Wat u moet weten over waterstof voor uw woning
Het klinkt zo veelbelovend, de mogelijkheden van waterstof als bron van schone energie. En op zich is dat het ook. Maar de toepassingen van waterstof zijn vooralsnog eerder geschikt voor transport en industrie dan voor woningen. Dit is wat u moet weten…
Waterstof is een brandbaar gas dat zonder CO2-uitstoot omgezet kan worden in elektriciteit. Deze stroom kan weer omgezet worden in warmte. Hoe duurzaam waterstof is, hangt van de productie af. De zogenoemde ‘grijze variant’ maak je uit aardgas of andere fossiele brandstoffen. Daarbij komt CO2 vrij. ‘Blauwe’ waterstof maak je ook op basis van aardgas, maar wordt de CO2 afgevangen en opgeslagen, zodat de productie klimaatneutraal is. De duurzaamste productiewijze, uiteraard de ‘groene variant’ genoemd, maak je met behulp van zonne- en windenergie. Groene waterstof is dus het ‘gouden ei’.
Te duur, te weinig
Dat waterstof vooralsnog geen reëel alternatief is voor het verduurzamen van woningen heeft met een aantal zaken te maken. Om te beginnen met de kosten. Blauwe waterstof is momenteel twee à drie keer zo duur als grijze waterstof en groene waterstof is weer twee tot drie keer zo duur als blauwe. Hoewel de productiekosten in de komende tien jaar naar verwachting met zo’n tweederde zullen dalen, zal het volgens experts nog zo’n tien tot vijftien jaar duren voordat de groen(st)e variant qua prijs concurrerend wordt.
Wel wordt intussen al wel geëxperimenteerd met de mogelijkheid van het gebruik van waterstof in woningen. Een voorbeeld hiervan is Het Innovathuis in de wijk Havenstadt in het dorpje Stad aan ’t Haringvliet. Het huis is voorzien van een installatie bestaande uit een elektrolyser, brandstofcel en een speciale boiler. Energie uit zonnepanelen wordt opgeslagen in twee grote accu’s en in de tuin bevindt zich een speciale opslagtank voor waterstof.
Voorlopig is het aanbod van duurzame waterstof voor woningen nog zeer beperkt en wat wel voorhanden is, wordt vooral gebruikt voor industrie of transport. Voor de gebouwde omgeving zijn al andere mogelijkheden beschikbaar; voor industrie en transport geldt dat minder.
Grootschalige aanpassingen
Een andere reden waarom waterstof op korte termijn nog geen haalbaar alternatief lijkt voor huishoudens, is dat er ‘achter de voordeur’ nog veel moet gebeuren, voordat huizen hun energie en warmte uit waterstof zouden kunnen halen. De kosten van een grootschalige aanpassing van de huidige gasleidingen en –voorzieningen wegen nog niet op tegen de voordelen van dit moment.
Of waterstof na 2030 een grote rol gaat spelen voor huizen en gebouwen, hangt ook weer van een aantal factoren af. De prijsontwikkeling van waterstof en andere duurzame alternatieven, het overheidsbeleid (wetgeving, fiscale maatregelen, subsidie, etc.), de belasting van CO2 en de elektriciteitsprijs. Voorlopig zijn zon, wind en thermische warmte dus haalbaarder alternatieve energiebronnen voor uw woning.
Foto: openingsbeeld afkomstig van Wonen op Flakkee.
Lees ook:
21 Procent korting op zonnepanelen? Zo vraagt u de BTW terug
Je hoort en leest het steeds vaker: zonnepanelen op je dak leggen is een ‘no-brainer’,…
‘Gratis’ van het gas af…
Het was een bron van verontwaardiging voor duurzame huizenbezitters: hadden ze hun woning grondig geïsoleerd…
Stap voor stap (of in één keer) een duurzame keuken
Is uw keuken aan vervanging toe? Ga dan niet ‘zomaar’ op zoek naar strak en…