Tweedehands elektrische auto steeds interessanter

De tijd dat elektrische auto’s vooral interessant waren voor zakelijke leaserijders, loopt ten einde. Niet alleen komen er steeds meer en steeds betere modellen op de markt die wat betaalbaarder zijn, ook het tweedehands aanbod groeit gestaag. Zeker het overwegen waard, vooral ter vervanging van een tweede auto die u gebruikt voor kortere afstanden.

De staat van de accu is het belangrijkste criterium voor de aanschaf van een tweedehands elektrische auto. Gelukkig blijkt de accucapaciteit van auto’s in de praktijk een stuk minder hard terug te lopen dan die van bijvoorbeeld uw mobiele telefoon. Vrijwel alle modellen van vijf jaar of ouder hebben nog tussen de 80 en 97 procent van de originele accucapaciteit over. Het merendeel zit zelfs nog boven de 90 procent.

Aanschafsubsidie

De overheid stimuleert niet alleen de aanschaf van nieuwe, maar ook van tweedehands elektrische auto’s. Zo kunt u een aanschafsubsidie aanvragen en betaalt u geen motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting) en bpm. Dit laatste is de eenmalige ‘Belasting van Personenauto’s en Motorrijtuigen’ die in Nederland verplicht is bij de aanschaf van een personenauto, bestelauto of motor. Hier vindt u alle fiscale voordelen voor elektrische auto’s, op een rij gezet door de ANWB.

Elektrisch autodelen

Autodelen is ook flink in opkomst. Want waarom zou je nog een (tweede) auto aanschaffen die een groot deel van de tijd stil voor de deur staat? In een eerder artikel zijn we uitgebreid ingegaan op allerlei initiatieven waar u een deelauto kunt gebruiken of waar u samen met uw buren een deelautoproject kunt starten. En ook daar neemt het aantal elektrische deelauto’s flink toe.

Lees ook:

Isoleren kost (meestal) minder tijd dan u denkt

Voor sommige mensen kan de angst voor ‘gedoe en rommel’ een drempel zijn om isolatiemaatregelen…

De Energieke Burger geeft advies over duurzaam verbouwen

Burgers die in Bloemendaal advies willen over het verduurzamen van hun huis, kunnen sinds kort…

Radiatorventilator: wel of niet doen?

Van radiatorventilatoren wordt gezegd dat ze gas besparen en ervoor zorgen dat het sneller warm…