Welke warmtepomp is geschikt voor mijn woning?

Veel Bloemendalers onderzoeken hoe zij hun gasverbruik kunnen verlagen. Isolatie in combinatie met een warmtepomp levert in veel gevallen de hoogste besparing op. Maar hoe weet u of huis hiervoor geschikt is en welke type warmtepomp past daarbij? De Warmtepompverkenner helpt u bij het maken van een keuze.

De hoge energieprijzen zijn helaas goed voelbaar in Bloemendaal, want de huizen in onze gemeente hebben een gasverbruik dat flink hoger ligt dan het landelijk gemiddelde. Tegelijkertijd zijn er in Bloemendaal geen mogelijkheden om bijvoorbeeld ergens restwarmte te onttrekken (bijvoorbeeld van industrie, een datacenter of vuilverbranding) of gebruik te maken van andere grootschalige warmtebronnen. Wijken in Bloemendaal gaan dan ook voorlopig niet van het aardgas, maar de hoeveelheid aardgas die we gebruiken kan wel degelijk fors omlaag.

Hybride weg

Het – desnoods in stappen – isoleren van uw woning levert in alle gevallen een flinke besparing op. Maar isoleren alleen is niet genoeg. Daarom zet gemeente Bloemendaal in op de hybride warmtepomp; een warmtepomp die in combinatie met uw cv-ketel het aardgasverbruik tot wel 60 procent kan verlagen. Dit noemen we in Bloemendaal de ‘hybride weg’ en biedt de mogelijkheid om op termijn – of nu al als uw woning al goed geïsoleerd is – helemaal aardgasvrij te worden. Tot 2030 kunnen we in Bloemendaal zo het totale aardgasverbruik met zo’n 25 procent verlagen, maar de besparing die u als individuele woningeigenaar kunt realiseren is veel hoger.

Warmtepompverkenner

Maar welke warmtepomp is geschikt voor uw woning? En wat zijn de kosten? Om u op weg te helpen, biedt gemeente Bloemendaal u de online Warmtepompverkenner aan. Het invullen ervan kost maar een paar minuten. U ziet direct welk type warmtepomp voor uw woning het meest geschikt is. Ook ziet u het investeringsbedrag, de terugverdientijd en het effect op uw energierekening.

Lees ook:

Baas in duurzame beurs

Met de vele miljoenen die banken, verzekeraars en pensioenfondsen in beheer hebben, kunnen zij belangrijke…

Isoleren kost (meestal) minder tijd dan u denkt

Voor sommige mensen kan de angst voor ‘gedoe en rommel’ een drempel zijn om isolatiemaatregelen…

Isolatieactie in Bloemendaal

Met de hoge energieprijzen loont het nog meer om uw huis te isoleren. Een goed…