto’s met een verbrandingsmotor. Voor elk type auto geldt: hoe meer mensen er meegaan, hoe lager de uitstoot per persoon.

4. Dichtbij is ook mooi

Intercontinentale reizen spreken tot de verbeelding: buiten de grenzen van Europa zíe je nog eens wat, wordt vaak gedacht. Toch kent ook ons eigen continent veel prachtige plekken die nog relatief onontdekt zijn. Natuur & Milieu vergelijkt hier een aantal populaire ver-weg-bestemmingen met plekken in Europa die er met gemak aan kunnen tippen. Ook in eigen land is er een heleboel moois te zien en te beleven. En: het openbaar vervoer in Nederland is uitstekend (al mopperen we er graag op).

5. Wandel of fiets

Wie langzaam reist, ziet het meest. Er zijn, in de landen om ons heen en in ons eigen land héél veel wandel- en fietsroutes waarmee er een hele nieuwe wereld voor u opengaat. Rugzak om, of van hotel naar B&B; sportief uitdagend of relaxed. De mogelijkheden zijn grenzeloos.

Lees ook:

Isoleren? Doe het samen met de Energieke Burger

De zomer is de ideale tijd om uw woning voor te bereiden op het komende…

Bespaartip: voorkom warmteverlies met een deurdranger

Tocht zorgt in veel huizen voor warmteverlies en een hogere energierekening. Het dichtmaken van alle…

Uw oude koelkast of vriezer is 35 euro waard

Veel nieuwe koelkasten, vriezers en koel-vriescombinaties zijn veel energiezuiniger dan oudere modellen. Koop voor 30…