De voordelen van de juiste bandenspanning

Een verstandig mens brengt elke twee maanden zijn autobanden op spanning. Alleen weten veel verstandige mensen dat (nog) niet. En u rijdt niet alleen veiliger, maar ook zuiniger!

Autobanden met de juiste spanning rijden veiliger doordat u meer grip hebt op de weg. Zo raakt u minder snel in een slip dan met te zachte of te harde banden. Ook bestaat er minder kans op een klapband. Je zou misschien verwachten dat die kans groter wordt bij te harde banden, maar het tegenovergestelde is waar: juist te zachte banden leiden eerder tot een klapband.

In het instructieboekje van de auto vindt u de juiste bandenspanning. Deze staat ook vaak aan de binnenkant van het portier aan de bestuurderszijde, in het dashboardkastje, aan de binnenkant van de tankdop of onder de zonneklep. Bij elk benzinestation en bij veel wasstraten staat een bandenpomp. Daarmee kunt u de bandenspanning checken en de banden meteen oppompen. Heeft u al even gereden voor u bij de pomp bent (meer dan 15 kilometer of 5 minuten), tel dan 0,3 bar bij de adviesspanning op.

In en rondom gemeente Bloemendaal kunt u op de volgende plekken uw banden oppompen:

  • Total Bloemendaal: Kleverlaan 6A Bloemendaal
  • TotalEnergies Ramplaankwartier: Vlaamseweg 2 Haarlem
  • Shell station NZH: Leidsevaart 396 Haarlem
  • Peut, Rijksstraatweg 3, Bennebroek
  • Esso Express, Cruquiusweg 92, Heemstede

Andere locaties met ‘lucht’ kunt u vinden via bandopspanning.nl.

Geld besparen

Autobanden op spanning zijn niet alleen veiliger, maar ook zuiniger: het kost minder energie om een band op spanning rond te laten draaien dan een zachte band. Dat is goed voor het milieu en voor uw portemonnee: op jaarbasis scheelt het gemiddeld zo’n 60 euro. Dat zijn al gauw 20 kopjes koffie onderweg, 12 speciaalbiertjes op een terras, of een luxe lunch voor twee personen…

Lees ook:

Zonnebrand: goed of slecht idee?

Het is een lastige combinatie: we moeten smeren om onszelf te beschermen tegen huidkanker, maar…

Duurzaamheidskrant Bloemendaal 2022

De Duurzaamheidskrant Bloemendaal – editie 2022 – is in maart 2022 onder zo’n 10.000 huishoudens…

3 Dingen die u kunt doen met uw energiecompensatie

In november en december ontvangt u van uw energieleverancier 190 euro energiecompensatie; in totaal dus…