Broodjes aap op het dak

Op steeds meer daken verschijnen zonnepanelen. Nog niet op de uwe? Misschien gelooft u nog in onderstaande onzinargumenten?

 

“Zonnepanelen zijn niet geschikt voor ons kouwe kikkerlandje.”
Klopt niet. Zonnepanelen leveren ook energie als het bewolkt is. Natuurlijk wel minder dan wanneer de zon schijnt, maar wanneer u het aantal panelen afstemt op uw jaarlijkse energieverbruik, is dat geen probleem.

“Zonnepanelen moeten precies op het zuiden liggen.”
Dat hoeft helemaal niet. Ook op het oosten, zuidoosten, zuiden, zuidwesten en westen krijgen de panelen voldoende zon. Via websites als Zonatlas kunt u in een paar seconden bekijken hoe geschikt uw dak is voor de plaatsing van panelen.

“Je hebt allerlei vergunningen nodig voor zonnepanelen”
Meestal niet waar. Tenzij u in een monumentaal pand woont, of deel uitmaakt van een beschermd stads- of dorpsgezicht. In alle andere gevallen kunt u zonder vergunningsaanvraag panelen plaatsen.

“De productie van panelen kost meer energie dan ze opleveren.”
Een opvallend hardnekkig flauwekulverhaal. Het duurt maar één of twee jaar voordat uw panelen dezelfde hoeveelheid stroom hebben opgewekt als dat het gekost heeft om ze te produceren. En ze gaan tegenwoordig zo’n 25 jaar mee.

“Je moet nog wachten met aanschaf, want ze worden steeds goedkoper / beter / efficiënter”
Daar zit wat in. De afgelopen jaren is de prijs van aanschaf en installatie van zonnepanelen al dramatisch gedaald en die trend zal zich naar verwachting nog wel even voortzetten. Maar uw energierekening stijgt sneller! Dus hoe lang wilt u nog wachten?

Lees ook:

Strijd tegen plastic en zwerfafval

Er is jaren hard voor (én tegen) gelobbyd, maar eindelijk is het dan zover: sinds…

Wat u moet weten over uw (oude) wasdroger

Heeft u een wasdroger van meer dan tien jaar oud? Gefeliciteerd! Dat biedt een uitgelezen…

Wat u moet weten over dubbelglas

De meeste Nederlandse woningen hebben ‘gewoon’ dubbel glas. Van het soort dat rond de jaren…