Tonny pakt het grondig aan en gaat van het aardgas af

De belangrijkste aanleiding om zijn woning in Bennebroek grondig te willen verduurzamen, ligt open en bloot knaloranje in de woonkamer: vloerverwarming. “Comforttechnisch heerlijk”, vindt Tonny Klink dat. “Tja, en toen was het: dan maar helemaal van het aardgas af. Een huis als dit leent zich daar prima voor.”

Drie maanden staan er gepland voor de ingrijpende verbouwing die nog in volle gang is. Het half vrijstaande huis uit 1977 wordt volledig gestript, opnieuw ingedeeld en van de nieuwste technieken voorzien. “Mijn vrouw en ik wonen zo lang in een huurhuis in de buurt”, legt Tonny uit. En ja, dat kan ook niet anders. De vloer van de benedenverdieping ligt volledig open, op de bovenverdieping zijn vier mannen de wanden aan het stuken, nadat de binnenmuren zijn verplaatst en de vliering is verlaagd. “Over zes dagen komt de keuken en dan moeten de vloer en de muren beneden gedaan zijn.”

Tonny, gepensioneerd eigenaar van een engineeringbedrijf, woonde tot ruim een jaar geleden in ‘een groot huis met een grote tuin’ in Bergen. “Prachtig”, zegt hij daarover, “maar onze vier dochters zijn de deur uit en voor ons tweeën was het huis te groot. We zochten iets dorpsachtigs, het liefst een beetje tussen onze dochters in. Dat werd Bennebroek.” Een week na de koop werd hun oude huis in Bergen verkocht. Tonny: “We zijn toen eerst een jaar hier gaan wonen. We wisten dat we vergaand wilden verbouwen, maar dat hadden we nog lang niet rond.”

Nog geen tientje per maand

De keuze voor de installateur van de lucht-waterwarmtepomp en het aparte elektrische tapwatersysteem, werd gemaakt toen de boiler niet lang na hun verhuizing stuk ging.  “Die man heeft ons toen goed geholpen en hij was heel inventief, merkten we. Hij heeft zijn eigen huis ook helemaal verduurzaamd. Dat geeft vertrouwen.”

Drieëntwintig zonnepanelen voorzien de installaties van stroom. “Volgens de doorrekening zouden we straks een energierekening van een tientje per maand krijgen, maar dat wordt waarschijnlijk nog minder”, zegt Tonny. “We leveren vooral stroom terug. Vergeleken met de energierekening die we hier het eerste jaar hadden, is dat een leuk resultaat. Toen betaalden we maandelijks ongeveer 350 euro.”

Alles nieuw

Daar moet dan ook wel het een en ander voor gebeuren. De bestaande spouwmuurisolatie werd aangevuld met ‘een soort scheerschuim’ en de dubbele beglazing uit 1985 werd vervangen door hoogrendementsglas. De vloer van de vliering werd niet alleen opnieuw geplaatst (“Die hing aan de panlatten, heel onveilig”), maar ook geïsoleerd. De kruipruimte was al voldoende geïsoleerd bij aankoop van het huis. Voor extra comfort en energiebesparing legt de installateur ook nog een warmteterugwininstallatie aan, en nieuwe waterleidingen.

Je moet het maar aandurven: zo’n verhuizing en dan na een jaar weer voor een paar maanden alles verkassen. Tonny lacht. “Mijn vrouw was er ook minder enthousiast over dan ik. We zijn op leeftijd, dus we hebben wel zitten dubben: doen we het of doen we het niet? Zoiets kun je nog maar één keer doen en sommigen verklaarden ons voor gek. Maar ik denk dat het een goede keuze is geweest. Het hoort bij deze tijd.”

 

 “Gemiddeld één keer in de week adviseer ik mensen thuis over de stappen die ze kunnen zetten om energie te besparen. Een hele leuke manier om wat mensen te leren kennen. Maar vooral interessant en dankbaar werk.”

 

Energiecoach

Tonny raakte zelfs zo gemotiveerd, dat hij na de verhuizing naar Bennebroek bij De Energieke Burger een training volgde tot energiecoach. “Gemiddeld één keer in de week adviseer ik mensen thuis over de stappen die ze kunnen zetten om energie te besparen. Een hele leuke manier om wat mensen te leren kennen. Maar vooral interessant en dankbaar werk.” Tonny en zijn mede-coaches zijn vrijwilligers, dus ze geven onafhankelijk advies. Een groot verschil met commerciële bedrijven die  doorverwijzen naar bevriende aannemers en installateurs, benadrukt hij. “Die halen de krenten uit de pap. Maar je kunt niet iedereen adviseren om het zo groots aan te pakken. Ook met kleine, betaalbare ingrepen kun je best een eind komen.”

Lees ook: