Drie manieren om uw platte dak te isoleren

Het isoleren van een plat dak vergt een andere aanpak dan een schuin dak, vooral door de grotere kwetsbaarheid voor vochtproblemen. Grofweg zijn er drie verschillende methodes om een plat dak te isoleren. Deze hebben elk hun eigen voor- en nadelen, maar alle drie hebben ze een intrigerende naam: warm dak, koud dak en omgekeerd dak. Hier leest u wat dit betekent en wat voor u de beste keuze is. 

1. Warm dak

Dit betekent dat de dakisolatie langs de buitenzijde van de dakconstructie wordt aangebracht. Daardoor zit de dakconstructie binnen de isolatieschil. Onder het isolatiemateriaal komt eerst nog een dampscherm om te voorkomen dat er condensatievocht in trekt. Bovenop de isolatie wordt een waterwerende laag aangebracht.

Voor- en nadelen
Deze methode is in de meeste gevallen de beste keuze. Het grote voordeel is dat de dakconstructie zelf ook wordt ingepakt, en zo minder onderhevig is aan temperatuurschommelingen. Dat vermindert het risico op barsten en scheuren. Nadeel is dat bij een bestaand plat dak de bestaande dakbedekking eerst verwijderd moet worden. Afhankelijk van de dikte van de isolatie, kan het ook nodig zijn om de dakrand op te hogen.

Geschatte kosten
Deze vorm van dakisolatie kost zo’n 70 à 100 euro per vierkante meter, inclusief plaatsing en afwerking. Het verwijderen van de oude dakbedekking en het eventueel verhogen van de dakrand zijn hierbij niet inbegrepen. De exacte kosten zijn uiteraard afhankelijk van de oppervlakte, het gebruikte isolatiemateriaal en de gekozen dakbedekking.

2. Omgekeerd plat dak

Dit is in feite een speciale vorm van de eerstgenoemde isolatiemethode. In dit geval wordt de isolatie rechtstreeks bovenop de bestaande dakbedekking geplaatst in plaats van eronder. Die dakbedekking doet dan dienst als waterdichte afdeklaag. De isolatielaag wordt afgewerkt met een ballastlaag van keien, grind, hout of tegels. Zo blijft de isolatie goed op zijn plaats.

Voor- en nadelen
Voordeel van deze methode is dat de dakbedekking niet vervangen hoeft te worden wanneer deze nog in goede staat is. Omgekeerde daken worden vooral toegepast op daken die veelvuldig belopen worden. Denk daarbij aan dakterrassen, balkons of parkeerdaken. Een nadeel kan zijn dat de schade groot is wanneer de bestaande dakbedekking toch niet helemaal waterdicht blijkt te zijn. Reparatie is duur, in zo’n geval.

Geschatte kosten
Houd rekening met 45 à 50 euro per m² voor materiaal, plaatsing en afwerking. Eventueel herstel van schade aan de bestaande dakconstructie of het verhogen van de dakrand is hierbij niet meegerekend.

3. Koud dak

Bij deze isolatiemethode wordt het isolatiemateriaal langs de binnenzijde van de dakconstructie aangebracht, onder het dakbeschot of tussen de balken. De dakconstructie wordt zo dus niet mee geïsoleerd.

Voor- en nadelen
De dakconstructie is bij deze isolatiemethode onderhevig aan temperatuurschommelingen, waardoor deze kan uitzetten en krimpen, met risico op scheuren en barsten in de dakbedekking tot gevolg. Er is ook een groter risico op vochtproblemen. Plaatsing van een dampscherm aan de binnenzijde van de isolatielaag kan schade door condens voorkomen. Een ander nadeel is dat de binnenafwerking van een plat dak verwijderd moet worden om de isolatie te kunnen plaatsen. Dat gaat gepaard met extra kosten en breekwerk.

Deze isolatievorm wordt alleen aangeraden wanneer de eerder genoemde vormen van isolatie niet mogelijk zijn. Dat kan voorkomen wanneer een plat dak om technische redenen maar een beperkte opbouwhoogte heeft.

Geschatte kosten
Materiaal, plaatsing en afwerking kosten 25 à 40 euro per vierkante meter. Het verwijderen van de binnenafwerking van het dak en het opnieuw afwerken ervan zijn hierin niet meegerekend.

Bron: Dakisolatie-advies.nl

Lees ook:

Goed en energiezuinig ventileren

Groot dilemma van ventileren is dat er in de zomer veel warmte de woning in…

Wat betaalt u in 2022 voor uw energie?

Het is u ongetwijfeld niet ontgaan dat de energieprijzen flink gestegen zijn. Daarnaast zijn ook…

Welke warmtepomp is geschikt voor mijn woning?

Veel Bloemendalers onderzoeken hoe zij hun gasverbruik kunnen verlagen. Isolatie in combinatie met een warmtepomp…