Voordeurisolatie: voor een warm welkom

Krijgt u het ook altijd spontaan koud wanneer u naar zo’n Amerikaanse comedyserie kijkt waarin bezoek zó de woonkamer komt binnenvallen, liefst met medeneming van een flinke vlaag regen of sneeuw? In de meeste Nederlandse huizen opent de voordeur gelukkig in de gang. Maar ook daar kan de voordeur een flink warmtelek zijn. Acht tips voor een warm welkom.

  • Check eerst of u uw huidige voordeur zo kunt aanpassen dat er minder warmte verloren gaat. Op verschillende plekken kunnen naden en kieren zitten: tussen de deurpost en de muur, tussen de deurpost en de deur, rondom eventueel glas in de deur en tussen het draaiende deel en de deurpost. Tochtstrips op plekken waar het kiert, en een deurborstel onderaan de deur kunnen al een groot verschil maken. En vergeet ook zeker de brievenbus niet te voorzien van een tochtborstel of tochtklep.
  • Sommige voordeuren bestaan deels uit glas of hebben aan de zijkant één of meerdere ruiten die – zeker bij oudere woningen – niet zelden van enkelglas zijn. Hierdoor gaat veel warmte verloren. Dit glas kan vaak worden vervangen door isolerend glas, eventueel voorzien van hetzelfde patroon als de huidige ruiten.
  • Tip met een vleugje nostalgie: hang in de winter een dik gordijn voor de deur. Deze zijn vaak kant en klaar te koop.
  • Als het past in uw huis en uw portemonnee: een tochtportaal dat als sluis fungeert vangt de ergste kou van buiten op. Voorzie deze tweede deur indien nodig van een deurdranger, zodat deze niet openwaait als de voordeur wordt geopend.
  • Is uw deur aan vervanging toe? Dat is echt een klus voor een vakman. Let er wel op dat u kritisch meekijkt naar de keuze van het materiaal.
  • U kunt kiezen voor een isolerende deur met een kern van kunststof hardschuim of een isolerende houtsoort. Voor zo’n deur is vaak ook een nieuwe deurpost nodig.
  • Tussen de milieu-impact van hout, aluminium of kunststof zit op zich weinig verschil. Deuren en deurposten van deels gerecyclede grondstoffen zijn uiteraard duurzamer. Let ook op duurzaamheidskeurmerken. Hier leest u daar meer over.
  • Zit er glas in uw deur, kies dan voor HR++ of triple glas: dat isoleert het best.
  • Vraag uw vakman om dubbele kierdichting en meerpuntssluiting. Dat werkt nog beter dan tochtstrips.
  • Controleer bij naar binnen draaiende buitendeuren of ze een goed afsluitende ‘weldorpel’ aan de buitenkant hebben. Dat is een houten of aluminium rand aan de onderkant van deur, die bedoeld is om regenwater tegen te houden. Daardoor wordt het kozijn minder vochtig en gaat deze langer mee.
  • Een betrouwbare vakman vindt u bijvoorbeeld via het Duurzaam Bouwloket.

Lees ook:

Vijf dingen die u moet weten over spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is voor veel mensen een van de eerste stappen naar een energiezuinige en toekomstbestendige…

Vers en lokaal, rechtsreeks uit de eigen buurt

Buurderij Hart is verhuisd van Heemstede naar Bennebroek. Wat is dat eigenlijk, een Buurderij? En…

“Het is nooit rendabel om je huis te verduurzamen!” Feit of fabel?

Eind augustus publiceerde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) een rapport over de betaalbaarheid van…