Consuminderen: leuker dan u denkt

Consuminderen betekent niet op een houtje bijten, dat leuke dingen niet meer mogen en dat u uzelf of een ander geen cadeaus meer kunt geven. Het is wel het stellen van terechte vragen en het maken van slimme keuzes wanneer u denkt iets nodig te hebben. Wie dat in de vingers krijgt, maakt zichzelf en de wereld een stuk blijer.

Een dakkoffer voor de wintersport, een impulsief gekochte blouse, een elektrische heggenschaar of een kinderfietsje. Het zijn allemaal dingen die we misschien een paar keer gebruiken of die al snel worden vervangen door iets anders. Vaak belandt het in een kast, schuur of op zolder om te verstoffen tot een sta-in-de-weg.

En als u er dan in een helder moment toch weer gebruik van wilt maken, is het stuk, uit de mode, onvindbaar of al bij het afval belandt. Dus dan maar weer iets nieuws kopen. Zonde toch?

Ruimte creëren

Door te consuminderen doorbreekt u deze cyclus en maakt u een heel bewuste overweging wanneer u iets denkt te moeten aanschaffen. Dit heeft tot gevolg dat u waarschijnlijk veel minder vaak iets (impulsief) koopt en eerst de alternatieven onderzoekt. U zult ook minder vaak iets weg moeten gooien en bent minder tijd kwijt aan opruimen en onderhouden. Daarmee creëert u extra ruimte in uw agenda, in uw huis en in uw hoofd. Bovendien reduceert u onnodig verbruik van kostbare grondstoffen en het transport van producten.

Consuminderen in drie stappen

1. De eerste stap is het inbouwen van een adempauze van een paar dagen voordat u overgaat tot een potentiële aankoop. Aan het einde van deze bezinningsperiode blijkt niet zelden dat u het eigenlijk helemaal niet nodig hebt of dat de nadelen niet opwegen tegen de voordelen.

2. Toch iets nodig, kijk dan eerst of u het niet al heeft en kunt (laten) repareren. Zo niet, dan zijn lenen, ruilen en huren prima alternatieven, zeker als iets zoekt dat u tijdelijk of slechts sporadisch nodig hebt. Naast huur- en deelplatformen zoals Peerby met een breed huuraanbod zijn er ook steeds meer specialistische aanbieders, zoals bijvoorbeeld Swapfiets of het Bloemendaalse bedrijf Mr Beetle. Bij deze laatste kunt u schone en veilige babyspullen huren tot het moment dat uw kroost dit niet langer nodig heeft.

3. Geen andere mogelijkheid? Dan is ‘kopen’ – het liefst tweedehands en lokaal – automatisch de laatst overgebleven optie.

Hulp of mentale ondersteuning nodig bij consuminderen? Een ludieke start is de Koop Niks Nieuws Challenge; een inspirerende Facebook-groep boordevol tips met inmiddels meer dan 5.000 leden.

Lees ook:

Save the date: startbijeenkomsten De Energieke Burger

De Energieke Burger – dé onafhankelijke vrijwilligersorganisatie die inwoners van Bloemendaal helpt bij het verduurzamen…

Gezocht: autodelers

Hebt u uw auto weggedaan en maakt u gebruik van Greenwheels of een ander autodeelplatform?…

Bespaartip: zet uw cv op zestig

De meeste cv-ketels staan op de fabrieksinstelling van 80ºC, maar werken efficiënter wanneer ze op…