Energiezuinige woning levert echt meer op

Een beter energielabel leidt gemiddeld tot een 2 procent hogere verkoopprijs, blijkt uit onderzoek. Als een energielabel 2 of meer labelstappen beter is dan dat van een vergelijkbare woning, dan stijgt het verschil in verkoopprijs zelfs naar gemiddeld 2,8 procent. En bij een verbetering van 3 of meer labelstappen naar 3,6 procent. Dat kan, als we kijken naar de gemiddelde verkoopprijzen, oplopen naar zo’n 28.000 euro.

Technologiebedrijf Calcasa, dat zich specialiseert in de statistische analyse van onroerend goed, onderzocht het prijseffect van energielabels bij de verkoop van woningen. Hierbij werden alle sinds 2015 verkochte woningen geanalyseerd. Om het effect van het energielabel zichtbaar te maken, vergeleek Calcasa verkochte woningen uit eenzelfde postcodegebied, van een vergelijkbaar woningtype en uit dezelfde bouwperiode. Alleen het energielabel verschilde. De verkoopprijzen van de woningen werden geactualiseerd naar hetzelfde prijspeil.

Steeds meer labels

Een dergelijk onderzoek was eerder niet mogelijk, omdat er nog onvoldoende woningen verkocht werden met een definitief energielabel. Sinds woningeigenaren zelf een energielabel kunnen vaststellen, is het aantal verkopen met een definitief energielabel sterk gestegen.

In 2018 was 85 procent van de verkochte woningen voorzien van een definitief energielabel. Opvallend daarbij is dat bij oude huizen (van voor 1905) dat percentage aanmerkelijk lager ligt: 72 procent. Koopwoningen die niet in de verkoop staan hebben overigens veel meer minder vaak een energielabel, volgens het onderzoek: slechts 33 procent van de koopwoningen heeft een label, tegenover 77 procent van alle huurwoningen.

Tel uit, je winst

Zo levert een energiezuinige woning dus een heleboel op: meer comfort, lagere lasten, minder milieu-impact én een hogere verkoopprijs. Een samenvatting van het onderzoek is hier te vinden.

Lees ook:

Infraroodpanelen: slim onder voorwaarden

Elektrisch verwarmen op duurzame energie: dáár willen we zo snel mogelijk naartoe. Naast warmtepompsystemen, zijn…

Is uw cv al winterklaar?

In de winter is het natuurlijk extra belangrijk dat uw cv – zo lang u…

“Het is nooit rendabel om je huis te verduurzamen!” Feit of fabel?

Eind augustus publiceerde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) een rapport over de betaalbaarheid van…