Regionale Energiestrategie (RES): wat moet ik daarmee?

In Nederland – maar ook in de Provincie Noord-Holland en onze regio – wordt veel gesproken over de RES: de Regionale Energiestrategie. Maar wat is de RES en wat zijn de consequenties voor u als inwoner van de gemeente Bloemendaal?

 

De RES, wat is dat?

De komende jaren wordt er hard gewerkt aan o.a. het afbouwen van het gasverbruik en vergroten van de opwek van hernieuwbare energie. De afspraken hiervoor zijn vastgelegd in het Klimaatakkoord.

Het vertalen van deze nationale afspraken naar bijvoorbeeld regionale warmteplannen, infrastructuurplannen en de opwek van energie via bijvoorbeeld grote zonnevelden gebeurt via de RES. Binnen de RES zitten o.a. gemeenten, maatschappelijke organisaties, natuurorganisaties, netwerkbeheerders, energiecoöperaties en woningbouwcorporaties aan tafel om deze plannen zo goed mogelijk in te passen.

Bloemendaal is binnen de RES Noord-Holland Zuid samen met andere buurtgemeenten zoals Haarlem, Velsen, Zandvoort en Heemstede onderdeel van de Regio IJmond/Zuid-Kennemerland.

Veel praten dus… Met welk doel?

Doel van al dat praten is de wensen en (on)mogelijkheden van verschillende scenario’s voor een duurzamere leefomgeving in kaart te brengen en al deze input voor juni 2020 samen te brengen in een concept-RES.

Het Rijk gaat dit vervolgens doorrekenen en checken of de plannen in lijn zijn met het Klimaatakkoord. De definitieve versie – RES 1.0 – die in maart 2021 verschijnt wordt vervolgens gebruikt om de plannen om te zetten naar daadwerkelijk beleid.

Het proces om tot een Regionale Energiestrategie te komen biedt ruimte voor burgers om mee te denken. De transitie waarvoor we staan heeft namelijk een grote impact op onze leefomgeving.

Er worden daarom allerlei bijeenkomsten, werksessies en ateliers georganiseerd waar kan worden aangeschoven. Kortom, er zijn mogelijkheden om een bijdrage te leveren.

Moet ik iets doen?

Er is nog niets concreets over de inhoud bekend, maar de RES zal zeker beschrijven waar een deel van de benodigde duurzame energie die we in de toekomst nodig hebben in onze regio zal worden opgewekt. Dit hangt o.a. af van hoe energiezuinig onze huidige woningen dan zijn.

Afwachten? Dat mag, maar is niet handig. Beter is het om nu al te beginnen met het verbeteren van het energielabel van uw huis. Het loont namelijk om nu al uw woning goed te isoleren of bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen.

Niet alleen voor een lagere energierekening, maar ook voor meer comfort en een hogere  verkoopwaarde. Kortom: door nu te investeren bespaart u niet alleen geld, maar zorgt u dat uw huis toekomstbestendig wordt. En door gebruik te maken van gunstige subsidieregelingen voor isolatiemaatregelen betaalt de overheid mee.

 

Meer weten over de RES en hoe u kunt meedoen? Check de website van de Noord-Hollandse Energieregio Zuid waar helder wordt uitgelegd wat de RES voor u doet en wat u voor de RES kunt doen.

 

Lees ook:

Is waterstof geschikt voor verwarmen van woningen?

Spoiler-alert: het antwoord op bovenstaande vraag is nee. Waterstof wordt nogal eens genoemd als dé…

Tip: subsidie isolerende maatregelen tijdelijk verhoogd

Woningeigenaren die minimaal twee energiebesparende isolatiemaatregelen laten uitvoeren, komen in aanmerking voor de Subsidie energiebesparing…

Wat is een warmtepompboiler en wat heb ik eraan?

Met een warmtepompboiler kan het tapwater in huis op een duurzame en energiezuinige manier in…