Vijf dingen die u moet weten over spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is voor veel mensen een van de eerste stappen naar een energiezuinige en toekomstbestendige woning. De kosten zijn relatief snel terugverdiend en uw wooncomfort verbetert merkbaar. We zetten de belangrijkste vragen voor u op een rij. Met antwoorden, uiteraard.

1. Hoe weet ik of mijn huis geschikt is voor spouwmuurisolatie?

Een op de vier woningen in Nederland heeft buitenmuren die nog niet geïsoleerd zijn. Om spouwmuurisolatie aan te kunnen laten brengen, moet er sprake zijn van een dubbele buitenmuur met 4 tot 6 centimeter tussenruimte. Huizen van vóór 1920 hebben meestal enkele buitenmuren. Woningen die tussen 1920 en 1975 zijn gebouwd, hebben waarschijnlijk een niet-geïsoleerde spouwmuur.

Laat het isolatiebedrijf vooraf onderzoeken of uw spouw geschikt is voor isolatie: soms is de spouw te nauw of zit er bouwpuin in de tussenruimte. Buitenmuren van huizen met bouwjaar 1975-1991 beschikken meestal al over spouwmuurisolatie, maar hiervan kunt u de isolatiewaarde nog verder verbeteren. Als u deze vragenlijst invult, heeft u in korte tijd een eerste indruk of u het beste kunt kiezen voor spouwmuurisolatie of een andere vorm van gevelisolatie.

2. Wat kost spouwmuurisolatie en hoeveel bespaar ik ermee?

De kosten verschillen sterk per type woning. Isolatie van een gemiddelde hoekwoning kost ongeveer 2.000 euro. Daarmee bespaart u zo’n 650 euro per jaar aan energiekosten (prijspeil 2020). De kosten voor spouwmuurisolatie zijn in dit geval dus in 3 jaar terugverdiend. De ‘winst’ van spouwmuurisolatie is daarmee te vergelijken met een rente van 11 procent op een spaarrekening. Daar komt bij dat de woning uit dit voorbeeld na isolatie jaarlijks zo’n 1.500 kilo minder CO2 uitstoot.

3. Kan ik subsidie of een lening aanvragen voor spouwmuurisolatie?

Ja, u kunt een Energiebespaarlening met een voordelig rentetarief afsluiten. Als u minimaal twee isolatiemaatregelen laat uitvoeren, kunt u gebruikmaken van de landelijke Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH). Tot en met 31 december is deze subsidie extra aantrekkelijk, want tijdelijk krijgt u niet 20, maar ongeveer 30 procent van de kosten terug! Ook kunt u bij het afsluiten van een hypotheek tot 6 procent van de waarde van de woning extra lenen voor energiebesparende maatregelen, met een maximum van 9.000 euro.

4. Welke soorten spouwmuurisolatie zijn er?

Glaswol, steenwol of EPS-parels (bolletjes van piepschuim) zijn de meest gebruikte isolatiematerialen. Minder vaak gebruikt zijn PUR-schuim, UF-schuim of gesiliconiseerde perlietkorrels. Alle materialen isoleren ongeveer even goed; de isolatiewaarde is vooral afhankelijk van de breedte van de spouw. Als u uw huis energieneutraal wilt maken, dan is het nodig om spouwmuurisolatie te combineren met isolatie aan de binnen- of buitenzijde van de gevel.

5. Hoe vind ik een betrouwbaar isolatiebedrijf in de buurt?

Via websites als Verbeter je huis (van de rijksoverheid) of Wij isoleren (van brancheorganisatie VENIN en Milieu Centraal) kunt u op postcode een erkend bedrijf zoeken. Vraag altijd tenminste twee offertes aan ter vergelijking, en kies het liefst bedrijven met SKG-IKOB of Insula certificering. Deze checklist helpt u om alle relevante vragen te stellen aan de aanbieder.

Bron: Milieu Centraal

Lees ook:

Is mijn huis geschikt voor een (hybride) warmtepomp?

Wilt u ook uw gasrekening verlagen met een (hybride) warmtepomp maar weet u niet of…

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Mede vanwege de hoge gasprijzen is de warmtepomp als alternatieve warmtebron enorm in trek. Maar…

Bespaartip: tochtstrips plaatsen

Vooral bij oudere huizen sluiten deuren en ramen niet altijd even goed. Hierdoor gaat het…