Circulair (ver)bouwen: een kwestie van gezond verstand
Gaat u verbouwen? De kans is groot dat u daarbij streeft naar een optimaal comfort en zo laag mogelijk energieverbruik. Toch valt er nóg meer winst te behalen bij bewust verbouwen: circulair bouwen! Dat kan simpeler zijn dan u misschien denkt. Een Q&A.
Wat is circulair bouwen?
Circulair verwijst simpelweg naar een kringloop. Het kringloopprincipe is een heel andere manier van denken dan we nu hanteren voor veel producten en dus ook voor onze gebouwen. Vaak zitten we daarbij nog vast in het lineaire model van ‘produceren-verbruiken-weggooien’. Uitgangspunt van circulaire bouw is dat alle gebruikte materialen na hun leven in het ene product, nuttig kunnen worden ingezet in een ander product. In het ideale geval treedt daarbij geen kwaliteitsverlies op, en worden er geen restproducten afgedankt en weggegooid.
Is circulair verbouwen wel haalbaar?
Het zou vreemd zijn als we dat hier, na bovenstaande introductie, zouden tegenspreken. Er is nog een lange weg te gaan voordat de bouwsector de grondstofkringlopen weet te sluiten, maar als particulier kun je toch een heel eind komen. Bovendien: gedeeltelijk circulair verbouwen is al een stuk beter dan helemaal niet.
Wat kan ik doen als particulier?
Stel, u wilt uw garage bij uw huis aanbouwen. In zo’n geval gebruikt u niet alleen bestaande ruimte, fundering en buitenmuur, maar zou u ook prima gebruikte materialen opnieuw kunnen inzetten. Wellicht kunt u de bakstenen van een te slopen muur opnieuw gebruiken. Een arbeidsintensief karweitje, maar wel duurzaam en goedkoop. Of misschien is die mooie hardhouten pui die moet wijken prima op een andere plek te gebruiken.
Op een website als gebruiktematerialen.com of Marktplaats is ook volop aanbod van gebruikt materiaal. Goed om aan te denken voordat u naar de bouwmarkt rijdt. Materiaalkeuze is sowieso belangrijk: hout is op zichzelf al hernieuwbaar materiaal. Circulair bouwen betekent ook: zodanig bouwen dat de materialen in de toekomst weer eenvoudig te demonteren zijn voor hergebruik.
En als ik zelf niet zo’n Handige Harry ben?
Aannemers die zich gespecialiseerd hebben in circulair bouwen voor particulieren zijn (nog) niet breed gezaaid. Maar de gedachte begint wel in de aannemerswereld door te dringen, ook uit kostenoverwegingen. Bespreek het gewoon met uw aannemer. Vaak is circulair bouwen ook gewoon een kwestie van gezond verstand en creativiteit.
Wat zijn de voordelen van circulair verbouwen?
Hergebruik is in de meeste gevallen goedkoper en getuigt van respect voor grondstoffen die veelal niet tot in het oneindige verkrijgbaar zijn. Het doorbreekt daarmee de lineaire keten van verspilling en afvalproductie. Duurzamer kan haast niet en vaak is het resultaat extra mooi.
Lees ook:
De Energieke Burger als betrouwbare buurman
Hoe krijg je je buren mee in de duurzame transitie? Door mensen niet zelf het…
Water van A tot Z op het Waterloket
Sinds een paar maanden is er in Bloemendaal een online Waterloket. Hier vindt u informatie…
In een handomdraai een geveltuin of boomspiegel
Het is misschien wel de eenvoudigste manier om een buurt groener te maken: een geveltuin…