Sluipverbruik, dat is pas écht zonde van de energie

Een gemiddeld huishouden heeft per jaar een sluipverbruik van 450 kWh. Zonde. Zeker met de huidige energieprijzen.

‘s Morgens vroeg de verwarming aan, even koffiezetten, een broodje roosteren. We zijn er zó aan gewend dat we onszelf van alle gemakken kunnen voorzien door op een knop te drukken, dat we er niet bij stilstaan hoeveel energie dit eigenlijk kost.

Opladers en standby

Ook wanneer we het niet nodig hebben, verbruiken we nog energie. Sluipverbruik hebben we meestal niet in de gaten. Een bekend voorbeeld: opladers die ongebruikt in het stopcontact zitten. Deze verbruiken elk uur ongeveer 2 Watt aan stroom. Dat lijkt weinig, maar het gaat vaak om uren per dag. Ook de telefoon aan de oplader laten zitten terwijl de batterij al lang vol is, leidt tot sluipgebruik. ’s Nachts opladen is dus niet zo’n goed idee.

Apparaten kunnen ook stroom gebruiken terwijl ze op standby staan en zelfs op ‘uit’. Dit voorkomt u door de stekker uit het stopcontact te halen of een stekkerdoos met een uitknop te gebruiken. En deze dan ook uit te zetten, natuurlijk.

Energieverbruiksmanager

Op deze pagina van Milieu Centraal leest u hoe u sluipverbruik kunt voorkomen. U kunt er ook voor kiezen om een energieverbruiksmanager aan te schaffen. Dat kan een speciaal schermpje of een app op uw telefoon zijn die real time aangeeft wat u aan stroom verbruikt. Dit worden P1 systemen genoemd. Verbruiksmanagers die uw stroomverbruik ieder kwartier of elke dag uitlezen en ‘vertraagde feedback’ geven, heten P4 systemen. Hier leest u er meer over. Waarschuwing bij het gebruik van deze ‘managers’: het wordt gegarandeerd een sport om stroom te besparen!

Denkt u dat het wel losloopt met uw stroomverbruik? Kijk dan de vermakelijke video Energieslaven van TU Delft .

Lees ook:

Bespaartip: zet uw cv op zestig

De meeste cv-ketels staan op de fabrieksinstelling van 80ºC, maar werken efficiënter wanneer ze op…

De Energieke Burger als betrouwbare buurman

Hoe krijg je je buren mee in de duurzame transitie? Door mensen niet zelf het…

Tip: subsidie isolerende maatregelen tijdelijk verhoogd

Woningeigenaren die minimaal twee energiebesparende isolatiemaatregelen laten uitvoeren, komen in aanmerking voor de Subsidie energiebesparing…