Het huurhuis van Jan en Greet kreeg een warme jas

Woningcorporaties staan voor de opgave om hun huurwoningen te verduurzamen tot een energielabel B. Het huis van Jan en Greet Markwat aan de Alberdingk Thijmlaan was drie jaar geleden aan de beurt. “We hebben best lang in de rommel gezeten, maar het is nu wel een stuk comfortabeler in huis”, vertelt Greet.

‘Energetische projecten’ heten de opknapbeurten die huurwoningen ondergaan om ten minste twee energielabels hoger te scoren, aldus Martin Smit, opzichter  bij Brederode Wonen. “We willen onze bewoners liever niet belasten met al te grootschalige ingrepen. Bij volledige renovaties moeten ze tijdelijk ergens anders wonen, daar zit niemand op te wachten. Voor de energetische werkzaamheden overleggen we met de huurders en bewonerscommissies. Zo weten huurders wat ze kunnen verwachten.”

Per woning wordt gekeken naar wat kan en wat nodig is. “Dat verschilt sterk, al zijn het vergelijkbare huizen uit eenzelfde bouwjaar”, zegt Martin. “Sommige huurders hebben zelf al isolerende maatregelen getroffen, anderen willen liever alles bij het oude houden. Inclusief de gaskachel, vanwege de stralingswarmte.” Mag dat dan nog, nu we toch echt allemaal energiezuiniger moeten gaan wonen? “Jawel”, glimlacht Martin, “als we per huizenblok maar gemiddeld op een energielabel B uitkomen.”

Lot uit de loterij

Dan over het huis van Jan en Greet. Zij trokken 47 jaar geleden een lot uit de loterij. Via woningruil konden ze hun huurhuis in Aalsmeer omwisselen voor een pas gerenoveerde hoekwoning met een prachtige achtertuin, pal tegen de Kennemerduinen. “Er zaten op de eerste verdieping net nieuwe dakkapellen in”, vertelt Jan. “En de keuken was uitgebouwd naar buiten.”

Toen hun drie zoons groter werden, vroegen Jan en Greet een vaste trap naar zolder aan bij de verhuurder, toen nog de gemeente Bloemendaal-Noord. “Dat heet een ZAV, een zelf aangebrachte voorziening”, weet Martin. De schoorsteen werd verplaatst en het huis kreeg drie dakramen op de vliering, zodat deze bewoond kon worden. Dakisolatie brachten ze zelf aan. Behalve het plaatsen van dubbel glas aan de achterzijde van het huis, was er sinds de jaren tachtig ‘energetisch’ niks meer aan de woning gedaan.

Hele klus

De energetische ingreep van Brederode Wonen bleek dan ook een hele klus, zegt Greet achteraf. “Vooral de dakkapellen. Die moesten er helemaal uit. Dan moet je de kamer leegruimen en heb je overal stof”. “Dat was inderdaad op het randje”, realiseert Martin zich. “Maar in dit geval was het voordeliger om de kapellen helemaal te vervangen dan om ze te isoleren. Aanvullend zijn de pannendaken vervangen en zijn de daken van buiten geïsoleerd. De buitenmuren waren al eerder door ons geïsoleerd; we hebben nu de spouwmuurisolatie aangevuld. En waar nog geen dubbel glas was, is HR++ glas geplaatst.”

Geen vloerisolatie? Martin: “Nee, dat doet niks voor het label.” “ Je kan er ook heel lastig bij, hoor”, zegt Greet. “ Er is maar een klein beetje ruimte tussen de vloerbalken en de bodem. Daar waren ooit van die isolatieballetjes in gespoten, maar die lagen allemaal opgehoopt tegen de muur en achter stenen.” “Voor bodemisolatie moet je kruipruimte helemaal leeg en egaal zijn”, beaamt Martin. “Wij hebben een vrij oud bezit, daarbij is dat meestal niet het geval.”

 

“…in dit geval was het voordeliger om de kapellen helemaal te vervangen dan om ze te isoleren. Aanvullend zijn de pannendaken vervangen en zijn de daken van buiten geïsoleerd.”

 

Draaiboek

Over de werkzaamheden zelf heeft vooral Greet wat gemengde gevoelens. “Vooraf kregen we een heel boek waarin stond wat er ging gebeuren.” “Een draaiboek”, vult Martin aan. Greet: “In het begin ging het goed. Maar toen kwam de bouwvak en moesten eerst alle steigers weg en daarna weer terug.” “Dat klopt”, zegt Martin. “Mensen gaan op vakantie, dan wil je geen steiger tegen je huis hebben staan voor inbrekers.” “Maar bij het terugplaatsen stond de steiger ineens voor de achterdeur”, gaat Greet verder. “En de voordeur klemde, dus wij konden er niet uit. Toen is Jan wel even kwaad geworden.” Jan grinnikt, Martin knikt. “In zulke gevallen gaan wij met de uitvoerder praten. Dan is het zo weer opgelost.”

Verder deden zich geen noemenswaardige problemen voor tijdens de werkzaamheden, vinden Jan en Greet. En hoe is het met het wooncomfort? Greet: “Dat is het gekke, dat sluipt er langzaam in, dat voel je niet zo. Of nee, nu ik erover nadenk voelt het echt wel comfortabeler, zeker door die dakisolatie. En ook de roosters van het ventilatiesysteem zijn fijn. Dan hoef je niet meteen een heel klapraam open te zetten voor een beetje frisse lucht.”

Lees ook: