Dynamisch energiecontract: iets voor u?
Door de hoge energieprijzen zijn veel mensen kritischer naar hun energierekening gaan kijken. Niet alleen bestaan er verschillen tussen de tarieven die aanbieders rekenen, u kunt ook kiezen tussen verschillende contractvormen. Vaste en variabele contracten kent u waarschijnlijk wel. Maar er bestaat ook zoiets als een dynamisch energiecontract. Wat is dat precies en wat zijn voor- en nadelen?
Heeft u een vast contract met prijzen van ‘voor de oorlog’? Dan heeft u met forse prijsstijgingen te maken (gehad) bij het einde van de looptijd van uw contract. Met een variabel contract mag de energieleverancier de tarieven aanpassen. U krijgt daar dan 30 dagen van tevoren bericht over.
Bij dynamische energiecontracten bewegen de tarieven mee met de prijzen op de handelsbeurs voor energie. Voor gas veranderen de prijzen dagelijks, de stroomprijs verandert elk uur. Dit proces verloopt volgens de wetten van vraag en aanbod: hoe meer vraag, hoe hoger de prijs. En andersom.
Onzekerheid
De onzekerheid vormt het grootste risico bij een dynamisch energiecontract. De prijzen kunnen plotseling hard stijgen. Het onlangs ingestelde prijsplafond van 1,45 euro per kuub gas en 0,40 euro per kWh stroom beperkt die onzekerheid enigszins. Dat plafond geldt alleen niet op het uur- of dagtarief, maar wordt toegepast op het gemiddelde tarief over een maand. Als dat gemiddelde boven de tarieven van het prijsplafond uitkomt, gelden de markttarieven.
De afgelopen jaren lag het gemiddelde dynamische tarief vaak onder het gemiddelde vaste tarief van grote energiemaatschappijen. Maar ook hier geldt: in het verleden behaalde resultaten bieden geen enkele garantie voor de toekomst.
Dynamische terugleververgoeding
Voor zonnepanelenbezitters geldt, net als bij een vast of variabel contract, dat de opgewekte stroom gesaldeerd wordt met de stroom die u gebruikt. De terugleververgoeding verandert echter ook mee met de marktprijzen. De afrekening daarvan gebeurt eens per jaar.
Of een dynamisch contract iet voor u is, dat kunt u alleen zelf bepalen. Vindt u de onzekerheid van de – soms misschien sterk – variabele prijzen opwegen tegen het mogelijk financiële voordeel? Heeft u er plezier in om de prijzen in de gaten te houden en erop in te spelen? Dan kunt u een dergelijke contractvorm overwegen. Voor een dynamisch energiecontract heeft u wel een slimme meter nodig.
Met de Energievergelijker van de Consumentenbond kunt u energiecontracten vergelijken en eventueel overstappen.
Lees ook:
Hoe werkt een bodem-waterwarmtepomp?
Met een bodem-waterwarmtepomp kunt u uw woning volledig aardgasvrij maken. De benodigde warmte komt van…
Stuk? Repareer het!
Kapotte meubels, koffiezetters, laptops, kleding en andere zaken kunnen met een reparatie vaak gewoon een…
Vloerverwarming altijd aan?!
Misschien kent u de tip wel: vloerverwarming kun je ’s nachts beter aan laten, dat…