Sander huurt zonnepanelen van de woningcorporatie

Als huurder heb je minder invloed op de duurzaamheid van je woning dan wanneer je huiseigenaar bent. Maar Sander Hartveld doet wat hij kan. “Het scheelt wel dat Brederode Wonen een hele fijne verhuurder is.”

De indeling van Sanders huis verraadt meteen dat bewoning niet het oorspronkelijke doel is geweest. De ramen aan de voorkant zijn weliswaar ruim, maar aan de achterkant zit helemaal geen glas. Een dakraam voorkomt dat de woning te donker wordt. “Dit waren vroeger garageboxen”, verklaart Sander. “En daarvoor was het een werkplaats waar kabels werden gemaakt voor wat toen nog de PEN heette, het Provinciaal Elektriciteitsbedrijf van Noord-Holland.”

Na eerst te zijn verbouwd tot woningen voor GGZ-cliënten, werden de appartementen in 2010 verruimd en verduurzaamd. “Toen ik hier eind 2013 kwam wonen, had het appartement energielabel B. Helemaal niet slecht”, zegt Sander. De eerste ingreep die hij deed was het aanleggen van een aansluiting voor een vaatwasmachine. “Ze zeggen weleens dat je met een vaatwasser minder water gebruikt dan wanneer je met de hand afwast. Ik weet niet of dat waar is, maar ik vind een vaatwasser wel makkelijk.”

Praktische insteek

Die uitspraak tekent Sanders praktische insteek. “Er zijn veel simpele manieren om je energieverbruik omlaag te brengen. Zo heb ik radiatorventilatoren geplaatst; daarmee voel je meteen dat het sneller warm wordt én je gasrekening wordt lager. Ook heb ik een slimme meter en een slimme thermostaat aangeschaft. Ik vergat nogal eens de verwarming laag te zetten als ik weg ging. Nu reageert hij op het gps-signaal van mijn telefoon. Dus zodra ik bijvoorbeeld naar mijn werk in Amsterdam rijd, gaat hier de verwarming lager. En ik kan ‘m alvast hoger zetten als ik weer naar huis kom.”

De Tonzon radiatorfolie uit de webshop zit niet alleen achter de verwarming. Sander pakte er ook de verwarmingsketel mee in, laat hij zien. Ook tussen de vaatwasser en de ultra-energiezuinige koelkast heeft hij folie aangebracht: “Zo komt de warmte van de vaatwasser niet tegen de zijwand van de koelkast.”

 

“Ik doe het zowel voor het wooncomfort en het milieu, als voor de kosten.”

 

Standby-killer

Over de standby-killer uit de webshop is Sander wat minder tevreden. ‘Kijk, achter de tv ligt een stekkerblok. Je kunt dan instellen wat wanneer uitgeschakeld wordt. Nu is de tv leidend: zodra ik de tv uitzet, gaan ook de apparaten uit waarvan de stekkers aan deze kant van het blok zitten”, wijst hij. “Dat is de versterker en zo.” Kan hij dan geen muziek opzetten terwijl de tv uitstaat? Hij lacht bijna verontschuldigend. “Dat is nog niet helemaal ideaal. Dat kun je vast anders instellen, maar dat is er nog niet van gekomen…”

Hoeveel stroom Sander door alle aanpassingen bespaart, wordt in heldere staafdiagrammen weergegeven in een app, laat hij zien. “Maar ik zit niet per se bovenop de cijfers, hoor”, relativeert hij. “Ik doe het zowel voor het wooncomfort en het milieu, als voor de kosten.”  Vooral dankzij de gehuurde zonnepanelen op zijn dak zijn die kosten tegenwoordig lekker laag. Het verhaal daarover had hij voor het laatst bewaard.

30 Euro per maand

“Ik had al vrij snel nadat ik hier kwam wonen aan de woningcorporatie gevraagd of ik zonnepanelen mocht plaatsen. Eerst kon dat niet, later kon het via een bedrijfje. Kortgeleden heeft Brederode dat contract overgenomen en huur ik rechtstreeks van hen. Voor 30 euro per maand. Dat wordt gewoon bij de huur opgeteld. Vorig jaar kreeg ik bij de eindafrekening 1.000 euro terug.”

Eigenlijk zou Sander nog wel méér willen doen. Een inductiekookplaat, bijvoorbeeld, en een warmtepomp. “Maar ja, dat zijn best wel investeringen… Dan moet ik eerst zeker weten dat ik hier nog wel een tijdje blijf wonen. Daar denk ik nog even over na.”

Brederode Wonen is inmiddels in Bloemendaal bezig om tal van huurwoningen te isoleren en gebruikt bij renovatie een natuurinclusieve aanpak. Lees hier meer over hoe deze woningcorporatie dat aanpakt.

Lees ook: