Wat betaalt u in 2022 voor uw energie?

Het is u ongetwijfeld niet ontgaan dat de energieprijzen flink gestegen zijn. Daarnaast zijn ook de belastingen op stroom en elektriciteit veranderd. We helpen u op weg bij het inschatten van uw energierekening in 2022.

Eind 2021 gingen de prijzen van energie door tekorten en het economisch herstel flink door het dak. Dat heeft grote gevolgen voor huishoudens die een variabel energiecontract hebben of een vast contract hebben dat net afloopt. Volgens het CBS gaat de energierekening dit jaar gemiddeld met 1.264 euro omhoog. Wie in Bloemendaal in een Bloemendaal in een oud vrijstaand huis woont, kan een energierekening verwachten die verdubbelt tot zo’n 5500 euro per jaar. Maar ook bij een grote rijwoning – waar er in onze gemeente flink wat van zijn – kan de rekening in 2022 zo’n 90% hoger uitvallen. Om vervelende verrassingen te voorkomen, is het daarom handig om te checken of uw termijnbedrag nog wel voldoet. Heeft u op dit moment een vast contract? Dan adviseren we u om te checken wanneer dit afloopt, zodat u alvast rekening kunt houden met eventuele veranderingen.

Energiebelasting

De prijs die u voor stroom en gas betaalt, is afhankelijk van de marktprijs, de energiebelasting die de overheid heeft ingesteld en de btw over het totaal. Om het gasverbruik te ontmoedigen, is per 1 januari de energiebelasting op gas met 2 cent per kuub verhoogd. De belasting op elektriciteit is daarentegen met zo’n 7 cent per kWh (inclusief btw) verlaagd. Op deze manier wil de overheid u stimuleren om over te stappen op een duurzame warmtebron, zoals bijvoorbeeld een hybride warmtepomp. Duurzame warmtebronnen gebruiken vaak elektriciteit en worden op die manier aantrekkelijker. Vooral als u de energie zelf opwekt met zonnepanelen.

Tegelijkertijd komt de overheid alle huishoudens tegemoet door de hogere energietarieven te compenseren met een extra korting op de energiebelasting. Hierdoor betaalt iedereen ongeveer 400 euro minder (veel). Precies weten wat u in 2022 ten opzichte van 2021 meer of minder gaat betalen aan belastingen? Check dan de handige rekenmodule van Milieu Centraal.

Meer grip op lagere energielasten

De verwachting is dat de overheid de komende jaren de energiebelasting op gas verder verhoogt, wat deze energiebron steeds minder aantrekkelijk maakt. Wilt u minder afhankelijk zijn van de ‘grillen’ op de energiemarkt of de hoogte van energiebelasting op elektriciteit en gas? Begin dan met het isoleren van uw woning en reduceer uw eigen energieverbruik. Op dit moment loopt er een isolatieactie waar al zo’n 1.000 huishoudens in de regio aan meedoen. Wat u na isolatie nog nodig hebt aan energie – bijvoorbeeld voor uw warmtepomp – kunt u in veel gevallen zelf opwekken met zonnepanelen. Met dit handige stappenplan leest u hoe dit kunt aanpakken.

 

Lees ook:

Doe mee aan de Duurzame Huizen Route

Investeert u als woningeigenaar in de verduurzaming van uw eigen huis? Dan kunt en wilt…

Vloerverwarming altijd aan?!

Misschien kent u de tip wel: vloerverwarming kun je ’s nachts beter aan laten, dat…

Vijf tips voor een groene en duurzame tuin

Nu we allemaal worden gevraagd om zoveel mogelijk thuis te blijven, mogen tuinbezitters zich extra…